Előfizetés

Fa Nándorék kiálltak a versenyből

Megérkezett Új-Zélandra a Spirit of Hungary, s a legénység, Fa Nándor és Conrad Colman már megkezdte a hajó javítását, mely miatt technikai megállóra kényszerültek a Barcelona World Race földkerülő vitorlásversenyen.

A csapat honlapja szerint magyar idő szerint kedden éjfél előtt tíz perccel kötöttek ki Bluff városánál, ahol Colman nagybátyja már mindent előkészített a munkálatokhoz.

Eredetileg a két sportember a nagyvitorla fel-, illetve lehúzó szerkezetének meghibásodása miatt döntött a technikai szünet mellett, aztán Új-Zéland felé tartva letört a hajó hátsó négy tőkesúly csavarja közül az egyik, így most azt is pótolják.

"Nincs más választásunk, mint most, itt Új Zélandon kiemelni a hajót, levenni a hátsó felfogó elemet – szerencsére pont a hátsót könnyebb levenni, anélkül, hogy a tőkesúlyt megmozdítanánk -, kicserélni benne a törött csavart és visszarakni" - írta még kedden Fa Nándor, aki két nappal korábban csúnyán megsérült, amikor az árbocon szerelt, s a fején keletkezett sebet társa négy öltéssel varrta össze.

A páros várhatóan két napot fog vesztegelni a kikötőben.

Közben a verseny éllovasa, a Bernard Stamm irányította Cheminées Pujoulat elért a Horn-fokhoz. A vitorlás Dél-Amerika legdélibb pontjától mintegy 15 mérföld távolságra haladt el, s most északnak veszi az irányt a Falkland-szigetek nyugati oldala felé.

Lázár „kis népszámlálást” akar

Publikálás dátuma
2015.02.25. 12:00
Fotó: Népszava
"Kis népszámlálást", mikrocenzust javasol tartani 2016 októberében - a 2011-es előző és a 2021-ben esedékes következő népszámlálás félidejében - a Miniszterelnökséget vezető miniszter a népesség személyi, családi és lakásviszonyairól.

Lázár János erről szóló, a parlamentnek benyújtott előterjesztése szerint a cél az elmúlt öt évben bekövetkezett változások feltárása, hogy a döntések előkészítéséhez és hatásainak méréséhez megbízható, időszerű adatok álljanak rendelkezésre.

A javaslat szerint a minta a lakások és a népesség 10 százalékára terjed majd ki, hogy az információk a főbb adatok vonatkozásában a jelenlegi legkisebb térségi tervezési egységekre, a járásokra is rendelkezésre álljanak.

A mikrocenzus során össze kell írni a mintába kiválasztott valamennyi lakott, üres vagy nem lakás céljára használt lakást, a lakott üdülőket, a lakott egyéb lakóegységeket és a közösségi éjszakai elhelyezést nyújtó intézeteket, valamint az ezekben élő embereket. Utóbbiak közül az összeírt lakásban, intézetben életvitelszerűen élő magyar állampolgárokat, beleértve az átmenetileg külföldön tartózkodókat is, függetlenül attól, hogy be vannak-e jelentve adott címre; az összeírt lakásban, intézetben élő külföldi állampolgárokat, ha három hónapnál hosszabb ideig tartózkodnak Magyarország területén, valamint az érintett körbe tartozó lakásban, intézetben élő hontalanokat.

A mikrocenzust az internetes önkitöltéses és a számlálóbiztosi interjús módszer kombinálásával kell végrehajtani, az adatszolgáltatás módját a kérdezett választja meg.

Nem közlekedik a 3-as metró

Egy meghibásodott szerelvény miatt nem jár a Deák Ferenc tér és az Árpád híd között a 3-as metró - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán szerda délelőtt.

Tájékoztatásuk szerint az érintett szakaszon pótlóbuszok közlekednek.