Előfizetés

Vége a busójárásnak, vége lesz a télnek is?

Publikálás dátuma
2015.02.17. 20:27
MTI Fotó: Sóki Tamás
A hagyományos húshagyókeddi máglyagyújtással és a zord évszakot jelképező koporsó elégetésével véget ért az idei busójárás Mohácson, amelynek hét végi fő programjaira rekordszámú látogató volt kíváncsi.

A Duna-parti város főterén kedden is több ezer ember gyűlt össze, hogy a borzas busóbundába öltözött, faragott álarcokat viselő hagyományőrzőkkel együtt, kereplők, kolompok zajára, elbúcsúztassa a telet. Hegedűs Emese, a busójárás egyik fő szervezője elmondta: a hat napon át tartó népszokás több mint hetven rendezvénye rendben zajlott, a szórakoztatásról minden eddiginél több, 1100 busó és 100 egyéb maskarás gondoskodott, a résztvevőknek 250 árus, köztük népművészek, iparművészek, kézművesek, vendéglősök kínálták termékeiket.

Becsléseink szerint a vasárnapi kiemelt programok rekordszámú, mintegy 100 ezer érdeklődőt vonzottak, de a város szombaton is 30-35 ezer, vagyis annyi embert látott vendégül, amennyi évekkel ezelőtt farsangvasárnap gyűlt össze Mohácson - közölte. A szervező úgy vélte, a busójárás népszerűségének elmúlt években tapasztalt ugrásszerű növekedése egyértelműen annak köszönhető, hogy a népszokás 2009-ben felkerült az emberiség szellemi kulturális örökségének UNESCO-listájára.

MTI Fotó: Sóki Tamás

MTI Fotó: Sóki Tamás

Már nemcsak Magyarországról és nem is csak a környező országokból, hanem Angliából, az Egyesült Államokból, sőt, Kínából és Japánból is jönnek turistacsoportok Mohácsra, hogy részesei lehessenek a télűző fesztiválnak - jegyezte meg. Bár a mohácsiak azt tartják, hogy a busójárás keddi napja az övék, akkor van az ő farsangjuk, de a szombaton és vasárnap tapasztalható tumultus miatt újabban sok turista erre a napra időzíti a látogatását - tette hozzá. 

Hegedűs Emese emlékeztetett arra, hogy 2013 év végén nyílt meg a Busóudvar, ahol azok is megismerkedhetnek a nemzetközi hírű fesztivállal, akik az év más időszakában érkeznek Mohácsra. A busójárás hangulatát idéző kiállítást eddig több mint 15 ezren látták. Mohács messze földön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A legenda szerint a helyi sokácok furfangos ősei a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

Kapcsolódó
"Ez itt az én hazám" - Miniszterek a busójárásonElűzik a telet? Kezdődik a busójárás

Pénteken búcsúztatják Vámosi Andrást

Február 20-án, pénteken 14 órakor tartják Vámosi András Balázs Béla-díjas hangmérnök, filmproducer búcsúztatását a Farkasréti izraelita temetőben - tudatta a Magyar Filmművészek Szövetsége kedden.

Vámosi András a Magyar Hangmérnökök Társaságának elnöke, a Magyar Filmművészek Szövetsége választmányának tagja életének 68. évében hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el hétfő hajnalban. A Magyar Hangmérnökök Társaságának honlapján található életrajz szerint Vámosi András 1947. október 19-én született Tatán. 1968-tól a Mafilm Hangosztályán dolgozott, 1987-től rendezőként is több filmet (Magda Frank, Vinum Bonu) készített. Nevéhez fűződik az első 3+1 csatornás technikával készült alkotás, a Róna Péter rendezte 1981-es Autóversenyzők című dokumentumfilm.

Pályafutása alatt számos neves magyar filmkészítővel dolgozott együtt, így többek között Jancsó Miklós, Tarr Béla, Bácskai Lauró István, Szabó István, Dárday István, Jankovics Marcell, Böjte József, Gyöngyössy Imre, Makk Károly, Garas Dezső munkatársa is volt. Kezdeményezője és egyik alapítója volt a Magyar Hangmérnökök Társaságának, amelynek elnöki tisztségét is betöltötte az elmúlt másfél évtizedben. Emellett választmányi tagja volt a Magyar Filmművészek Szövetségének is. Vámosi Andrást a Magyar Filmművészek Szövetsége saját halottjának tekinti.

Kapcsolódó
Elhunyt Vámosi András

Colleen Bell Oroszországot bírálta

Publikálás dátuma
2015.02.17. 18:51
Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a mangalica fesztiválon Budapesten. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Colleen Bell, a budapesti amerikai nagykövet ma ebédet adott a NATO szövetség országait képviselő kollégáinak, hogy a régióban felmerülő problémákat megvitassák a díszvendéggel, Mykhailo Yungerrel, a magyarországi ukrán nagykövetség ügyvivőjével – tette közzé Facebook-oldalán az amerikai nagykövetség.

Magyarországot Benkő Levente helyettes államtitkár képviselte a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól. További díszvendégek voltak Lengyelország, Olaszország, Kanada, a Szlovák Köztársaság, Litvánia és a Cseh Köztársaság nagykövetei, valamint a norvég és a német nagykövetség ügyvivői.

 „A szankciók terén mutatott egységességünk egyértelműen megüzente Oroszországnak, hogy bennünket nem lehet megosztani. Közös üzenetünk azt is világosan kifejezte, hogy nem fogadjuk el az „új Oroszország” jövőképét, nem fogadjuk el a maláj repülőgép lelövésével kapcsolatos orosz magyarázatot, nem fogadjuk el a mariupoli civilek elleni rakétatámadásokat, és nem fogadjuk el az ártatlan embereket, köztük ártatlan gyerekeket gyilkoló vagy megnyomorító szeparatisták toborzásával, felszerelésével és felfegyverzésével kapcsolatos folyamatos valótlanságokat sem. Mi erre nemet mondunk. Ukrajna szuverenitására igent mondunk.

Most a cselekedetek fognak számítani! Oroszország és a szeparatisták elkötelezettségét nem a szavaik, hanem a tetteik alapján fogjuk megítélni. Üdvözöljük az ukrán kormány és az IMF közötti megegyezés hírét is, melynek értelmében az IMF 17,5 milliárd dollár értékű pénzügyi segítséget nyújt az ukrán gazdasági reformok támogatására. E megállapodás lehetővé teszi, hogy Ukrajna folytathassa a reformok végrehajtását, s így szilárdabb és virágzóbb, demokratikus jövőt építhessen az ukrán népnek.

Mint Önök is jól tudják, Putyin elnök ma Budapesten van.  E napot nem is tölthetnénk jobban, mint hogy az Ukrajna szuverenitásáról és jövőjéről táplált reményeinkre összpontosítsunk, s barátaink és szövetségeseink körében megosszuk őket Önnel, Yunger úr” – hangsúlyozta az ebéden elhangzott beszédében a budapesti amerikai nagykövet.