Előfizetés

Elhunyt Egerszalók polgármestere

Tőgyi Gábor rövid, de súlyos betegség után 58. életévében hunyt el. A településvezető ötödik ciklusa óta volt Egerszalók első embere.

A településvezető haláláról az Egri ügyek portálszámolt be. Tőgyi a tavalyi önkormányzati választáson függetlenként indult, két riválisát legyőzve, a szavazatok 56 százalékával választották újra.

Bevetésen a revizorok - Fókuszban a netes kereskedelem

Publikálás dátuma
2015.02.19. 12:55
lllusztráció/Thinkstock
Az adóhatóság revizorai az idén is mindent ellenőriznek, amit tavaly, így fókuszban marad többek között az internetes kereskedelem, kiemelt figyelemre számíthatnak az egyéni vállalkozók, a pénztárgépek használatát pedig kockázatelemzésen alapuló ellenőrzés váltja fel - ismertette  a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Varga Árpád elmondta: az adóhatóság négyezer revizora közel négymillió vizsgálatot végzett 2014-ben. Tavaly 225 ezer vizsgálat nyomán több mint 582 milliárd forintnyi megállapítás született. A feltárt nettó adókülönbözeten belül az áfa részaránya tovább nőtt, 86,5-ről 89,6 százalékra, míg az szja 3,9 (2013-ban 5,1), a társasági adó 1,7 (2013-ben 3,8), a járulékok 2,5 (2013-ban 2,3), az egyéb adónemek 2,5 (2013-ban 2,3) százalékot képviseltek.

Kelemen Hunor ellen ítélt a román bírói tanács

Publikálás dátuma
2015.02.19. 12:21
Kelemen Hunor egy RMDSZ választási plakáton/Facebook
A román Legfelső Bírói Tanács (CSM) csütörtökön megállapította, hogy Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke megsértette az igazságszolgáltatás függetlenségét, amikor igazságtalannak minősítette, hogy Nagy Zsoltot, az RMDSZ volt távközlési miniszterét négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte jogerősen a legfelső bíróság.

Kelemen Hunor a szövetség megalakulásának a 25. évfordulója alkalmából tartott kolozsvári gálán azt állította, hogy Nagy Zsoltot ártatlanul ítélték el, az ő ügye nem korrupciós ügy. Hozzátette: az ellene felhozott vádakra nincsenek bizonyítékok, az ő minisztersége alatt nem privatizáltak egyetlen állami vállalatot sem, mások lehallgatott beszélgetéseiből következtettek az ő állítólagos bűnösségére.

A CSM állásfoglalása szerint az RMDSZ elnökének "megalapozatlan nyilatkozata" azt sugallja, hogy a jogerős ítélet nem a bizonyítékok alapján született és így bizalmatlanságot ébreszt az ügyben eljáró bírákkal és az igazságszolgáltatás egészével szemben, nyomást gyakorol a hasonló esetekben eljáró bírákra. A testület megjegyzi: Kelemen Hunornak, a törvényhozás egyik tagjának széles nyilvánosság előtt tett nyilatkozata túlmutat a véleménynyilvánítás szabadságán és "meghaladja" a nyilvános megszólalás "elfogadható szintjét".

A CSM a romániai bírák és ügyészek szakmai testülete, amely arra hivatott, hogy felügyelje az igazságszolgáltatás működését. Állásfoglalásának nincs jogi következménye. A CSM egyebek mellett azon is őrködik, hogy más hatalmi ágak ne avatkozzanak be az igazságszolgáltatás munkájába. A testület az ilyen esetekben kiadott állásfoglalásokkal a bírákat és ügyészeket védi: egyfajta szakmai szolidaritásról biztosítja a vitatott ítéletet meghozó, vagy az ítélethozatal előtt "nyomás alá" került ügyészeket vagy bírákat.

Nagy Zsoltot - aki 2004 decembere és 2007 júniusa között vezette a bukaresti távközlési minisztériumot - bűnszövetkezetben való részvételért ítélték el az úgynevezett "stratégiai privatizációk" ügyében. Az ügyészség szerint a bűnszövetkezet bizalmas információkat adott ki külföldieknek magánosításra váró állami vállalatokról.

lásd még: http://nepszava.hu/cikk/1047281-meggyanusitottak-az-rmdsz-elnoket-is