Előfizetés

Kreml: Putyin tárgyalni fog a gázszerződésről

Magyarországi látogatásán az orosz elnök tárgyalni fog a kétoldalú gázszerződésről, amelyet vagy meghosszabbítanak, vagy új szerződéssel váltanak fel - tájékoztatott hétfőn az orosz államfő külpolitikai tanácsadója.

Jurij Usakov azt mondta, hogy az idén lejáró orosz-magyar gázszerződésről folytatott megbeszéléseken Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök "nyilvánvalóan" meg fogják vitatni "az Európai Unió álláspontja miatt a Déli Áramlat lemondása miatt kialakult helyzetet". Hangsúlyozta, hogy Moszkva kénytelen volt elállni az európai vezetékrendszer megvalósításától és a Fekete-tengeren, valamint Törökországon keresztül menő útvonalat választotta. Usakov hozzátette, hogy Oroszországnak Magyarország fontos piac a kőolaj-, és földgázszállítások szempontjából. 

A külpolitikai tanácsadó azt is elmondta, hogy Vlagyimir Putyin magyarországi látogatásán a paksi atomerőmű bővítése, az orosz-magyar megállapodás végrehajtása is szóba kerül majd. Közölte, hogy "jelenleg (a szakemberek) az ötös és a hatos blokk építésével kapcsolatos kérdések kidolgozásán dolgoznak." Tervben van, hogy az orosz elnököt kísérő küldöttség tagjai között Magyarországra utazik Szergej Kirijenko, a beruházást végző Roszatom állami atomenergiai vállalat vezetője - tette hozzá Usakov. 

Az orosz elnök keddi munkalátogatására öt dokumentumból álló egyezménycsomagot készítettek elő Moszkvában. A tervek szerint aláírandó dokumentumok között szerepel magyar atomenergia ipari szakemberek oroszországi képzéséről szóló egyezmény, valamint az a megállapodás is, amelynek értelmében magyar főkonzulátus nyílik az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban. A nagyvárosban tervezik megtartani áprilisban az orosz-magyar kormányközi gazdasági vegyes bizottság soron következő ülését. 

Orosz-magyar regionális, egészségügyi, és felsőoktatási együttműködésről is készítettek elő egyezményeket. 

A kétoldalú gazdasági kapcsolatokat érintve Jurij Usakov kiemelte, hogy az orosz Metrovagonmas nevű üzem kész részt venni a 222 metrókocsi gyártására kiírandó 250 millió euró értékű pályázaton. Az orosz elnöki tanácsadó arról is beszélt, hogy március végén Budapesten orosz kulturális napokat terveznek tartani. 

Múlt kedden a Magyar Közlönyben megjelent, hogy Oroszországban még az idén magyar kulturális évadot rendeznek. 

Usakov hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin budapesti látogatását "a magyar fővárosnak a fasiszta megszállók alóli felszabadítása 70. évfordulója ünneplése" idején bonyolítják. Elmondta, hogy az orosz államfő a látogatás kezdetén a Hősök terén fogja megkoszorúzni a hősök emlékkövét, majd a későbbiekben részt vesz a budapesti Fiumei úti sírkertben felújított szovjet katonai temető átadási ünnepségén. 

Az orosz államfő ezt követően előbb négyszemközt tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd munkaebéden kibővített formában folytatják a megbeszéléseket. Ezt követően a két állami vezető jelenlétében írják alá a kétoldalú egyezményeket. 

Vlagyimir Putyin magyarországi látogatásának befejező programjaként találkozik Áder János köztársasági elnökkel - közölte az orosz államfő külpolitikai tanácsadója.

Öt fiatal gyalázhatta meg a zsidó temetőt

Őrizetbe vettek hétfő délután öt fiatalkorút, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők gyaláztak meg 250 sírt a kelet-franciaországi Sarre-Union zsidó temetőjében - jelentette be Philippe Vannier ügyész.

Tájékoztatása szerint a 15 és 17 év körüli fiatalok csütörtökön forgatták ki a helyükből a 250 zsidó sírt. Mind az öt fiatal az elzászi régióból származik, egyiküknek sem volt még dolga a rendőrséggel. A francia kormány vasárnap közölte, hogy az elzászi Sarre-Union zsidó temetőjében több mint kétszáz sírt gyaláztak meg. A bűncselekményt a zsidó közösség vezetőin kívül Francois Hollande államfő és Manuel Valls miniszterelnök is elítélte. Nem ez az első alkalom, hogy Sarre-Union zsidó temetőjét meggyalázták: 1988-ban mintegy hatvan, 2001-ben pedig 54 zsidó sírt rongáltak meg.

Az ügyész megerősítette, hogy a legjelentősebb károk a sírok és az oszlopok helyükből való kiforgatásával keletkeztek. Néhány kriptát is felnyitottak a rongálók, de a holttestekben nem okoztak károkat. A zsidó deportálás áldozatainak emlékművét, amely a temető bejáratánál található, viszont megrongálták. "Ma délelőtt egy fiatalember megjelent Sarre-Union csendőrségén, hogy feladja magát, miután elmondása szerint részt vett a bűncselekményben. Más fiúkat is bevádolt. Összesen öten voltak, mind kiskorúak" - fogalmazott az ügyész. Elmondása szerint a kamaszokat nagyon megviselte az események következménye, és az is, hogy őrizetbe vették őket. Franciaországban 25 éve ez volt a legjelentősebb zsidó temetői sírgyalázás, 1990-ben a dél-franciaország Carpentrasban bőrfejűek rongáltak meg egy temetőt. A Franciaországi Zsidó Intézmények Reprezentatív Tanácsa (CRIF) szerint tavaly megduplázódott az antiszemita cselekmények száma az előző évhez képest, ezen belül pedig az erőszakos cselekmények aránya 130 százalékkal nőtt.

Kapcsolódó
Több száz sírt gyaláztak meg egy zsidó temetőben

Jogerős: börtönbe megy a korrupcióval vádolt miniszter

Korrupcióért jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a román legfelső bíróság hétfőn Monica Iacob Ridzi volt ifjúsági és sportminisztert.

Ridzit - aki 2009-ben fél évig volt tárcavezető - hivatali visszaélésben találták vétkesnek, mivel állítólag fiktív szolgáltatásokért, versenytárgyalás nélkül utalt ki magáncégeknek több mint félmillió eurót az államkasszából. Az Adevarul című román lap hétfői összesítése szerint Ridzi már a tizenharmadik volt kormánytag, akit jogerősen börtönbüntetésre ítéltek Romániában, így a különböző pártokhoz tartozó, börtönviselt vagy büntetésüket töltő politikusok akár egy "árnyékkormányt" is alakíthatnának a "hűvösön".