Előfizetés

Orbán csak bólogatott Putyinnak

Biró Marianna
Publikálás dátuma
2015.02.18. 06:00
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Ahogy az idén lejáró hosszútávú orosz-magyar gázszállítási szerződés meghosszabbítása ügyében is a háttérben születhetett megállapodás, úgy az sem derült ki Vlagyimir Putyin ás Orbán Viktor tegnapi sajtótájékoztatóján, hogy valójában miről tárgyalt az orosz elnök és a magyar miniszterelnök maratoni, négyszemközti megbeszélésén. A formális megállapodások aláírása mellett ugyanis a lényeg elsikkadt, ráadásul az ukrán válság ügyében Putyin részéről a béke hangsúlyozását követően a fenyegetésből is kijutott Magyarország szomszédainak és nemzetközi partnereinek. Orbán mindehhez csak bólogatott.

Az MSZP figyelmeztette Orbánt, hogy "Magyarország függetlensége nem rezsikérdés". Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese közölte, kérik a miniszterelnöktől, hogy ne saját, ne pártja és ne az oligarchák érdekeit, hanem a magyar nemzetét képviselje, utóbbi pedig az, hogy semmilyen függőségbe, illetve kiszolgáltatott helyzetbe ne hozza a kormányfő Magyarországot a háborús konfliktusba keveredett Oroszországgal.

Eredetileg délután öt órára tervezték a magyar kormányfő és az orosz elnök közös sajtótájékoztatóját, Putyin repülőgépe azonban egy órát késett, ezután megkoszorúzta a Hősök terén az Ismeretlen katona sírját, majd a Fiumei úti sírkert szovjet katonai parcelláját. További késést okozott, hogy az Orbánnal folytatott négyszemközti találkozója csaknem kétórásra nyúlt. A két delegáció ezután elment vacsorázni, emiatt az Orbán-Putyin sajtótájékoztató csaknem három órával később kezdődött. Az eseményen öt egyezményt hagytak jóvá Magyarország és az Oroszország képviselői az atomenergia-ipari képzés területén, valamint megállapodtak, hogy magyar főkonzulátus nyílik az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban. Emellett orosz-magyar regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködésről szóló egyezményeket szignáltak a két kormány képviselői. Végül Putyin találkozott Áder János államfővel a Sándor-palotában.

FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

Meztelen aktivistanő tüntetett Putyin ellen a Parlament közelében tegnap délután. Az ORFK az MTI kérdésére közölte: a Készenléti Rendőrség munkatársai szabálysértés miatt előállítottak egy 26 éves francia állampolgárságú nőt Budapest V. kerületében, a Markó utca és a Balassi utca kereszteződésében. A Femen radikálisnak nevezett feminista mozgalom, amely a legújabb tiltakozóakcióját ezúttal Budapesten szervezte. A még 2008-ban, Ukrajnában alapított - ám ma már Párizsban székelő - csoport nálunk is a védjegyükké vált, meztelenséget alkalmazó demonstrációt választotta eszközéül. A topless akció ezúttal extra mutatvánnyal egészült ki: Budapesten a fiatal francia nő először levette a felsőjét, majd felhúzta a szoknyáját, amely alatt teljesen meztelen volt, a szoknya belső részére pedig az volt írva, hogy "Putin go home!" (azaz "Putyin, menj haza"), egy nyíl pedig a nő festett lába közé mutatott.

Feljelentették a kommunista bűnök tagadása miatt

Miután az orosz elnök a Fiumei úti sírkertben koszorúzott, a Kettős Mérce blog feljelentette Putyint a kommunista bűnök tagadása miatt. Előzőleg egyébként kiderült, a honvédelmi miniszter szerint csak az oroszok beleegyezésével lehetett volna megváltoztatni a Fiumei úti temetőben felállított szovjet hadisír feliratát, amelyben ellenforradalomnak nevezik az 56-os forradalmat, de az oroszok egyszerűen nem mentek bele a változtatásba. Az MSZP-s Nemény András ugyanis Hende Csaba honvédelmi minisztert kritizálta, mert az már korábban megígérte, hogy átíratja az elesett orosz katonáknak emléket állító sír feliratát, amelyben ellenforradalomnak titulálják az 1956-os forradalmat. A tárca visszautasította Nemény állításait, és azt közölte, hogy Hende nem tett ilyen ígéretet, hanem több ízben javaslatot tett a szovjet hadisírok feliratainak módosítására, mivel azok jelenlegi formájukban ellentétben állnak Magyarország alaptörvényével. A feliratok megváltoztatása a honvédelmi tárca szerint az orosz fél beleegyezése nélkül nem lehetséges, ám az mereven elzárkózott minden változtatástól, "határozottan elfogadhatatlannak" nevezve azt.

Tegnap Mécs Imre, az Ötvenhatos Emlékbizottság elnöke maga és társai, valamint minden demokratikus érzelmű polgár nevében felháborodottan tiltakozott az '56-os forradalom és szabadságharc emlékének meggyalázása ellen. Az internetről értesültem, hogy az '56-os szovjet agresszió során meghalt szovjet katonák parcellájában történelemhamisító egykori feliratot restauráltak, ami - mint kiemelte - "történelmünk újabb meghamisítása mellett erkölcstelen, és népünk büszke napjainak és áldozatának meggyalázása". A feliratok rekonstrukciója, s az ehhez történt kormányzati támogatás ellen az ellenzéki pártok is tiltakoztak.

Jobbik: felemás a tanácskozás eredménye

A Jobbik felemásnak tartja az Orbán Viktor magyar kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi budapesti találkozójának eredményét.

Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője esti sajtótájékoztatóján fontos eredménynek nevezte, hogy ezután is hosszú távon biztonságban, stabilan érkezik gáz és energia Oroszországból. A baloldali pártok nyilatkozataira reagálva megjegyezte: akik most aggódnak az energiafüggőség miatt, azok egyetlen alternatívát sem tudtak mondani arra, hogyan lehetne kiváltani az orosz energiát. Ők "most hazamennek az orosz gázzal fűtött lakásaikba és onnan ostorozzák majd tovább a Putyin által vezetett Oroszországot" - fogalmazott.

A jobbikos politikus örömtelinek tartotta, hogy az orosz fél a Déli Áramlat lehetséges alternatívájában is partnerként tekint Magyarországra, és ez kulcskérdés.

Ugyanakkor kiemelte, hogy hiteltelennek, cinikusnak és hazugnak tartják Orbán Viktor azon szavait, amelyekkel kártékonynak nevezte az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankcióit. A Fidesz "hang nélkül" támogatta, támogatja ezeket a szankciókat, ezért jó lenne, ha a miniszterelnök világosan ismertetné a kormány hivatalos álláspontját - jelentette ki Mirkóczki Ádám, azt hangoztatva: úgy nem lehet kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat ápolni vagy keleti nyitásról beszélni, hogy közben "Magyarország beáll abba a sorba, ami hermetikusan szeretné a világtól elzárni Oroszországot".

Mirkóczki Ádám a miniszterelnök Ukrajnával kapcsolatos nyilatkozatát felháborítónak minősítette. Mint mondta: az rendben van, hogy Orbán Viktor békét akar, de a Jobbik elvárta volna, hogy kifejtse azt is, mit kíván konkrétan tenni. Egyetlen kárpátaljai embert sem sikerült megmenteni attól, hogy besorozzák az ukrán hadseregbe, és nem lehetett hallani arról sem, hogy milyen diplomáciai, gazdasági, vagy egyéb politikai lépéseket kíván tenni a magyar kormány, ha a helyzet eszkalálódik - sorolta az ellenzéki párt szóvivője.

Mirkóczki Ádám arra is kitért: reméli, hogy a kormány keresi azt a felelőst, akinek sikerült "ellenforradalmi köntösbe öltöztetni egy emlékművet a sírkertben". Az esetet "példátlan blamának" minősítette.

A TV2-nél is átalakul a hírigazgatóság

Publikálás dátuma
2015.02.17. 22:57
FOTÓ: Népszava
Közös megegyezéssel távozik a TV2-csoporttól György Bence program- és hírigazgató - tudatta a TV2 kedden.

György Bence 2014. február 1-jétől töltötte be a posztot, korábban felelős szerkesztőként, majd szerkesztőségvezetőként dolgozott a hírigazgatóságon, 2010-től az aktuális műsorok vezető szerkesztője volt - olvasható a közleményben. Kiemelték: irányítása alatt a Tények piacvezető hírműsorrá vált.

Közölték, hogy György Bence távozása után átalakul a program- és hírigazgatóság. Önálló szervezeti egységként Shadia Nugud vezetésével létrejön a tartalom- és kreatív igazgatóság, amely a programstratégiai, a kreatív, az akvizíciós és a marketing osztály működését fogja össze. A tartalom- és kreatív igazgatóság létrejöttével a TV2-csoport tulajdonosai és ügyvezető igazgatói közvetlen irányítása mellett, Gábor László főszerkesztő vezetésével folytatja munkáját az Aktuális műsorok főszerkesztősége.

Közölték: Shadia Nugud több mint tízéves, nemzetközi médiában megszerzett szakmai tapasztalattal rendelkezik. Különböző pozíciókban dolgozott többek között a lengyel MTV, VH1 és Comedy Central csatornáknál. 2012 és 2014 között a Viacom International Media Networks londoni irodájában előbb kreatív igazgatói, majd tartalom- és kreatív igazgatói pozíciót töltött be.