Előfizetés

Tilos az akácégetés

Publikálás dátuma
2015.02.19. 06:12
Amit tavaly még szabad volt, azt most nem szabad, pedig nagy szükség lenne rá (Képünk illusztráció) FOTÓ: NÉPSZAVA
Szociális érzéketlenség vagy túlzott aggódás? Nem tudom... – ingatja fejét a polgármester, amikor arról beszél, hogy Rákócziújfalu lakosai eddig gyűjthettek fát kijelölt területen, most viszont a természetvédelmi hatóság visszavonta az engedélyt. Így a helyiek elestek a lehetőségtől, hogy így szerezzék be a kályhába valót.

– Nagy segítség ez a téli tüzelő beszerzésekor – válaszolta Pintér Richárd Rákócziújfaluban még tavaly, amikor a szoljon.hu munkatársa arról kérdezte, mi a véleménye, hogy kitermelhetik a víziakácot a község egy kijelölt területéről. – Csaknem minden nap kijövök gyűjtögetni. Annyi tüzelőt vihetünk haza, amennyi a biciklin vagy a kiskocsin elfér, mindent ellenőriznek – tette hozzá a fiatalember.

Rákócziújfaluban rajta kívül még legalább százan járták kerékpárral a környéket, hogy így szerezzék be a kályhába valót. Ennek azonban most vége. A hatóság ugyanis megtiltotta a víziakác kitermelését a rákócziújfalui lakosoknak. Szerintük ugyanis néhányan illegálisan vágták ki a fákat. Az önkormányzat szerint a hatóság szociálisan nem elég érzékeny.

– A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Hatóság ugyanis a múlt hónapban elutasította fakivágásra vonatkozó kérésünket – mondja elkeseredetten Papp János polgármester. Elmeséli, az önkormányzat évekig „küzdött” az illetékes hatóságokkal, míg elérte, hogy ellenőrzött körülmények között kitermelhetik a víziakácot.

A Hortobágyi Nemzeti Park 2013-ban még arról írt az önkormányzatnak címzett levelében, hogy a megfelelő természetvédelmi előírások betartása mellett a gyalogakác irtás a téli időszakban nem sért táj- és természetvédelmi érdeket. Sőt, az ilyen beavatkozás elősegíti a természeti értékek fennmaradását. Akkor még a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség is (igaz, szigorú feltételek mellett) engedélyezte a kitermelést.

– Most azonban váratlanul visszavonta az engedélyt a felügyelőség, ami komoly érvágást jelent lakosainknak. Tavaly óta csaknem duplájára (83-ról 146-ra) emelkedett a lakhatási támogatásban részesülők száma. Ezeknek az embereknek létszükséglet a víziakác kitermelésének lehetősége. Igaz, kaptak szociális szenet és néhányan tűzifát is, de a kiosztott mennyiség csak pár hétre volt elegendő – magyarázza a településvezető.

A községnek küldött határozatban egyébként az szerepel, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai több helyen jelentős fakitermelés nyomait tapasztalták, és a tevékenység ráadásul nem kizárólag gyalogakácot érintett. Szerintük a szakfelügyelet nem volt biztosított a tevékenység végzésekor az önkormányzat részéről és az útvonalakat sem egyeztették mindig.

– A tiltás a legkényelmesebb eljárási mód. Akik jogszerűtlenül gyűjtöttek fát, azokat kellene megbüntetni, nem kollektíven megtiltani mindenkinek a kitermelést! – vélekedik Papp János, hozzáfűzve, az elmúlt időszakban tapasztalatuk szerint sokat javult a fegyelem a víziakácok kivágásakor, a lakosok már egymást figyelmeztették, ha azt látták, nem a megfelelő módon vágják ki a fákat.

– Szociális érzéketlenség vagy túlzott aggódás ez a hatóságok részéről? Nem tudom... – ingatja fejét a polgármester. Hasonló problémával küzdenek Kunszentmártonban is. Ott a Szent Márton Plébánia kért engedélyt a Körös árterén található partra vetett uszadékfák gyűjtögetésére. Csak azok szedhetik fel a fát, akik a plébánia által szervezett programban vesznek részt.

– Rengeteg fa van a part mentén, ami tízszer, húszszor annyi családnak elég lenne, mint amennyinek engedélyezték a hatóságok a gyűjtögetést. Az ár hamarosan elviszi ezeket a fadarabokat, az idő szorít. Vajon kárt teszünk a természetnek azzal, ha most összeszedik esetleg azok is, akiknek erre nincsen felhatalmazásuk?! – gondolkodik hangosan Kövesdy Zsolt plébános.

Ficzere András, a Kötivizig főerdésze korábban arról tájékoztatta a szoljon.hu munkatársát, hogy a Közép-Tiszán árvízkor jellemzően meghatározott folyókanyarulatokban halmozódik fel a víz által sodort faanyag. Minthogy mostanság nem volt olyan méretű árvíz, amely a medret elhagyta volna, nem rakódott ki említést érdemlő mennyiségű uszadékfa a Kötivizig által kezelt hullámtéri erdőkben.

– A Kiskörei Vízlépcsőnél a vízminőségi kárelhárítás keretében mintegy 900 köbméternyi hulladékot emeltünk ki a Tisza-tóból, ám ennek alig tizede volt tüzelésre még éppen alkalmas, gyenge minőségű faanyag – mondta el az erdész.

A vízügyi igazgatóság így ezen a télen nem tudta vállalni, hogy fát osszon a rászorulóknak.

Egy kerékpárnyi fa kétezer forintot ér

A Tisza és a tározó környéki településeken egész „ágazat" épült az illegális fagyűjtésre. Nem véletlenül, hiszen jó ára van az így szerzett tüzelőnek. Egész csoportok szerveződtek már erre a térségben, még mértékegysége is van az árunak, egy kerékpárnyi fa ára a hírek szerint nagyjából 2000 forint körüli.

A térség erdőbirtokosai szervezett keretek között lehetőséget biztosítanak a hulladákfa összegyűjtésére. Bár időről időre vannak rossz tapasztalataik, abban bíznak, hogy ha felügyelet mellett gyűjthetik a tüzelőt a rászorulók, talán kevesebben teszik ugyanezt illegálisan. Úgy vélik, így kevesebb igazán értékes, olykor védett fa esik áldozatul a természetkárosításnak.

Festményt kapott Orbán is (Fotók!)

Publikálás dátuma
2015.02.19. 06:06
Forrás: Tállai András Facebook oldala
Orbán Viktort Puskás Ferenccel ábrázoló festményt ajándékozott a miniszterelnöknek Tállai András nem sokkal a Fidesz mezőkövesdi frakcióülése után - figyelt fel a 444.hu. 

Orbán két hete látogatta meg a helyi csapatot, amelynek Tállai, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára az elnöke. Mezőkövesd sportlétesítményét, a Zsóry sportpályát sok százmillió forintos állami támogatással újították fel nemrég. A napokban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kapta meg L. Simon László államtitkártól drMáriás őt ábrázoló festményét, melynek címe: "Lázár János piruettezik, miközben piros hó esik".

Forrás: Tállai András Facebook oldala

Forrás: Tállai András Facebook oldala

A festményről készült képet ide kattintva megnézheti!

A sajtót korlátozhatja a képmástörvény

A sajtószabadságot veszélyezteti a polgári perrendtartásról szóló jogszabály módosítása az LMP szerint. Szél Bernadett, a párt társelnöke az Országgyűlés szerdai ülésén hangsúlyozta, hogy a javaslat nem csak a fotózás hatékonyságát gátolja, a törvénymódosítás álca a kormány számára azokra az esetekre, ha el szeretnének távolítani a nyilvánosság számára fontos felvételeket. Ennek kapcsán Szél felvette, hogy a mainál részletesebb kell szabályozni azt, hogy ki számít közszereplőnek, így kire is vonatkozik a törvény.

Répássy Róbert visszautasította, hogy a politika önmagát védené a módosítással: "a törvényjavaslat nem old meg olyan problémákat, amelyek bosszanthatják a közélet egyes szereplőit". Az igazságügyi államtitkár "bulvárértelmezésnek" titulálta azt, hogy az utcán ne lehetne majd fényképezni, szerinte "az előterjesztés azon jogsértések orvoslását szolgálja, amelyek elszenvedői fiatalok vagy sérülékeny társadalmi csoportok tagjaiból kerülnek ki".

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó úgy reagált Répássy felvetésére: ha valóban a kiskorúak és a vétlen áldozatok védelme lenne a cél, akkor azzal egyet lehetne érteni, de a jogszabályról a készítők nem egyeztettek senkivel, és a módosításban egyáltalán nincs meghatározva a sértett fél személye vagy kora.

Még a Jobbik szerint is visszaélésekre ad lehetőséget a törvénymódosítás: Lukács László sérelmezte a jogszabály indoklásában szereplőket, melyek szerint "a magánélethez való jogot napjainkban a kommunikáció és az információtechnológia fokozatos fejlődése révén jellemzően a képmással és hangfelvétellel történő visszaéléssel lehet megsérteni". Szerinte a védendő személyiségi jogok határai éppen fellazultak a technika fejlődésével, így nem időszerű a jogszabály módosítása.

A polgári perrendtartást érintő törvénymódosítást a múlt héten adta be Trócsányi László igazságügyi miniszter. A jelenlegi – 1952-es – jogszabályhoz képest fontos változás, hogy nem csak a fényképek, hanganyagok felhasználása miatt lehetne eljárást indítani a készítő, vagy közzétevő ellen, hanem akkor is, ha a felvételek eleve engedély nélkül készülnek. A javaslat minden felvételt jogsértőnek minősítene, kivéve ha az érintett - a felvételen szereplő - személy hozzájárulását adta; szóban, írásban vagy ráutaló magatartással. Kivételnek számít a tömegfelvétel és a nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel. A képmáshoz és hangfelvételhez fűződő személyiségi jogokat a sajtó-helyreigazítási perhez hasonló eljárás is védené. Eszerint a jövőben a sértett félnek 30 nap állna rendelkezésére, hogy írásban kérje a készítőtől illetve felhasználótól a jogsértés abbahagyását, elégtételt és a sérelmes helyzet megszüntetését.