Előfizetés

Dán merényletek: taxis adta a döntő tippet

Egyre több részlet derül ki a hétvégi koppenhágai merényletekről, melynek során egy merénylő két személyt megölt, ötöt pedig megsebesített.

Az elkövető, akit vasárnap reggel, tűzharc során ölt meg a rendőrség, 22 éves volt, s Omar El-Husseinnek hívták. Mindössze két hete engedték ki a börtönből. Decemberben ítélték el, mert egy évvel korábban egy koppenhágai pályaudvaron minden indok nélkül megkéselt egy 19 éves fiatalt. A büntetés nagy részét vizsgálati fogságban töltötte le. A férfi egy nörrebrói (a dán főváros egy negyede) bandához, a Brothashoz tartozott.

Bár a dán rendőrség többször is razziázott ebben a városrészben a merénylet után, semmi sem támasztja alá, hogy a férfinak lettek volna bűntársai – közölte a rendőrség. Az sem valószínű, hogy a férfi Szíriából vagy Irakból visszatért dzsihadista lett volna. Lapértesülések szerint a férfi nyomára egy taxisnak köszönhetően bukkantak, ő lett figyelmes az elkövetőre.

A koppenhágai Grimhoej mecset elhatárolódott a terrorakciótól. „Természetesen elítélünk mindennemű, az ártatlanok ellen végrehajtott erőszakot és terrort” –közölte a mecsetet vezető Oussama Mohamad El-Saadi a Jyllands Posten című lapban. (Ebben jelentek meg először 2005-ben a Mohamed prófétát ábrázoló vitatott karikatúrák.)

Vigasztalja a Fidesz-híveket a Nézőpont

Publikálás dátuma
2015.02.16. 08:57
Illusztráció/Thinkstock
Noha az utóbbi időben még a kormánypárttal kimondottan barátságos közvéleménykutatók is a Fidesz-támogatottság csökkenéséről voltak kénytelenek hírt adni, a közelgő veszprémi időközi választás kapcsán pedig Orbán Viktor többször is hangsúlyozta, hogy nem érdekli a kétharmad, a Nézőpont intézet most sietett mindenkit megnyugtatni a friss kutatással, miszerint: "a kétharmad közelében a Fidesz-KDNP".

Csaknem kétharmados többséget szereznének a kormánypártok egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson - írja a legutóbbi közvélemény-kutatására épülő mandátumbecslés eredményét publikáló dokumentumban a Nézőpont Intézet.  A közlés szerint a mandátumbecslést a február 4-én publikált közvélemény-kutatása alapján készítették, és a potenciális pártpreferencia-adatokat vették alapul.

Felidézik, hogy a január 24. és 26. között, ezer ember megkérdezésével készült reprezentatív felmérésük szerint a Fidesz-KDNP 40, az MSZP 12, a DK 6, az Együtt 4, az LMP 8, a Jobbik pedig 27 százalékos potenciális táborral rendelkezett. Erre építve a Fidesz-KDNP 123 mandátumot szerezne - vagyis a parlamenti helyek közel kétharmadát -, ami továbbra is stabil, erős többséget biztosítana a kormánypárti szövetségnek - így a Nézőpont. 

lásd még:http://nepszava.hu/cikk/1048335-kesz-zoltan-azert-igy-ne-folytassak

"Putyin: nyet! - Európa: igen!" - Újabb tüntetés a fővárosban

Publikálás dátuma
2015.02.16. 08:27
Forrás: Facebook/Humán Platform
Az elmúlt években az Orbán-kormány politikája egyre inkább közeledik Putyinéhoz, és így az egész ország egyre távolabb kerül Európától - ez a fő kritikai megállapítása a Humán Platform nevű szervezetnek, amely hétfő este 6 órától szervezett tüntetést Budapesten. "Orbán Viktor – a putyinizmus éltanulója – egy keletre tartó kényszerpályát akar ránk erőltetni, többek között a mindannyiunkat, sőt, gyermekeinket is feleslegesen eladósító paksi beruházással. Mondjuk ki együtt: nem kérünk a putyinista illiberális demokráciából!" - szólt a felhívás.
MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

Körülbelül 20 perces késéssel indult el a Keleti pályaudvartól induló vonulásos demonstráció, ami miatt várhatóan több útszakaszt is lezárnak rövid időre. Az ATV tudósítója szerint több ezren gyűltek össze. A tüntetői menet a Nyugati Pályaudvarig vonul majd, a lezárások időtartama függ a tömeg nagyságától. 

Tudósítónk beszámolója szerint a menet elején vonulók egy "Putyin nyet! Európa igen!" molinót vittek, a tüntetők a Beatles Back in the USSR című számára indultak el. Nagy a rendőri készültség, 600 rendőrt vezényletek ki. Sok a külföldi, az ukrán és lengyel fiatal. A szokásos "Orbán, takarodj!", "Mocskos Fidesz!" - jelszavakat skandálják a tüntetők.

Három idős asszony "ellentüntetett" - Nektek semmi sem jó, fagyjatok meg! - felszólítással.

Megérkezett a tömeg a Blaha Lujza térre, nehéz megbecsülni a résztvevők számát. Tudósítónk szerint ukrán tüntetők is vannak a tömegben ukrán zászlókkal.

"Európa!, Európa!" – ez a skandálás is divatos a tüntetők között.

Mintegy féltucat árus megtalálta a piaci rést: 2000 forintért uniós és magyar zászlókat kínálnak.

Gázzal fűt mindenki? Nem zavar senkit hogy valakik ellopják a gáz egyharmadát? - hangzik a megafonból, Füzessi Károly, a Humán Platform aktivistája beszél. Putyin kínoz és gyilkol, Litvinyenkót is megölte. Orbán meg haverkodik vele – mondja Füzessi.

A tömeg jobbra fordult a körúton a Nyugati pályaudvar felé, a villamosok mind a két irányban járnak.

„Uk-raj-na!” – kezdik skandálja a tömeg. A szónok szerint Putyin destabilizációs politikát folytat a kelet-ukrajnai térségben. Ugyanazt csinálja, mint anno Csecsenföldön, Orbán pedig asszisztál ehhez - írja a hvg.hu.

A tüntetők elhagyták az Oktogont, a "Putyin nyet! és Európa, Európa!” jelszavakat skandálják. A nol.hu tudósítója szerint Füzessi folyamatosan arról beszél, hogy Putyin tisztességtelen eszközökkel szerezte meg a hatalmát és úgy is irányítja Oroszországot, amelyet átsző a korrupció. Mindent párhuzamokra  futtat ki az Orbán-kormány intézkedéseivel.

A volt LMP-s képviselő, Vágó Gábor rövid beszédet mondott, melyben hangsúlyozta, Magyarországnak Európához kell tartoznia.

Megérkezett a tömeg a Nyugatihoz, a felüljáróról Gulyás Márton leengedett egy uniós zászlót. A tüntetők AC/DC-vel  hangolnak a beszédekre a Bajcsy-Zsilinszky úton felállított színpadnál.

Először Ámon Ada, az Energiaklub vezetője beszél. Azt mondja: Simicska Lajos olyat mondott, amivel mélységesen egyetért, de itt nem a "gecizésre" gondolt, hanem hogy a szovjetek olyanok voltak, mint most az oroszok - számolt be a hvg.hu. Ámon szerint Magyarország választhat: az atomerőmű "keleti", pedig "minden pozitív nyugatról jön, még a szél is onnan fúj". De szélerőművek nem épülhetnek, mert visszavonták 2010-ben a szélerőműtendert. "A keleti szél csak atomot fúj" - tette hozzá.

"Titokban, de drágán épül Paks 2, az Orbán-rezsim szimbóluma" - zárta beszédét Ámon Ada.

A következő felszólaló Margaryta Rymarenko krími ukrán állampolgár, aki elmondta: tavaly járt először Oroszországban, amikor hazament a Krímbe, ott pedig azt tapasztalta, hogy nincs törvény, jogrend, csak erőszak, ez pedig már nem a hazája. Most értette meg, milyen egy ember akaratától és kényétől függeni és ez az, ami ellen Ukrajna harcol.

Gulyás Márton, a Humán Platform aktivistája a tüntetés utolsó felszólalója, aki arról beszél, hogy Orbán Viktor meghazudtolta rendszerváltó önmagát.

Szerinte a NER egy elnyomó diktatúra, holnap pedig a "véreskezű Putyin kezét rázza majd Viktor mosolyogva". "Ez az ő szégyene, nem a magyar népé" - fogalmazott a HVG tudósítója szerint. Gulyás arról is beszélt, hogy a görög és spanyol példából kiderült, hogy meg lehet törni az apátiát és szerinte ez kell Magyarországnak is.

A beszédekkel véget ér a tüntetés, elhangzik a Himnusz.