Magyarországon a világsztárok? Több hollywoodi filmet fogathatnak

A közelmúlt adóváltozásainak is köszönhetően az egyik legvonzóbb filmforgatási helyszínné vált Magyarország Európában. A nagy hollywoodi stúdiók szemében főként azzal vált csábítóbbá hazánk, hogy a produkciók teljes költségvetésének 20 százalékáról 25 százalékára emelkedett az az összeg, amit a támogatóktól kaphatnak. A cégek filmtámogatási felajánlásait 2015-től pedig az is ösztönzi, hogy a befizetett adójukból tehetik meg a felajánlást. E megoldással extra kifizetés nélkül is támogathatnak egy-egy produkciót, ráadásul nagyobb adómegtakarítást érhetnek el.

A 2004-es filmtörvény olyan filmtámogatási rendszert vezetett be hazánkban, amely lehetőséget teremt a cégeknek, hogy a filmalkotások elkészítéséhez nyújtott támogatást leírhassák a fizetendő adójukból és ezzel adómegtakarítást érjenek el. A támogatott film készítői a film elfogadott költségvetésének 20 százalékáig 2014 őszétől pedig már 25 százalékáig juthatnak az ilyen ingyenes támogatáshoz, amiért cserébe nem biztosíthatnak semmilyen szponzori megjelenést a támogatóknak.

„A magyar filmtámogatási rendszer 2004 óta igen kedvező feltételeket kínál arra, hogy a nagy hollywoodi stúdiók Magyarországra hozzák nagyobb költségvetésű filmjeik forgatását. Ezek mellett persze a hazai filmes szakma kiemelkedő tudása és az alacsonyabb árak is mind közrejátszottak abban, hogy az elmúlt években olyan filmeket forgattak hazánkban, mint a World War Z, a Herkules, a Spy vagy az éppen most készülő A marsi.” – mondta el Békés Balázs, a Ryan amerikai adótanácsadó cég régiós vezetője. „Azzal, hogy tavaly ősztől a teljes költségvetés 25 százalékára emelkedett az igénybe vehető támogatási összeg, a nagy filmprodukciók számára hazánk nyújtja az egyik legvonzóbb adókörnyezetet Európában, hiszen a legtöbb európai országban ez az arány nem haladja meg a 20 százalékot.”

A hazai filmtámogatási rendszer idén januártól egy olyan új elemmel bővült, amely a támogató cégeknek nyújt még kedvezőbb feltételeket. Az új szabályok lehetőséget teremtenek arra, hogy a cégek a fizetendő adóelőlegből, vagy az adóból tegyék meg a felajánlást, amit az adóhatóság utal át a filmgyártónak. A felajánlás tehát nem jár a támogató részéről tényleges extra kifizetéssel, csupán az úgyis esedékes adóelőleget, adót kell megfizetni és nyilatkozni az adóhatóságnak a felajánlás tényéről, amit a Nemzeti Filmirodától kapott igazolással kell alátámasztani. Az adóhatóság az így felajánlott összeg meghatározott részét adóalapot csökkentő tételként mutatja ki a támogató adófolyószámláján, amely révén a támogató adómegtakarítást tud elérni.

„A januártól választható adófelajánlás révén a filmgyártást támogató cégek a felajánlott összeg 2,5 – 7,5 százalékának megfelelő adókedvezményt tudnak igénybe venni, amellyel magasabb megtakarítást tudnak elérni, mintha a közvetlen támogatás után vennék igénybe az adókedvezményt, amivel legfeljebb 4,75 százalék megtakarítást tudnak elérni. Fontos figyelni arra, hogy adóévenként csak az egyik megoldást lehet alkalmazni, ezért érdemes a további támogatások lehetőségét is mérlegelve dönteni a választott módszerről. Az új adófelajánlási szabályok nem titkolt célja, hogy még jobban támogassa és fejlessze a hazai filmalkotások elkészítését, illetve hazánkat még vonzóbb helyszínné tegye nagy költségvetésű külföldi produkciók számára.” – mondta el Békés Balázs.

Szerző

Hurrá! Nőtt az ipar teljesítménye

A tavaly novemberi 5,8 százalékos növekedést követően tovább bővült Magyarország ipari teljesítménye, decemberben már 7,1 százalékkal erősödött az ágazat. A 2014-es évben összességében 7,6 százalékkal bővült a termelés 2013-hoz képest. Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár ennek kapcsán kiemelte, hogy az ipari termelés sorozatban már tizenhatodik hónapja múlja felül az előző év azonos időszakának a teljesítményét, amely nemcsak a hazai export növekedéséhez, hanem új munkahelyek, új beruházások létrehozásához is hozzájárul.

Az újraiparosítást politikájával összhangban a járműipar, az elektronika, a logisztika, az élelmiszeripar, az informatika és az egészségipar előtérbe helyezésével az ipari termelés arányát a hazai össztermék 30 százalékára kívánjuk növelni, ezzel a térség, sőt az Európai Unió legiparosodottabb államává kívánjuk hazánkat fejleszteni – tette hozzá az államtitkár. E célkitűzést segíti az is, hogy a jövőben minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő programja indulhat el Magyarországon, ugyanis a 2007-2013-as közötti 16 százalékkal szemben, 2014-2020 között az uniós fejlesztési források 60 százaléka jut közvetlenül gazdaságfejlesztésre - olvasható a nemzetgazdasági tárca közleményében.

A járműgyártás tavaly decemberben több mint 11 százalékkal, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,1 százalékkal, a gép, gépi berendezések gyártása pedig kiugróan, közel 24 százalékkal nőtt. Az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának teljesítménye kiemelkedően, mintegy 62 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipari termelés 2014 egészét tekintve 8,6 százalékkal haladta meg a 2013-as évet.

Glattfelder Béla szerint az ipari növekedés egészséges szerkezetét számos tényező mutatja. Így például, hogy a 2014 decemberében 8,6 százalékkal bővülő feldolgozóipar tizenhárom alága közül tízben termelésbővülést regisztráltak; hogy a növekedést mind az export, mind pedig a belső fogyasztás támogatja; továbbá hogy 2014-ben az ipari termelés mindegyik régióban növekedett. Az államtitkár az ágazat tartós növekedésére számít, ugyanis a feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése decemberben több mint 14 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ezen belül pedig az új exportrendelések 15 százalékot meghaladó emelkedést mutattak. Az összes rendelésállomány csaknem 19 százalékkal bővült a 2013. decemberi szinthez viszonyítva - írja a Nemzetgazdasági Minisztérium..

Szerző

Leisztinger rovására terjeszkedik Mészáros Lőrinc?

Publikálás dátuma
2015.02.12. 12:39
Fotó: Népszava
Gazdát cserél, vagy már cserélt is a seregélyesi székhelyű Agárdi Farm Állattenyésztő és Növénytermelő Kft. – értesült a Népszava. A vevő a hírek szerint a röpke fél évtized alatt milliárdossá vált Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester.

A több cég és magánszemély tulajdonában lévő, 2013-ban kétmilliárd forint árbevételt elérő nyereséges társaság egyik fő tulajdonosa a Forrás NyRt., amelyik köztudottan Leisztinger Tamás nagyvállalkozóhoz köthető.

A vevő a hírek szerint a röpke fél évtized alatt milliárdossá vált Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester; hogy cégein keresztül, vagy magánszemélyként, azt nem tudni. A vételárról nincs információ, és egyelőre a cégiratokban sincs nyoma az adásvételnek.

Az ügyben kerestük Leisztinger Tamást, aki titkárnőjén keresztül annyit üzent a Népszavának, hogy semmilyen formában nem kíván reagálni értesülésünkre. Mészáros Lőrincnek emailben tettük fel a kérdéseinket, ám máig nem reagált.

Szerző