Előfizetés

,,Szerintem képes lenne ölni”

Börtön várhat arra a fotósként dolgozó férfira, aki tavaly augusztusban erőszakolt meg egy lányt az ELTE fonyódligeti gólyatáborában. A hatósági nyomozás a napokban fejeződött be, ám az áldozat jogi képviselője szerint semmi nem indokolta a több hónapos huzavonát. A lány most a hvg.hu-nak mesélt az átélt borzalmakról.

Szexuális erőszak bűntette miatt vádat emelt a Fonyódi Járási Ügyészség a fonyódligeti gólyatáborban történt bűncselekmény miatt, az ügyészség börtönbüntetés kiszabását indítványozta az előzetes letartóztatásban lévő vádlottra - közölte pénteken a Somogy Megyei Főügyészség. Közleményükben jelezték: a sértett kímélete miatt a bűncselekmény részleteinek, az elkövetés körülményeinek nyilvánosság elé tárása nem lehetséges, az ügyészség a vádiratban zárt tárgyalás kitűzését indítványozta azzal, hogy a bíróság a sértettet a vádlott jelenléte nélkül hallgassa ki.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, tavaly augusztus végén megerőszakoltak egy lányt az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Tanító- és Óvóképző Karának fonyódligeti gólyatáborában. Mint kiderült, egy 38 éves, a tábor szervezői megbízásából a táborban fotósként tevékenykedő férfit vádolnak a borzalmak elkövetésével, szeptember elején a rendőrség elrendelte előzetes letartóztatását. A lány jelentette az esetet, miután rémálomszerű története napvilágra került, más áldozatok is jelentkeztek: az Index tavaly októberben megjelent cikkében egy egyetemi hallgató lány számolt be az őt - a fővárosi jogi kar gólyatáborában még 2013-ban - ért, és eddig jogi következmények nélkül maradt nemi erőszakról.

Az ELTE rektora szeptemberben kari szinten fegyelmi eljárásokat indított a történtek miatt. Fábri György, az egyetem kommunikációs igazgatója a rektori intézkedésekről akkor azt mondta: a jövőben csak úgy rendezhető gólyatábor, ha annak programját a legrészletesebb leírás mellett engedélyezi a rektori vezetés. A közreműködő felsőéveseknek a legszigorúbb szakmai és morális elvárásoknak kell megfelelniük, részvételüket az adott kar vezetőinek kell jóváhagyniuk. Ezen felül a fegyelmi bizottság döntése alapján novemberben kizártak két hallgatót a jogi karról egy hallgatót pedig két félévre eltiltottak tanulmányai folytatásától.

A fonyódligeti táborban megerőszakolt lány most újból megszólalt, a hvg.hu-nak azt nyilatkozta: az erőszak a tábor első estéjén történt, a támadó közben folyamatosan fényképezett, a felvételekkel pedig zsarolni akarta. "Nem sok kellett ahhoz, hogy megfojtson. Azon gondolkoztam közben, hol fog elásni. Végig ez volt bennem. Mert a szemében akkor, ott azt láttam, hogy ha valami nem úgy van, ahogy ő akarja, akkor nekem végem. Szerintem képes lenne ölni" - mondta a lány, hozzátéve: a történtek óta sehova nem megy egyedül, és többször rosszul lett, amikor olyan férfit látott, aki hasonlít a támadóra.

- Bár a nyomozás a napokban befejeződött, értetlenül állok a nyomozás ilyen mértékű elhúzódása előtt - mondta a hvg.hu-nak Tóth M. Gábor, a sértett jogi képviselője. Az ügyvéd szerint nem volt indokolt a nyomozás több hónapos meghosszabbítása, hiszen mind az Alaptörvény, mind a Büntetőeljárási Törvény rendelkezései között szerepel az eljárás ésszerű határidőn belül történő befejezésének követelménye, ráadásul a gyanúsított előzetes letartóztatása miatt soron kívüli eljárásról van szó, emellett a sértett különösen méltányolandó érdeke is indokolta volna az eljárás gyors befejezését.

"Nem tudok elmenni a Nyomozó Hatóság azon következetes gyakorlata mellett sem, hogy a büntetőeljárási szabályokkal teljes mértékben ellentétes módon késedelmesen értesítettek minden olyan eljárási cselekményről, ahol nekem, mint sértetti képviselőnek a jelenlétem megengedett volt" - mondta az ügyvéd. Az áldozat így nem véletlenül beszélt a lapnak arról is, hogy lényegében minden fontosabb fejleményt az újságokból kellett megtudnia.

Halálra gázoltak egy biciklist Balmazújvárosnál

Halálos közlekedési baleset történt Balmazújváros és Nagyhegyes között péntek este - közölte a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. Az utat lezárták.

Az eddigi adatok szerint egy Balmazújváros felől közlekedő kistehergépkocsi elütött egy biciklist a 3321-es úton. A 44 éves kerékpáros férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.  A helyszíni szemle idejére a balesettel érintett útszakaszt a rendőrök teljes szélességében lezárták.

Kamion karambolozott a 2-esen, két sérült

Kamion és személygépkocsi ütközött össze a 2-es úton Nógrád megyében, a nőtincsi elágazónál pénteken, a balesetben ketten megsérültek - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

Dankóné Nagy Éva elmondta: a 47-es kilométernél történt balesetnél félpályás útlezárás mellett végzik a helyszíni szemlét és a műszaki mentést, a forgalmat rendőrök irányítják.