Előfizetés

Félmeztelen aktivista Putyin ellen - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.02.17. 17:13
Fotók: Tóth Gergő/Népszava
Rendőrök vitték el a Femen nőjogi szervezet félmeztelen aktivistáját az Országház közelében, az V. kerületi Balassi Bálint utca és Markó utca kereszteződésénél. A szervezet a Twitteren megerősítette, hogy az ő aktivistájukat vették őrizetbe a Parlamentnél.

Az ukrán illetőségű nőjogi szervezet aktivistája a Femen párizsi szárnyától érkezett. Körülbelül 1 percig kiabált Putyin-ellenes jelszavakat, a rendőrök utána lefogták, és a Balassi utcában várakozó csapatszállítóba tuszkolták.

 

Ferenc pápa: elég volt a felfegyverzésből!

Publikálás dátuma
2015.02.17. 16:02
FOTÓ: Franco Origlia/Getty Images
A fegyverkereskedelem ellen emelte fel ismét a szavát Ferenc pápa kedden a Líbiában az Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei által legyilkolt kopt túszoknak szentelt misén.

Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén megemlékezett a lemészárolt 21 egyiptomi kopt keresztényről, s mártíroknak nevezte őket. Homíliájában Ferenc pápa így fogalmazott: elég volt azokból az országokból, amelyek fegyvert adnak el a háborúban álló országoknak. Az egyházfő a "halállal üzletelőknek" nevezte a fegyverrel kereskedő államokat. Hozzátette: akármilyen újságot olvasunk, bal- vagy jobboldalit, a hírek több mint kilencven százaléka pusztításról szól. Az ember teremteni is képes, de megvan benne annak a képessége is, hogy mindent elpusztítson - hangoztatta Ferenc pápa. Az egyházfő 2013-as megválasztása óta többször elítélte már a fegyverkereskedelmet, s hangsúlyozta, hogy a háborúk mögött nagyon gyakran a fegyverkereskedelem üzleti érdekei húzódnak meg.   

Mi van Ukrajnában? Ellentmondó hírek a harcokról

Ellentmondó hírek érkeztek kedden a Donyeck megyei Debalceve városában uralkodó helyzetről: ukrán újságírók beszámolói szerint az utcákon folynak a harcok, és a szakadárok elfoglalták a település vasútállomását, valamint rendőrkapitányságát, a kijevi hadműveleti parancsnokság viszont továbbra is azt állítja, hogy a katonák tartják állásaikat a városban és környékén.

A TSZN ukrán televízió helyszíni tudósítója azt jelentette, hogy a szakadárok egyik egysége a muszlimoknál szokásos Allah akbar kiáltással rohamozta meg a rendőrkapitányság épületét. Az ukrán sajtó többször beszámolt korábban arról, hogy az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok soraiban nagy számban vannak csecsen zsoldosok, akik a Vlagyimir Putyin orosz államfőt támogató jelenlegi csecsen elnök, Ramzan Kadirov fegyveresei.

Egy másik ukrán újságíró a Kijevi Rusz nevű önkéntes alakulattól származó értesülésre hivatkozva azt írta a Facebookon, hogy a Debalcevét védő katonák legfeljebb 12 órán át tudják tartani magukat a szakadárok támadásaival szemben, és ha nem kapnak sürgős segítséget, valamennyien meghalhatnak. Andrij Liszenko, a Kijev által terrorellenesnek nevezett kelet-ukrajnai hadművelet parancsnokságának szóvivője elismerte ugyan, hogy a város környékén és külső kerületeiben heves harcok folynak és különösen "feszült a helyzet" a vasútállomásnál, ugyanakkor kijelentette, hogy a katonák tartják állásaikat. Cáfolta ezzel azokat az orosz médiában megjelent híreket, amelyek szerint az ukrán katonák elkezdték feladni állásaikat Debalcevénél. 

Vjacseszlav Abroszkin, a Donyeck megyei belügyi részleg vezetője pedig azt cáfolta, hogy a szakadárok megszállták volna a városi rendőrkapitányságot. Azt mondta, hogy az épület komolyan megrongálódott a tüzérségi támadásokban, ezért már korábban más épületbe költöztették át a rendőröket és felszerelésüket. Helyettese, Ilja Kiva később egy tévéinterjúban elismerte, hogy a város vasútállomását "részben elfoglalták" a szakadárok. Az ukrán erők kezén lévő Debalceve a szeparatisták fő bázisainak számító két megyeszékhely, Donyeck és Luhanszk között félúton található, térsége mélyen beékelődik a szakadárok által megszállt területbe. Debalceve stratégiai jelentőségét az adja, hogy fontos közlekedési csomópont, vasúton köti össze Donyecket, Luhanszkot, valamint az oroszországi Rosztov-na-Donu városát. 

A TSZN ukrán hírtelevízió egy műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy vasúton Moszkva lényegesen több úgynevezett humanitárius segélyt, amely Kijev feltételezése szerint sokkal inkább fegyver- és lőszerutánpótlás, juttathatna a kelet-ukrajnai szakadár területekre, mint eddig a Kamaz teherautókból álló konvojokkal.