Mol-INA-ügy - Ismét lépett Zágráb

A horvát gazdasági minisztérium ismét megvonta az INA-tól a szénhidrogénkutatási-engedélyt a Dráva-koncesszió ügyében, annak ellenére, hogy a közigazgatási bíróság idén januárban megsemmisítette a minisztérium 2011-ben hozott koncessziókat megvonó döntését - állt az INA közleményében, amelyet kedden juttatott el az MTI-hez.

A vállalt a közleményében kiemelte, hogy a közigazgatási bíróság megállapította: "a gazdaság minisztérium nem tudta bebizonyítani, hogy az INA nem teljesítette volna azokat a kötelezettségeket, amelyek miatt megvonták tőle az engedélyt". Tekintettel arra, hogy a vállalat a döntést jogilag megalapozatlannak tartja, közigazgatási pert indít a megsemmisítésre. 

Az INA a közleményében emlékeztet rá, hogy a gazdasági minisztérium 2014 szeptemberében - a horvát legfelsőbb bíróság döntése ellenére -, megvonta az INA-tól a Száva környékére és az északnyugati mezőkre kiterjedő koncessziós jogát, most pedig a Dráva-koncessziót is.  Kiemelték: az INA-tól megvont három területre kiterjedő koncessziós jog jelentősen egybeesik azokkal a blokkokkal (mezőkkel), amelyekre nemrég zárult le a minisztérium által kiírt szárazföldi kutatási pályázat.

A vállalat hangsúlyozta, hogy az engedélyek visszavonásával jelentősen korlátozták az INA kutatási tevékenységét az elmúlt három évben, így a vállalat nem tudta projektjeit megvalósítani ezeken a területeken, és veszteséget is okoztak az INA-nak, meggátolták abban, hogy fenntartsa és növelje befektetéseit és kutatásait Horvátországban.

Szerző

Lesújt a Zsigó vezette Nébih - Durva bírság az Aldinak

Publikálás dátuma
2015.02.24. 11:38
Illusztráció/Thinkstock
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt mintegy 47 millió forint termékpálya-felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte az ALDI Magyarország Kereskedelmi Bt-t - közölte Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a még tavaly indított és több hónapon át tartó hatósági eljárásban a szakemberek a beszállítói áruszámlák közel húsz százalékát tételesen ellenőrizték. A vizsgált számlák 70 százaléka azt bizonyította, hogy az ALDI a beszállítóinak csak az áruátvételt követő 30 napon túl fizette meg a termékek ellenértékét.

Ez ellentétes a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvény előírásaival - hívta fel a figyelmet Zsigó Róbert -, amely arra kötelezi a kereskedőt, hogy az áru átvételét követő 30 napon belül fizessen a beszállítónak.  Emellett a német székhelyű diszkontáruház-lánc úgy fizettetett fix jutalékot a beszállítóival, hogy nem vállalt előre konkrét eladási forgalmat, és nem vállalt kötelezettséget arra sem, hogy a beszállítók termékeinek forgalmát növelni fogja - tájékoztatott az államtitkár.

Ahogy a Népszava is megírta, a minap a Spart is megbüntették, igaz ezt az üzletláncot (ami nem a CBA ugyebár) a GVH sújtotta 43 milliós bírsággal.  

lásd még: http://nepszava.hu/cikk/1048949-a-spar-felvette-a-harcot

Szerző

Veszélybe kerülhet az orosz gázszállítás Európába

Publikálás dátuma
2015.02.24. 11:13
Fotó:Népszava
A Gazprom szerint "komoly" veszélybe kerülhet Oroszország európai gázexportja Ukrajnán át, mert Kijev elmulasztotta kifizetni saját, később esedékes igényének számláját.

A Gazprom orosz gázipari cég keddi közleménye szerint két nap alatt eljuttatják Ukrajnánk azt a 219 millió köbméter földgázt, amit Kijev még korábban előre kifizetett. "Amennyiben Kijev a továbbiakban nem fizet, két nap múlva gázt sem kap" - figyelmeztetett a Gazprom közleményében, amely szerint "ez komolyan veszélyeztetheti a gáztovábbítást Európába."

Szerző