Előfizetés

Alabamában sem tilos már a melegházasság

Publikálás dátuma
2015.02.10. 10:22
Illusztráció: Thinkstock
Egy újabb amerikai szövetségi államban, Alabamában is lehetségessé vált tegnaptól az azonos nemű párok házasságkötése. E vitatott ügyben nemcsak ebben az államban, hanem Amerika-szerte heves viták dúlnak, ám a Legfelsőbb Bíróság állásfoglalása nyomán jelentősen csökkent azon területek száma, ahol e joggal még nem élhetnek az érintettek. 

Tavaly októberben még csak 19 államban oldották fel a tilalmat, jelenleg azonban Alabamával együtt már 37 államban legális a meleg párok egybekelése, a kivételek közt található még például Texas, Arkansas, Georgia, Ohio, Mississippi és Michigan.

Két birminghami asszony, Laura és Dee Bush vehette át elsőként a házasságkötésükről szóló okiratot. Hét éve élnek együtt és öt gyermeket nevelnek. A szertartást városuk egyik parkjában tartották, a helyi bíróság épülete előtt. „Nagyszerű érzés, hogy ezzel a történelem részeseivé válhattunk” – nyilatkozta a BBC jelentése szerint Dee Bush. Mivel az állam fellebbviteli bírósága korábban a melegházasságok tilalma mellett foglalt állást, az állam egy részében, például Tuscaloosában visszautasították az azonos nemű párok esketését, annak ellenére, hogy kiderült, a legfelsőbb bíróság nem fogja megerősíteni a tilalmat. A helyi bíráknak kötelező lesz végrehajtani a szövetségi döntést.

Újabb menekülttragédia az olasz partoknál

Egyes jelentések szerint 25, más hírek alapján azonban 29 áldozatot követelt egy újabb menekülttragédia az olasz partoknál. Egy Líbiából indult vízi jármű 105 utasa közül ennyien nem érték meg, hogy eljussanak az olasz befogadó állomásig. 

Az életben maradt illegális bevándorlókat az olasz parti őrség hajói Lampedusa szigetére, a sebesülteket pedig helikopterrel kórházba vitték. Ezúttal – jónéhány korábbi katasztrófával szemben, amikor felelőtlen embercsempészek magukra hagyták a rozoga csónakokon Itáliába jutni próbáló szerencsétleneket – nem a habok ragadták el az áldozatokat, hanem a rendkívüli hideg okozta halálukat. Legalább is az első megállapítás szerint kihűlés okozta végzetüket.

A parti őrségnek így is kivételes erőfeszítésre volt szüksége, hogy a mentőakciót végrehajtsa, a mostoha időjárás alaposan késleltette manővereiket. „Kész csoda, hogy képesek voltak több tucat embert kimenteni ilyen körülmények között” – mondta a parti őrség szóvivője. A lampedusai polgármestert sokkolta az újabb szerencsétlenség. Giusi Nicolini már számtalanszor követelt nagyobb odafigyelést a római kormányzattól, illetve az uniós illetékesektől, miután a sziget túlterhelt tábora képtelen ellátni az Észak-Afrikából kiinduló, mind nyomasztóbb menekülthullámot. 2013 óta már több száz illegális bevándorló vesztette életét a Földközi-tengeren.

 

Rendcsinálás a titkosszolgálatnál

Menesztették az amerikai titkosszolgálat újabb magasrangú tagját. Ezúttal az amerikai elnök biztonságáról gondoskodó ügynökség második emberét váltották le. A. T. Smith, a Secret Service eddigi igazgató-helyettese ezentúl a Belbiztonsági Minisztériumban teljesít majd szolgálatot. 

Smith majd harminc évet húzott le a titkosszolgálatnál, 2012 áprilisában nevezték ki igazgató-helyettesnek, ő volt a napi ügyekért felelős vezető a mintegy 6500 fős ügynökségnél.

A friss személyzeti döntés egyértelműen annak a rendcsinálásnak a része, amely az elmúlt hónapok gikszerei nyomán indult be az amerikai titkosszolgálatnál. A legutóbbi, kínos eset múlt ősszel történt, amikor egy késsel hadonászó férfi nemcsak hogy átmászott a Fehér Ház kerítésén, de be is jutott a féltve őrzött épületbe. A botrány nyomán januárban már öt magas beosztású titkosszolgálati vezetőt mozdítottak el vagy kényszernyugdíjaztak, Smith azonban a posztján maradt, eltávolítását egy Utah állambeli republikánus képviselő sürgette.