Előfizetés

Palesztin származású volt a dániai merénylő

Újabb források erősítették meg, hogy az Iszlám Állam (IS) dzsihadista szervezet oldalán akart harcolni az a dániai merénylő, aki hétvégén két támadásban, Koppenhágában összesen két személyt ölt meg és öt rendőrt megsebesített. A Berlingske című lap szerint ezt azokkal a rabokkal közölte, akikkel egy cellában volt vizsgálati fogságában.

Omar Abdel Hamid el-Hussein, akit vasárnap tűzharc során öltek meg a rendőrök, palesztin felmenőkkel rendelkezik. Többször is dühösen beszélt Izraelről, s kifejtette, megveti a zsidókat. A férfi, aki Dániában született, Palesztinát második hazájának nevezte – közölte a Politiken című lap osztálytársait idézve. Egy korábbi iskolatársa, akit az Ekstra Bladet szólaltatott meg, úgy fogalmazott, hogy a férfi nem riadt vissza Izrael nyílt bírálatától. Egyik pillanatról a másikra ki lehetett hozni a sodrából.

Hírek szerint közvetlenül az első szombati merénylet után egy videofelvételt tett közzé az interneten, amelyben kifejezésre juttatta, hogy rokonszenvez az Iszlám Állammal. A fegyvert, amellyel lövöldözött, hat éve lopták el egy kaszárnyából.

Koppenhágában hétfő este 40 ezren vonultak fel a szélsőségek ellen, s emlékeztek a hétvégi terrorcselekmény áldozataira.

Kózház(ak) a város szélén

Akár kétezer embert is elbocsáthatnak a szlovákiai megyei kórházak, ha nem kapnak több pénzt. A Szlovákiai Kórházak Szövetsége (ANS) szerint legalább 20 millió euró hiányzik az idei költségvetésükből. Mindez főként a nővéreket érintheti – közölte a pozsonyi Új Szó.

A kisebb kórházak nem tudják fedezni a januártól esedékessé vált béremelést. Januártól a törvényből kifolyólag újra emelkedett az orvosok fizetése, és komoly terheket ró a kórházakra a minimálbér növekedése is. Marián Petko, az ANS elnöke arra figyelmeztet, hogy havonta egyre nagyobb hiánnyal működnek a kórházak, már az sem kizárt, hogy több kórház úgynevezett megosztott munkaidőben foglalkoztatja majd a nővéreket, vagyis munkaidejük egy részében egészségügyi nővérként, a másik részében pedig adminisztratív vagy ápolói munkát végeznek, amiért alacsonyabb fizetés jár.

Egyes kórházak elbocsátásokra kényszerülhetnek. „Akár kétezer ember is elveszítheti a munkáját, vagyis az összes alkalmazott 10 százaléka” – állítja az ANS elnöke. Az egészségügyi minisztérium szerint a megyei kórházaknak saját költségvetésükben kell megtalálniuk a tartalékokat, s az egészségbiztosítókkal kell jobb fizetési feltételekben megegyezniük.

Sztrájkolnak a tanárok

A Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója hétfőn úgy határozott, folytatja a sztrájkot, s nem kívánja aláírni a külön kollektív szerződést és tanüggyel kapcsolatos vitás kérdések megoldásáról szóló megállapodást, mert az érdekvédelmi szervezet szerint nincsenek biztos garanciák arra, hogy alkalmazni is fogják mindazt, amiről megállapodtak - adta hírül a vajma.info honlapja.

Ezt a Tanjug hírügynökségnek nyilatkozva Jasna Jankovic, a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójának szóvivője erősítette meg. Korábbi magyarázata szerint az unió tagsága nem lehet elégedett a megállapodás szövegével, mert az első sztrájkkövetelés teljesítésére – tehát arra, hogy mikor fogják a pénzeket kifizetni, és mekkora összeget kapnak –, nincs garancia

A Nezavisnost (Függetlenség) ágazati szakszervezet meg a Szerbiai Oktatásügyi Szakszervezet ugyanakkor szerdán már aláírta a megállapodást és a külön kollektív szerződést is. Közlésük szerint elégedettek azzal, amit elértek, és a tagságukhoz tartozó iskolákban február 18-án, szerdán helyreáll a tanítás.

A tanügyi dolgozók egyik követelése a fizetési osztályok bevezetése a közszférában, ami Srđan Verbić illetékes miniszter szerint is a leghatékonyabb módja annak, hogy igazságos legyen a fizetési rendszer a végzettséget és a munkával járó felelősséget tekintve.„A bérek közti viszonyt rendező, fizetésekről szóló törvény elfogadása kiemelt jelentőséggel bír a szerbiai kormány számára, különös tekintettel az oktatásügyre, hiszen átlagosan ebben a szektorban a legképzettebbek a dolgozók” – szögezte le korábban Verbić a Tanjugnak nyilatkozva.