Előfizetés

Eredménytelen tárgyalások Athénról

Várhatóan még ezen a héten újabb ülést tartanak az euróövezet pénzügyminiszterei, hogy valamiféle kölcsönös kompromisszumon alapuló megoldást találjanak Görögország számára.

Az euróövezet tárcavezetői tegnap is hosszasan, lapzártánk utánig tanácskoztak a kérdésről, de már a tanácskozás előtt nagyon pesszimista volt a részvevők hangulata. Egyebek mellett amiatt, mert Janisz Varufakisz ezúttal sem foglalta írásba a kabinet azon elképzeléseit, miként képzeli el a jövőbeni együttműködést a hitelezőkkel.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter felelőtlenséggel vádolta a görög kormányt. Mint mondta, annak alapján, amit hallott, kételkedik abban, hogy egyáltalán megállapodásra lehet-e jutni Görögországgal. Schäuble kiemelte, nem akarja azt, hogy Görögország kiessen az euróövezetből. „Ezt nem kívánjuk, de Athénnak ehhez legalább a minimális kötelezettségeit teljesítenie kell” – hangoztatta.

Varufakisz a Katimerini című lapban úgy foglalt állást, hogy „az erőre, a logikára épülő magatartásunk megállapodást eredményez majd”. Ha nincs megállapodás, Görögországot csőd fenyegeti.

A görög kormány tárgyalási stratégiáját a megkérdezettek hatvan százaléka támogatja Görögországban. Ugyanakkor a kedvező közvéleménykutatási adatokon kívül Alekszisz Ciprasz miniszterelnök nem sok mindent tud felmutatni. Januárban például 20 százalékkal csökkentek az adóbevételek az ingatlanadó eltörlése miatt.

Ingatag tűzszünet Kelet-Ukrajnában

A francia elnöki hivatal vasárnap esti értékelése szerint Ukrajnában általában betartják a tűzszünetet, de vannak helyi incidensek, amelyeket gyorsan meg kell oldani. Angela Merkel német kancellár hétfőn már ingatagnak nevezte a tűzszünetet. Úgy vélekedett, hogy egy átfogó béke megállapodáshoz vezető út nagyon nehezen járható, de ez alapvetően várható volt.

A helyzet valóban rosszabb volt, mint vasárnap. A szombat éjféltől hatályba lépő fegyvernyugvás első napján Debalcevónál folytak a harcok, a szakadárok be sem engedték a településre az EBESZ megfigyelőket. Kijevi jelentések szerint hétfőn azonban már a donyecki repülőtér térségében is támadást indítottak az oroszbarát erők, két nap alatt 112 alkalommal nyitottak tüzet az ukrán hadsereg állásaira.

A minszki megállapodás aláírásakor is a leghevesebb harcok Debalcevóért folytak. A Donyeck és Luhanszk között fekvő stratégiai jelentőségű települést az ukrán hadsereg ellenőrzi, de hetek óta a felkelők ostromgyűrűjében van. Itt mindkét fél úgy értelmezi, hogy a másiknak kell letennie a fegyvert, ezért a harcok folytatódnak.

Az ukrán hadsereg szerint a katonák nem használják különben a fegyvereiket, csak a szakadárok támadására válaszolnak. A bejelentések ellentmondóak – az ukrán erők parancsnokságának egyik közleménye szerint 5 halálos áldozat is volt, később a főparancsnokság ezt már nem tudta megerősíteni. A szakadárok viszont az ukrán hadsereg tűzszünet sértéseiről számoltak be.

A minszki megállapodás előírja a nehézfegyverzet kivonásának megkezdését a fegyverszünet kezdetétől számított 48 órán belül, azaz hétfő éjféltől. Az ukrán hadműveleti parancsnokság jelezte, nem tudják megkezdeni a műveletet a szakadárok folytonos tüzérségi támadásai miatt.

Hétfőn léptek életbe az Európai Unió által múlt héten elfogadott szankciók Oroszországgal szemben. A korlátozás 19 természetes és 9 jogi személyt érint, köztük van két orosz miniszterhelyettes is. A fekete listára került személyeknek tilos az EU-ba való beutazás és zárolják az uniós tagállamokban lévő bankszámláikat is.

Görög adósság - Még mindig nincs megállapodás

Hétfőn sem sikerült megállapodásra jutniuk az eurózóna pénzügyminisztereinek a görög adósság kérdéséről - derült ki az eurócsoport tanácskozását követő sajtótájékoztatón.

Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport ülésein elnöklő holland pénzügyminiszter úgy fogalmazott: nem sikerült egyetértésre jutni arról, hogyan változtassanak a Görögország megmentése érdekében kidolgozott reformprogramon, a legjobb pedig az volna, ha Athén az új kormány elképzeléseinek megfelelő intézkedések megvitatásáig a jelenlegi mentőprogram meghosszabbítását kérné. Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős biztosa szerint ennek nincs is alternatívája. Dijsselbloem aláhúzta: ez bizonyos mértékű rugalmasságot is lehetővé tenne, ám nyilvánvalóan kötelezettségvállalásokkal is járna.