Előfizetés

Hétvégén lezárják a Rákóczi hidat

Publikálás dátuma
2015.02.12. 20:39
Fotó: Népszava
Terheléses vizsgálat miatt szombat hajnali fél négytől várhatóan vasárnap este nyolc óráig lezárják a Rákóczi hidat, valamint a budai és pesti felhajtó szakaszait.

A tájékoztatás szerint a zárás a pesti oldalon a Gubacsi úti kereszteződéstől, Budán a Prielle Kornélia utcától kezdődik. Az autósoknak a hídlezárás idején a Budafoki út–Bogdánfy utca–Irinyi József utca–Petőfi híd–Ferenc körút–Üllői út–Könyves Kálmán körút útvonalat javasolja a BKK.

A lezárás miatt az 1-es villamos rövidített vonalon, a Mester utcáig szállít utasokat, a Közvágóhíd végállomást a Petőfi hídon át közlekedő 103-as busszal lehet elérni. A 103-as busz az 1-es villamossal összehangolva, napközben a megszokottnál sűrűbben, 8-9 percenként közlekedik.

Vasárnapi zár - Elmeszelték Demján népszavazási kérdését

Megtagadta a kiskereskedelmi szektorban a vasárnapi munkavégzés tilalmának megszüntetését célzó, Gaskó István és Demján Sándor által benyújtott népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A testület az elutasító határozatot egyhangúlag hozta.

Gaskó István, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának elnöke és Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke január 20-án három kérdés aláírásgyűjtő ívét nyújtotta be. A három kérdés a következő volt: "Egyetért-e azzal, hogy a kiskereskedelmi szektorban a vasárnapi munkavégzés tilalma megszüntetésre kerüljön?", "Egyetért-e Ön azzal, hogy ne korlátozzák a bolti kiskereskedelmi egységek vasárnapi nyitva tartását?" és "Támogatja-e Ön a bolti kiskereskedelmi egységek korlátozás nélküli vasárnapi nyitva tarthatóságát?".

A népszavazási kezdeményezést azonban Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke január 23-án elutasította, arra hivatkozva, hogy a népszavazásról szóló törvény szerint egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig. Márpedig Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke január 7-én már benyújtott egy kérdést ("Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet zárva legyen?" ) a boltok vasárnapi zárva tartásával kapcsolatban.

A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának elnöke és a VOSZ elnöke az elutasítást követően január 28-án ismételten benyújtotta a háromból azt a népszavazási kérdést, hogy "Egyetért-e azzal, hogy a kiskereskedelmi szektorban a vasárnapi munkavégzés tilalma megszüntetésre kerüljön?".  Az ismételten benyújtott kérdések esetében az NVI elnökének nincs lehetősége arra, hogy vizsgálja, nyújtottak-e be azonos tárgyú kérdést, az ív hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság napirendjére kellett tűzni.

Az NVB csütörtökön tárgyalta a Liga Szakszervezetek elnökének és a VOSZ elnökének népszavazási kérdését, és megtagadta annak a hitelesítését, lényegében ugyanarra hivatkozva, mint az NVI elnöke tette, vagyis, hogy az Összefogás Párt elnöke már benyújtott egy azonos tárgyú kérdést, és abban még nem született jogerős döntés.

Schweitzer főrabbira emlékeztek - A jobbikos képviselő ülve maradt

Publikálás dátuma
2015.02.12. 20:24
A közelmúltban elhunyt Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi Fotó: Népszava
Felszólították a főváros XIII. kerületi önkormányzatának képviselői a testület jobbikos tagját, Benke Lászlót, hogy mondjon le mandátumáról, mert a politikus ülve maradt, amikor a képviselő-testület ülésén egy perces felállással emlékeztek a közelmúltban elhunyt Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbira.

Gellért Lajos, a XIII. kerületi önkormányzat sajtóreferense közölte: a csütörtöki testületi ülésen, napirend előtt Tóth József polgármester méltatta a kerület közelmúltban elhunyt díszpolgárát, Schweitzer Józsefet. Ezután, amint egy ilyen megemlékezéskor szokás - fogalmazott -, a polgármester arra kérte a képviselőket, hogy egyperces, néma felállással adózzanak Schweitzer József emlékének. Mindenki felállt, kivéve Benke László jobbikos képviselőt, aki ülve maradt a helyén. Hozzátette: a vita során rákérdeztek erre a képviselőnél, akinek részéről "tudatos volt ez a döntés".

Úgy fogalmazott: elítélik ezt a "durva, kirekesztő, provokatív" cselekedetet, és erről közös nyilatkozatot is tettek, amelyet - az egyetlen jobbikost kivéve - valamennyi, a testületbe képviselőket adó párt (tehát az MSZP-Lokálpatrióták Egyesülete, a Fidesz-KDNP, az Együtt-PM-DK-MoMa és az LMP) minden képviselője egyetértésben írt alá. A nyilatkozatban felszólították Benke Lászlót, hogy nyilvánosan kövesse meg a kerület közösségét, "minden jóérzésű magyar embert", és mondjon le mandátumáról. A Jobbikot is felszólították, hogy határolódjon el Benke Lászlótól.

Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, a Rabbiképző Intézet volt igazgatója, egyetemi tanár életének 93. évében hunyt el február 5-én.