1989 - Határon

Publikálás dátuma
2015.02.20. 06:47

A jövő héten kerül a mozikba az 1989 – Határon című dán-magyar-norvég-német dolumentumfilm. Az Oscar-jelölt Anders Ostegaard (Burma – tudósítás egy zárt világból) és Rácz Erzsébet kreatív dokumentumfilmje nemcsak Németh Miklós, a rendszerváltó államférfi portréja, sokkal több annál.

Rengeteg archív felvétellel és az irattárakban, visszaemlékezésekben fellelhető anyagok segítségével életre keltik a nyolcvanas évek végét, teljes abszurditásával és időnként thrillerbe illő feszültségével együtt. Humorral és érzelmekkel teli bepillantást kap a néző a huszonöt évvel ezelőtti események kulisszái mögé, amelyhez hasonlóban még nem lehetett része.

Magyarország a csőd szélére került 1988 végére. Az állampárt öregjei egy fiatal, csupán negyvenéves közgazdászt, Németh Miklóst tettek meg miniszterelnöknek, hogy időt nyerjenek. Németh a kormányt függetlenítette a párttól és olyan gazdasági-társadalmi reformokat vezetett be, amelyek egy éven belül a vasfüggöny lebontásához és a köztársaság kikiáltásához vezettek.

Szerző
Frissítve: 2015.02.19. 22:51

Autós demonstráció az útdíj ellen

Publikálás dátuma
2015.02.20. 06:25
Nemcsak az útdíj nem tetszett a tiltakozó autósoknak FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Több tucat autós részvételével tartottak csütörtök délután demonstrációt a Blokád az útdíjak ellen és a Demokratikus Magyarországért elnevezésű Facebook-csoport tagjai. A tüntetés résztvevői - rendőri kíséret mellett - a Dózsa György útról indulva, végighaladtak Belváros főbb útvonalain, érintették Parlamentet, hogy ezt követően a Lánchídon Budának vegyék az irányt. Pestre visszatérve a Képviselői Irodaház mellett elhaladva dudálással tiltakoztak az útdíj kiterjesztése ellen.

Szerző

Márciustól érkeznek a banki elszámolások

A kereskedelmi bankok március elejétől április végéig küldik ki a devizahiteles ügyfeleknek az elszámolásokról és a forintosításról a leveleiket. A devizahitelesek a hiteleik és az ehhez kötődő élethelyzetük négy alaptípusa alapján eltérő tartalmú levelet kapnak – hangzott el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti vezetőinek csütörtöki tájékoztatóján. Az elszámolási mintalevelek végleges változatainak formáját egy, a napokban megjelenő MNB-rendelet is rögzíti.

Windisch László, a jegybank alelnöke elmondta: az elszámolás és forintosítás csak a kereskedelmi bankok esetében mintegy 2,4 millió élő, illetve megszűnt fogyasztói hitel- és lízingszerződést érint, ebből 1,7 millió a forintalapú, 700 ezer a devizás szerződés. Az alelnök felhívta a figyelmet arra, hogy az ügyfeleknek addig semmit nem kell tenniük, amíg meg nem kapják a banki elszámolásokról szóló leveleket. Ha gondjuk van, illetve nem értenek egyet az elszámolással, akkor a levél kézhezvételétől számított 30 napon belül panasszal élhetnek a bankjuknál.

A pénzintézeteknek az írásbeli tájékoztatás mellett a honlapjuk fő oldalán is szerepeltetniük kell az elszámolással és a forintosítással kapcsolatos információkat. Windisch László elmondta: vannak speciális esetek is, így például a követeléskezelőnek átadott lejárt tartozások. Az ügyfeleknek ebben az esetben maguknak kell elmenniük a követeléskezelőhöz és ott kezdeményezni az elszámolást, a bank ugyanis már elszámolt a követeléskezelővel. A végtörlesztők is kezdeményezhetik az elszámolást, ez azonban 10 ezer forintos díjjal jár.

Freisleben Vilmos, a jegybank fogyasztóvédelmi igazgatója elmondta: a levelek egyik alaptípusa az elszámolást megelőzően megszűnt deviza alapú jelzálogkölcsönökhöz kötődik, a másik alaptípus a deviza alapú forintosításra kerülő jelzálogkölcsönökről szóló, de az elszámolást követően is élő szerződésekről szóló levél, a harmadik típus a deviza alapú, forintosításra kerülő, de egyben gyűjtőszámla-hiteles élő szerződés mintalevele, a negyedik alaplevél a forintosításra kerülő, az elszámolás után is élő szerződés, melynek törlesztőrészleteit azonban egy ideig késedelmesen fizették.

Minden értesítő levélnek tartalmaznia kell az elszámoláshoz kapcsolódó információkat, és a hitel történetét, azaz a hitel fizetésének korábbi kimutatásait, az esetleges felülvizsgálatra, vagy jogorvoslatra vonatkozó információkat, és az élő szerződéseknél a szerződésmódosításhoz kötődő “infókat”. Előírta az MNB azt is, hogy a levélben szerepeljen az az összeg, amennyivel az ügyfél törlesztőrészlete az elszámolás és a forintosítás eredményeként csökkent.

Azoknak a teendői is szerepelnek a levélben, akik nem kívánnak a forintosítással élni. Ők a levél kézhezvételét követő 30 napon belül írásban kezdeményezhetik pénzügyi intézményüknél, ha az előírt feltételeknek megfelelnek. Ezek közé tartozik egyebek mellett, ha a futamidő 2020. végéig lejár vagy, ha az ügyfélnek devizában keletkezik a jövedelme, illetve ha az induló forinthitel-kamat meghaladná az eredetileg számítható kamatot.

Szerző