Előfizetés

Kínos baki! - Mégsem Orbánt hívta Putyin Moszkvába

Publikálás dátuma
2015.02.18. 19:14
Fotó: Tóth Gergő/Népszava
Vlagyimir Putyin orosz államfő Orbán Viktor miniszterelnökkel közös keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt: Magyarország köztársasági elnökét hívta meg a világháborús győzelem 70. évfordulóján tartandó moszkvai ünnepségre.

Ezt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közölte az MTI-vel szerdán. 
A tájékoztatón a magyar tolmácsolásban pontatlanul az hangzott el, hogy Orbán Viktor kormányfőnek szól a meghívás.

MSZP: Zombor félrebeszél

Az egészségügyi ellátórendszer átalakítása az Orbán-kormány szótárában a forráskivonást, a kórházak összevonását és leépítését, az osztályok megszüntetését jelenti, ami becslések szerint újabban 8-10 ezer fős elbocsátással járhat - írja az MSZP sajtóközleményében.

Zombor Gábor ma is csak félrebeszélt, mert továbbra sem tudni, hogy a kormány hogyan kívánja kezelni az egészségügy krónikus forráshiányát, a kivárhatatlan várólistákat, a fűtetlen kórtermeket, a nyakig eladósodott kórházakat, az országot elhagyó orvosok és egészségügyi dolgozók problémáját. Továbbra sem tudjuk, hol és hány osztályt kívánnak bezárni, melyik kórházból lesz csak telephely és hány embert kívánnak elbocsátani.

Az MSZP Orwellt idéz a Balog-javaslatra

Az EMMI a mai napon elismerte, belső körlevélben írja elő kollégáinak egyes szavak használatát, más szavak tiltását. Mint írják, ez többek közt „a kormányzati politika irányát is mutatja” - írja a szocialista párt sajtóközleményében.

„Az újbeszél célja nem csak az, hogy az (EMMI vezetésének) megfelelő világnézet és észjárás kifejezési eszközéül szolgáljon, hanem az is, hogy minden más gondolkodási módot lehetetlenné tegyen. A szándék az, hogy ha egyszer az újbeszélt véglegesen elsajátították és az óbeszélt elfelejtették, eretnek - vagyis az (EMMI vezetésének) elveitől eltérő - gondolat szó szerint elgondolhatatlan legyen, legalábbis amennyire a gondolat szavaktól függ. Szótárát úgy szerkesztik, hogy egyfelől megadják a pontos és sokszor nagyon finom kifejezési lehetőséget minden olyan jelentésnek, amelyet egy párttag ki akarhat fejezni, másfelől kizárnak minden más jelentést, sőt annak a lehetőségét is, hogy közvetett módszerekkel el lehessen jutni ilyen jelentésekhez. Ezt részben új szavak kitalálásával érik el, főleg azonban azzal, hogy a nemkívánatos szavakat kiküszöbölik, illetőleg megfosztják maradék, nem pártszerű jelentéseiktől, sőt, amennyire lehetséges, minden másodlagos jelentésüktől.
(...)
Az újbeszélt nem arra szánják, hogy kiterjessze, hanem arra, hogy szűkítse a gondolkodás területét, s közvetve ezt a célt szolgálja a szóválasztéknak a minimumra való csökkentése.”

A fenti szöveg George Orwell 1984 című művének Függelékéből való. A fenti idézetben a regénybeli diktatúra nevét, az „Angszoc”-ot „EMMI vezetés”-re cseréltük.
A teljes szöveget ajánlom Balog Zoltán miniszter úr és a magyar kormány számára. Bukásuk után segíthet majd megérteni, miért történt.