Előfizetés

Liberálisok: Putyin megalázta Magyarországot

A Magyar Liberális Párt szerint a keddi, Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor közötti budapesti találkozó arra volt jó, hogy az orosz elnök megalázza a magyar miniszterelnököt és Magyarországot - Fodor Gábor erről keddi, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.

A pártelnök megdöbbentőnek nevezte, hogy az orosz elnök azon a Hősök terén koszorúzott, ahol egy még "egészen másik" Orbán Viktor 1989-ben a szovjet csapatok kivonását követelte. Hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin ezután a Fiumei úti sírkertben egy olyan parcellánál koszorúzott, ahol a kiírás szerint "az ellenforradalmárokkal szembeni harcban elesett orosz katonák sírját találjuk". A független képviselő úgy fogalmazott: ez egy olyan megalázó gesztus Magyarország és a miniszterelnök felé, ami "önmagában elképesztő", ugyanis a magyar demokrácia kiindulópontja az 1956-os forradalom.

Fodor Gábor megdöbbentőnek nevezte a két politikus találkozójának tartalmát is. Véleménye szerint világos volt, hogy Vlagyimir Putyin "egyfajta vazallusként tekint Orbán Viktorra és Magyarországra". A találkozó önmagában szégyenteljes volt és világossá tette, hogy a magyar miniszterelnöknek "Moszkvából diktálnak" - jelentette ki.

A pártelnök egyúttal kijelentette, Magyarországnak az ad biztonságot, ha Oroszországtól független útvonalon jut gázhoz.

Megjegyezte azt is, Orbán Viktornak fel kellett volna vetnie, hogy megpróbál közvetíteni az ukrajnai konfliktus rendezésében.

Fagyos, napos időnk lesz

Publikálás dátuma
2015.02.17. 22:43
Illusztráció: Thinkstock
Szerda hajnalban a fölénk érkező száraz levegőben már keményebb fagyok is előfordulhatnak, a fagyzugos helyeken akár -10 fok körüli értékeket is mérhetünk. Napközben azonban folytatódik a napos, többnyire derült idő, nyugaton, északnyugaton lehetnek felhősebb tájak. Délutánra 4 és 7 közé emelkedik a hőmérséklet - írja az idokep.hu előrejelzésében.

Csütörtökön fátyolfelhők szűrhetik a napsütést. Hajnalban még előfordulhatnak keményebb fagyok, a nappali felmelegedés ugyanakkor fokozatosan erősödik, 4-9 fok várható. 

Pénteken északkeleten lehet több felhő, másutt csupán fátyolfelhők szűrhetik a napsütést. A gyenge légmozgás mellett délután 5 és 12 fok közé is melegedhet a levegő.

Hétvégén már megnövekedhet a felhőzet és vasárnap helyenként kisebb eső is előfordulhat. Hajnalonként még gyengén fagyhat. Többfelé szeles lesz a hétvége, a Dunántúlon erős, viharos széllökések is előfordulhatnak.

DK: Orbán elárulta Európát és Magyarországot

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnök kedden elárulta Európát, az európai közösséget és Magyarországot - mondta kedd esti, budapesti sajtótájékoztatóján Niedermüller Péter, az ellenzéki párt alelnöke.

Az EP-képviselő Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti találkozójára és az azt követő sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált.

Az ellenzéki politikus szerint a magyar kormány "gyáván elmismásolta" azt a tényt, hogy az orosz-ukrán konfliktusban Oroszország az agresszor. 

Azt is Vlagyimir Putyinnak kellett "kiböknie", hogy a paksi szerződésről is tárgyaltak, és hosszú évtizedekre "lényegében gyarmattá tették Magyarországot" azzal, hogy eladósították az egész országot - jelentette ki Niedermüller Péter.

Amikor Orbán Viktor eurázsiai összefogásról beszélt, akkor tulajdonképpen az EU politikájával fordult szemben - vélekedett. A miniszterelnök arra vállalkozott, hogy olyasmit képvisel Brüsszelben, amelyet az EU egésze elutasít - tette hozzá, megjegyezve: Magyarország már így is "pária" az európai közösségen belül.

Végül felhívta a figyelmet: Orbán Viktor egyfelől megengedte, hogy az orosz elnök megkoszorúzza az 1956-os forradalom ellen harcoló orosz katonák emlékművét, másfelől pedig a rezsicsökkentést összekapcsolta "a biztonságos orosz gáz illúziójával".