Előfizetés

Tiszteletvacsora Kányádi Sándornak

Publikálás dátuma
2015.02.24. 21:59
FOTÓ: MTI, Koszticsák Szilárd
Irodalmi munkásságának elismeréséért tiszteletvacsorát adott Áder János köztársasági elnök Kányádi Sándornak kedd este a Sándor-palotában a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő első könyve megjelenésének 60. évfordulója alkalmából.

A tiszteletvacsorák hagyományát Áder János azzal a szándékkal teremtette meg, hogy időről időre felhívja a figyelmet a kiemelkedő teljesítményekre, amelyek öregbítik Magyarország hírnevét - mondta az MTI-nek kedden Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója.

Tájékoztatása szerint az államfő tudósokat, művészeket, sportolókat, de Európa-bajnokságot nyert szakmunkásokat is meghívott már tiszteletvacsorára. Mások mellett Kobajasi Kenicsiro karmestert, Rubik Ernő feltalálót, Polgár Judit nemzetközi sakknagymestert, olimpiai bajnokot és Buzánszky Jenő válogatott labdarúgót, az Aranycsapat nemrég elhunyt tagját is vendégül látta már az elnök az elmúlt két és fél évben - sorolta.
Ezen alkalmak során Áder János körbevezeti vendégeit a Sándor-palota történelmi termein, és megtekintik az épület teraszáról Budapest panorámáját is.

A díszvacsorákon általában a legnevesebb magyar éttermek és séfek alkotta négyfogásos menüket szolgálnak fel a vendégeknek. A felkért éttermek garanciát jelentenek arra, hogy igazán kiváló minőségű ízelítőt adjanak a magyar konyhából - mondta Altorjai Anita, hozzátéve: ez alkalommal a Gerbeaud alkotta menüt szolgálták fel a vendégeknek.

A 85 éves Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő, író, műfordító, az erdélyi magyar irodalom egyik legnagyobb alakja. Első verseskötete Virágzik a cseresznyefa címmel 1955-ben jelent meg. Életművének fontos részét képezik az esszék és műfordítások, de írt drámát és forgatókönyvet is. Több vers- és mesekötete szól a gyermekeknek, számos versét a Kaláka együttes zenésítette meg. Kányádi saját műveinek avatott előadója, több nagylemeze is megjelent. Műveit számos nyelvre lefordították, művészetéért több rangos elismerést kapott.

Madárinfluenza Békés megyében

 Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki egy Békés megyei baromfitelepen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állategészségügyi diagnosztikai igazgatósága. Az egyedekben kimutatott H5N8 szerotípus kapcsán eddig még nem tapasztalták, hogy emberre is átterjedt volna - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

Az állategészségügyi hatóság a közlemény szerint a kacsaállományban tapasztalt elhullás emelkedése, valamint a megfigyelt klinikai tünetek alapján értesült a gyanúról. A laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a madárinfluenza jelenlétét. Az Európa számos országában (például Nagy-Britanniában, Hollandiában, Bulgáriában) jelenlévő betegség H5N8 szerotípusa Németországban jelent meg először tavaly novemberben. Azt, hogy a fertőzés emberre is átterjedt volna, eddig még nem tapasztalták.

Az állategészségügyi hatóság a járványügyi előírásoknak megfelelően a betegség terjedésének megakadályozása érdekében, állami kártalanítás mellett leöli a füzesgyarmati gazdaság teljes állományát. Emellett a szakemberek a gazdaság körüli 3 kilométer sugarú védőkörzetben valamennyi baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. A védőkörzetben és a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetben a fertőzés terjedésének megakadályozás érdekében szállítási korlátozások lépnek érvénybe - közölte a tárca.

A védő- és megfigyelési körzet térképe, az érintett települések listája, valamint további információk a Nébih honlapján érhetők el.

Paks 2: irdatlan pénzszerzés

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2015.02.24. 20:48
A kenyér még megvan, de már felszeletelték, és elkezdődött a civakodás is, hogy kinek jut nagyobb karéj FOTÓ: NÉPSZAVA
Pad Ferenc a tapolcai jelölt - jelentette ki keddenTóbiás József, amikor arról kérdezték, egyeztetett-e az MSZP a többi baloldali párttal a szakszervezeti vezető indításáról. A közlekedésmérnököt a DK támogatja, az Együtt viszont megüzente, elvárja, hogy a veszprémi eredmények ismeretében az MSZP gondolja át még egyszer ezt az "elhamarkodott döntést". Eközben a Fideszben a zavar jelei mutatkoznak. Illés Zoltán az ATV Startban új jobboldali kormányt, az érdekek helyett értékeket sürgetett és közölte, a párt irányítását Kövér Lászlóra bízná. Paks 2-ről pedig kijelentette, csak azért kell, hogy néhányan "irdatlan" pénzeket szerezhessenek maguknak.

A jelek szerint a vasárnapi veszprémi győzelem sem tudta közös platform hozni a baloldali ellenzéki pártokat. Tapolcán ugyanis már gyűjtik az ajánlásokat, a baloldali pártok azonban még civakodnak a jelöltön. Tóbiás József, az MSZP elnöke kedden bemutatta pártja jelöltjét, aki mellé eddig csak a DK sorakozott fel, valamint az egyik szakszervezet. Az Együtt és a PM azonban közös civil jelöltet szeretne. Pápa Levente, az Együtt alelnöke blogjában azt írta, elvárja a szocialistáktól, hogy a veszprémi eredmények ismeretében gondolják át még egyszer ezt az elhamarkodott döntést. "Számomra teljesen érthetetlen, hogy az MSZP önhatalmúan miért változtat a mostani sikerrecepten a tapolcai időközi választásokon" - fogalmazott.

Tóbiás szerint olyan embert indítanak április 12-én, aki érti a munkások, a bérből és fizetésből élők gondjait és bírja a helyiek támogatását. Ez a jelölt Pad Ferenc - közölte a pártelnök, arra azonban nem adott egyértelmű választ, hogy a baloldali pártok felsorakoznak-e a választottjuk mellett. Ehelyett megismételte, hogy pártja új társadalmi modellben építkezik, ami mást jelentett Újpesten, ahol a szocialista Horváth Imre nyerte az időközi választást, mást jelentett Veszprémben, ahol az MSZP a mandátumot elnyert Kész Zoltán független jelöltet támogatta, és mást az ajkai-tapolcai körzetben. Ebben a választókerületben olyan jelöltet állítanak, akinek "nem felvett manír az élet szaga".

Pad Ferencet köszönti Tóbiás József FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Pad Ferencet köszönti Tóbiás József FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

A 60 éves közlekedésmérnök arról beszélt, hogy az Alumíniumipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnökeként eddig is azokért az emberekért állt ki, akiket az Országgyűlésben is képviselni kíván. Véleménye szerint ma Magyarországon nem számítanak a kormánynak azok a bérből és fizetésből élő emberek, akik "a hátukon viszik az országot", ezért szeretné, ha olyan bérek, munkahelyek lennének, amelyek tisztességes megélhetést biztosítanak. Lapunknak elmondta, már gyűjtik az ajánlásokat és bízik a sikerben, mert szakszervezeti vezetőként nemcsak a baloldali Ajkán, de a tapolcai és a sümegi körzetben is ismerik. A győzelemért persze sokat kell dolgoznia.

Eközben a Fideszben vélhetően a népszerűségvesztés miatt a zavar jelei mutatkoznak. Illés Zoltán korábbi környezetvédelmi államtitkár kedden az ATV Startban élesen bírálta a kormánypárt prominenseit. Kormányátalakítást sürgetett, hogy az érdekek helyett végre az értékek érvényesülhessenek Magyarországon. "Nem erre szövetkeztünk. Sem a kezdet kezdetén, sem 2010-ben" - fogalmazott a politikus, aki el tudná képzelni, hogy a következő időszakban legalább a pártelnöki és a miniszterelnöki pozíciót válasszák ketté, mert Kövér László mint pártelnök egészen más hangsúlyt jelentene. Illés szerint a váltás átrendezné a Fidesz belső viszonyait, így bizonyos emberek "kijjebb szorulnának". Az a probléma, hogy a tavalyi parlamenti választások óta az érdekek mindent "lesöpörtek" és csak a pénz számít, az emberek ezért fordultak el a kormánypárttól. "Én azt az egymillió embert képviselem, aki elhagyta a Fideszt, aki Veszprémben is úgy döntött, hogy nem megy el szavazni" - jelentette ki. A volt államtitkár arról is beszélt, hogy Paks 2 nagy állami beruházás, sok pénz. A bővítés egyfajta "pénzügyi tehén, amelyet fejni lehet". Mint mondta, a paksi építkezés lehet "a Fidesz Bős-Nagymarosa", minderre azért van szükség, hogy "néhány ember bebetonozza magát, és irdatlan pénzt szerezzen".

Hétfőn a parlamentben az LMP-s Szél Bernadett igyekezett információkhoz jutni a szövevényes MET-ügyben. Arról beszélt, hogy a gázkereskedelemben utazó cég óriási hasznot termel tulajdonosainak, miközben nem pontosan érthető, mi szükség van a közbeiktatására. Rákérdezett, miért szervezték ki egy szerinte "Orbán-közeli" céghez. Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter erre azt a meglepő választ adta: "erőmet, képességeimet, tudásomat messze meghaladó mértékű portfóliót szánt nekem a miniszterelnök úr miniszterként. Nagyon várom már, hogy leadhassak a portfóliómból, és ne újakat kapjak". Hozzátette, "energiapolitikai szakértő például nem vagyok".

Navracsics Tibor a Heti Válasznak adott múlt heti interjújában a Fideszről azt mondta, a lelki integrációnak ugyan még nincs vége, "de a törésvonalak immár a külső falon is megjelentek". Korábban a pártban "nem fúrták egymást a politikusok, némelyek ezt ma előszeretettel megteszik", a közös ügyről, a polgári Magyarországról pedig kevesebbet beszélnek és annak szellemében kevesebbet is cselekszenek.

G. Fodor Gábor, a Századvég stratégiai igazgatója szintén a múlt héten a Magyar Narancsnak azt fejtegette, a jobboldali értelmiségiek közül sokan vannak abban a tévedésben, hogy "a polgári Magyarország hívószót politikai realitásnak gondolják, pedig az természete szerint politikai termék volt. Ők még ma is azt gondolják, hogy az 1998 és 2002 közötti Magyarország valóban polgári Magyarország volt. Ez óriási tévedés". A Fidesz "őszödi beszédeként" emlegetett interjú nagy riadalmat keltett a jobboldalon.

A Századvég szerint a veszprémi választás eredménye elsősorban a jobboldalról szól, a jobboldalnak üzen, nem a politikai piac átrendeződését, hanem a kormánypárt táborának bizonytalanságát mutatja. Lánczi Tamás, a cég vezető elemzője a vereségért részben a kormánnyal szembeforduló Hír Televíziót és Magyar Nemzetet okolta.

"Semmi sem drága, még hazudni sem"
Ritkán ért egyet Illés Zoltánnal, de Paks 2 ügyében nagyon is egyetért - mondta lapunknak Holoda Attila. A második Orbán-kormány energiaügyi helyettes államtitkára szerint is egyértelmű, hogy az orosz hitelből tervezett - ám szerinte végül nem megvalósuló - beruházás magánérdekek alá van rendelve. "Mindenki tudta, hogy gondolkodni kell azon, milyen energiaforrásokat veszünk igénybe 2020 után, ám az orosz hitelszerződés váratlan és titkos megkötését semmi sem indokolta" - fogalmazott, hozzátéve: "főként azért, mert e beruházás nemcsak előkészítetlen volt, de látványosan a szakmai hozzáértés teljes hiányában, pusztán politikai és hatalmi célok mentén született". Holoda szerint a jelenlegi magyar fogyasztási igények nem indokolnak újabb paksi kapacitásokat, ma senki sem látja, hogy az energiafogyasztási trendek miként alakulnak a Paks 2 megépülésének idejére, s miután egyértelmű, hogy eladni sem lehet majd a Paks 2-ben termelt áramot, e beruházás lényegében alátámaszthatatlan. "Ebben valakinek hatalmas üzlete van, hiszen egyértelmű, hogy a 3-4 ezer milliárd forintos kiadásokból valakik csak egy százalékot lenyúlnak, már jól járnak". Noha az is biztos, hogy a Paks 2 költségeinek - hitel ide vagy oda - jó része meg sem érkezik majd Magyarországra, hanem Oroszországban marad, de "azt Putyin is tudja, hogy a királynak meg kell adni, ami jár, Magyarországon is". Kérdésünkre pedig, hogy ki a király, Holoda úgy fogalmazott: három éve rávágta volna, hogy a Közgép, de ma már látható, Orbán újfajta oligarchizmust épít, az oszd meg és uralkodj alapján, így a már feltűnt MET Magyarország Zrt.-n túl a következő években újabb és újabb érdekkörök kerülhetnek e beruházás közelébe, kezdve a Simicska-vállalkozásoktól, Garancsi Istvánon, Csányi Sándoron át, egészen új szereplőkig. "Ebből látszik, a magánhaszonért semmi sem drága, még hazudni sem. Mondjuk az eddig sem volt az" - fogalmazott.