A Veszprémre könnyebb, a Szegedre nehezebb feladat vár

Az MKB-MVM Veszprém a spanyol La Riojával, a MOL-Pick Szeged pedig a német Rhein-Neckar Löwennel csap össze a férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, derült ki a tegnapi, bécsi sorsoláson.

A csoportelső Veszprém - amely az előző idényben bejutott a négyes döntőbe- egy másik csoportból érkező negyedikkel kerülhetett össze, így kaphatta volna akár a címvédő német Flensburg-Handewittet vagy a dán Aalborg együttesét is. Ennek tükrében a spanyol La Rioja a legkedvezőbb ellenfélnek számít.

A nyolcaddöntő párosításai
La Rioja- Veszprém
Löwen-Szeged
Montpellier-Kielce
Aalborg-Barcelona
Flensburg- Kiel
Dunkerque-PSG
Wisla Plock-Vardar Szkopje
Zagreb-Kolding

„A Bajnokok Ligájának ebben a szakaszában már nincs könnyű ellenfél, ugyanakkor örülök, hogy a La Rioja lett az ellenfelünk, hiszen szívesen utazom majd Spanyolországba mérkőzést játszani. Jelenleg két fontos játékosuk is sérült, ezért nem tudták a legjobb formájukat hozni mostanában, kérdéses, hogy az ellenünk való találkozóig felépülnek-e. Nem szabad átnéznünk felettük, és már következő ellenfélen gondolkozni. Maximális összpontosításra lesz szükség, hiszen biztosan felpörögnek majd a nyolcaddöntőkre”- nyilatkozta a klub honlapján Carlos Ortega, a Veszprém spanyol vezetőedzője.

A tavaly EHF Kupa-győztes Szeged második volt csoportjában, neki egy másik csoportbeli harmadik jöhetett ellenfélnek. A Fortuna nem volt kegyes a szegediekkel, és a legnehezebb ellenfelet, a Bundesliga második helyén álló Rhein-Neckar Löwent kapták. A Tisza-partiak még a horvát RK Zagrebbel vagy a lengyel Wisla Plockkal találkozhattak volna.

„Ez van, ezt kell elfogadnunk, hogy a lehető legerősebb ellenfelet kaptuk meg a legjobb 16 között. Fontos lesz az idegenbeli találkozó, mert a Löwen otthon igazán veszélyes. Ha egy jó játékkal sikerül előrukkolnunk, akkor a szegedi visszavágón a fantasztikus hangulatot teremtő szegedi szurkolókkal kiharcolhatjuk a továbbjutást”- fogalmazott a Szeged honlapján Juan Carlos Pastor vezetőedző.

Izgalmas találkozónak ígérkezik a tavalyi döntő „visszavágója”, a címvédő Flensburg a THW Kiellel csap össze, vagyis a 2014-es Final Four résztvevői közül egy egészen biztosan hiányozik majd a végjátékból. A Nagy Kornéllal felálló Dunkerque francia házirangadót vív a PSG-vel - ahonnan Császár Gábor éppen a múlt héten távozott.

Az első mérkőzéseket március 11-15., a visszavágókat március 18-22. között rendezik. A kiemelés alapján mindkét magyar csapat otthon játszhat a második összecsapáson.

Veszprém    La Rioja

300 Lőtt gól 305

262 Kapott gól 305

+38 Gólkülönbség 0

18 A csoportban szerzett pont 9

Ilic (67) Legjobb góllövő Garcia (46)

Szeged    Löwen

276 Lőtt gól 302

264 Kapott gól 282

+12 Gólkülönbség +20

13 A csoportban szerzett pont 12

Balogh Zs. (56) Legjobb góllövő Gensheimer (45)

Szerző

Karácsonyi ajándék lehet a vb-trófea

Novemberben és decemberben javasolja megrendezni a 2022-es katari világbajnokságot a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) által életre hívott munkacsoport. Ezt Szalman bin Ebrahim al-Kalifa sejk, az ázsiai konföderáció, egyben a testület vezetője tegnap jelentette be Dohában. Továbbá javaslat született arról is, hogy a szokásos egy hónaposnál rövidebb vb-re kerüljön sor. Arra viszont még nincs terv, hogy ezt miként valósítsák meg.

Az utóbbi időben egyre inkább a téli lebonyolítás került előtérbe, de mostanra a január-februári és a november-decemberi lehetőség közül egyértelműen utóbbi tűnt befutónak. A munkacsoport elvetette a nyári rendezést, akárcsak az európai klubok (ECA) és az európai profi ligák (EPFL) által javasolt május környéki időpontot.

A két téli dátum közül a november-decemberi abból a szempontból mindenképpen ésszerűbb, hogy a január-februári lebonyolítás esetén a labdarúgás csúcseseménye ütközne a téli játékokkal, amit sem a FIFA, sem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem szeretne. Március 19-20-án, amikor a FIFA végrehajtó bizottsága Zürichben meghozza a végső döntést, valamennyi lehetséges változatot áttekinti majd.

A FIFA jelezte, hogy a munkabizottság által javasolt időpontot mind a hat konföderáció támogatja. Ennek ellenére már az ellentábor is megjelent. Richard Scudamore, az angol Premier League vezetője a döntés után a BBC-nek azt mondta: „Ez egy kiábrándító és rossz ötlet, az európai szövetség cserben hagyott minket.”

Az afrikai konföderációnak pedig azért jelent gondot a november-decemberi vb, mert 2023 januárjában kerülne sor az Afrika Kupára Guineában. Karl-Heinz Rummenigge, az európai egyesületeket tömörítő szervezet (ECA) vezetője szerint az európai kluboktól nem várható el, hogy a változtatással járó jelentős veszteségeket átvállalják és ezért kompenzációt szeretne cserébe.

Szerző

Kísért a nyolcvanas évek

Publikálás dátuma
2015.02.25. 06:53
A kép csalóka, a stadiont azért nem gyújtották fel a Panathinaikosz szurkolói FORRÁS: YOUTUBE
Az utóbbi egy másfél hét alatt több kemény összecsapás is zajlott szurkolóknak nevezett vandálok és a rendőrség között. Az úgynevezett drukkerek törtek-zúztak, történelmi műemlékeket becstelenítettek meg, rátámadtak az ellenfél játékosaira. Ezek az egyre gyakoribbá váló esetek is azt mutatják, hogy hiába a modernebb stadionok, a fokozott rendőri jelenlét a kiemelt mérkőzések alkalmával, a stadionokban a kemény intézkedések ellenére sincs nyugalom. Hasonló helyzet állt elő, mint a nyolcvanas évekbeli Nagy-Britanniában: a magas fiatalkori munkanélküliség nem éppen a „családbarát stadionok” megvalósulását segíti elő.

PSG-Chelsea

José Mourinho, a londoniak trénere keményen kiosztotta a Chelsea rasszista drukkereit, akikről nem állíthatnánk, hogy múlt kedden, a párizsi BL-nyolcaddöntőben öregbítették volna csapatuk hírnevét. Mint a portugál tréner fogalmazott, nagyon szégyelli magát csapata azon „szurkolói” miatt, akik a múlt keddi Bajnokok Ligája találkozó előtt rasszista rigmusokat kiabáltak, s nem engedtek felszállni a metróra egy fekete, francia-mauritániai férfit.

„Ezek a szurkolók nem a klubot képviselik. A Chelsea-t elborzasztották a történtek és elnézést kérünk az áldozattól” – jelentette ki Mourinho. A Burnley elleni múlt szombati bajnokin a Chelsea drukkerei a következő transzparenst feszítették ki: „Fekete vagy fehér, mindnyájan kékek vagyunk”. John Terryék pedig az egyenjogúságot támogató pólóban futottak ki a pályára.

Mönchengladbach-Köln

Óriási botrány történt a február 15-i német bajnoki mérkőzésen, a lefújás után a pályára özönlöttek az arcukat eltakaró, fehér overállba öltözött kölni drukkerek, a Boyz Köln szurkolói csoport tagjai, akik nem tudták feldolgozni, hogy a hazaiak egy 91. percben szerzett góllal nyertek. A rendbontók a meccs alatt sem bírtak már magukkal, füstbombákat dobáltak a játéktérre. A német szövetség akár ki is tilthatja a kölni drukkereket az idegenbeli meccsekről.

A „kecskék” vezetői kemény intézkedést hoztak: kizárták a stadionból a Köln Boyz ultráit, mire két másik szurkolói csoport bojkottálta a Hannover elleni hétvégi bajnokit. A döntés megosztotta a szurkolókat, egyesek szerint csak a kemény fellépés hozhat eredményt, mások azonban úgy vélték, olyanokat is sújtottak vele, akiknek nem volt közük az atrocitásokhoz.

Blackburn-Stoke

Nem a két csapat játéka, hanem a szurkolók elképesztő megnyilvánulásai miatt vált emlékezetessé a FA Kupában február 14-én megrendezett találkozó. Mintegy 10 perccel a lefújás előtt a vendégcsapat drukkerei ökölharcba keveredtek a rendőrökkel. Körülbelül 20 szurkoló kezdeményezte a balhét. Többeket letartóztattak, s az angol szövetség vizsgálatot indított az ügyben.

Rapid-Josko Ried

A február 14-án játszott osztrák bajnokin a bécsiek szurkolói pirotechnikai eszközöket dobtak a pályára. A szövetség 35 ezer eurós büntetéssel sújtotta a Rapidot, s egy mérkőzésre betiltotta a hazaiak szektorát, mert életbe lépett egy 2014 novemberi felfüggesztett büntetése. Abban a hónapban játszották az örökrangadót a Rapid és az Ausztria között, ami nem telt el szurkolói rendbontások nélkül. A pénzbüntetés mellett akkor még felfüggesztett szektorbezárással sújtották a bécsi zöld-fehéreket.

Fluminense-Vasco da Gama

A brazil rendőrség hírhedt arról, hogy nagyon, helyenként túl keményen lép fel az egyes rendbontók ellen. Vasárnap száz szurkolót tartóztattak le a Rio de Janeiró-i bajnokságban esedékes Fluminense-Vasco rangadó előtt, mivel előtte verekedtek az Engenanho stadion előtt. Állítólag két különböző alkalommal is egymásnak estek. A rendőrség szerint olyan drukkerekről volt szó, akiket nem a meccs, hanem csak a balhé érdekel. Brazíliában az év első felében a különböző szövetségi államok bajnokságát rendezik meg. A pontvadászatok nem egészen egy hónapja tartanak, de már több szurkolói rendbontás történt. Egy 16 éves fiú életét vesztette.

Halottak Egyiptomban
Hangsúlyozzuk, csak az utolsó napok történéseit vettük csokorba, ugyanakkor ha tavaly december eleje óta tekintettük volna végig a szurkolói rendbontásokat, a lista jóval hosszabb lenne. Decemberben például a skót rendőrség több embert tartóztatott le az Aberdeen-Dundee bajnokin történt rendbontások kapcsán, s a letartóztatások még január végén is folytatódtak.
Drámai jelenetek játszódtak le az egyiptomi bajnokság két élcsapata, a Zamalek és az ENPPI Cairo mérkőzésén, február 8-án. A belügyminisztérium szerint a Zamalek ultrái jegy nélkül akartak bejutni a stadionba, ez váltotta ki az összecsapásokat. A rendőri fellépés után sokan pánikba estek, összetaposták egymást, 19 személyéletét vesztette. A tragédia után felfüggesztették az egyiptomi bajnokságot.Szerző