Előfizetés

Újabb menekülttragédia az olasz partoknál

Egyes jelentések szerint 25, más hírek alapján azonban 29 áldozatot követelt egy újabb menekülttragédia az olasz partoknál. Egy Líbiából indult vízi jármű 105 utasa közül ennyien nem érték meg, hogy eljussanak az olasz befogadó állomásig. 

Az életben maradt illegális bevándorlókat az olasz parti őrség hajói Lampedusa szigetére, a sebesülteket pedig helikopterrel kórházba vitték. Ezúttal – jónéhány korábbi katasztrófával szemben, amikor felelőtlen embercsempészek magukra hagyták a rozoga csónakokon Itáliába jutni próbáló szerencsétleneket – nem a habok ragadták el az áldozatokat, hanem a rendkívüli hideg okozta halálukat. Legalább is az első megállapítás szerint kihűlés okozta végzetüket.

A parti őrségnek így is kivételes erőfeszítésre volt szüksége, hogy a mentőakciót végrehajtsa, a mostoha időjárás alaposan késleltette manővereiket. „Kész csoda, hogy képesek voltak több tucat embert kimenteni ilyen körülmények között” – mondta a parti őrség szóvivője. A lampedusai polgármestert sokkolta az újabb szerencsétlenség. Giusi Nicolini már számtalanszor követelt nagyobb odafigyelést a római kormányzattól, illetve az uniós illetékesektől, miután a sziget túlterhelt tábora képtelen ellátni az Észak-Afrikából kiinduló, mind nyomasztóbb menekülthullámot. 2013 óta már több száz illegális bevándorló vesztette életét a Földközi-tengeren.

 

Rendcsinálás a titkosszolgálatnál

Menesztették az amerikai titkosszolgálat újabb magasrangú tagját. Ezúttal az amerikai elnök biztonságáról gondoskodó ügynökség második emberét váltották le. A. T. Smith, a Secret Service eddigi igazgató-helyettese ezentúl a Belbiztonsági Minisztériumban teljesít majd szolgálatot. 

Smith majd harminc évet húzott le a titkosszolgálatnál, 2012 áprilisában nevezték ki igazgató-helyettesnek, ő volt a napi ügyekért felelős vezető a mintegy 6500 fős ügynökségnél.

A friss személyzeti döntés egyértelműen annak a rendcsinálásnak a része, amely az elmúlt hónapok gikszerei nyomán indult be az amerikai titkosszolgálatnál. A legutóbbi, kínos eset múlt ősszel történt, amikor egy késsel hadonászó férfi nemcsak hogy átmászott a Fehér Ház kerítésén, de be is jutott a féltve őrzött épületbe. A botrány nyomán januárban már öt magas beosztású titkosszolgálati vezetőt mozdítottak el vagy kényszernyugdíjaztak, Smith azonban a posztján maradt, eltávolítását egy Utah állambeli republikánus képviselő sürgette.

Célba vették az NSA adatközpontját

Utah államban jelentősen megnövekedett a hackertámadások száma az utóbbi két évben, feltételezések szerint azért, mert ott működik a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) hatalmas adatgyűjtő központja. 

Az NSA széleskörű titkos adatgyűjtése Edward Snowden leleplezései nyomán került nemzetközi reflektorfénybe, s azt követően vált köztudottá az is, hogy Salt Lake City-től délre található az NSA 1,7 milliárd dollár költséggel felépült szerverparkja, ahol elképesztő mennyiségű telefonhívás, e-mail üzenet metaadatait tárolják.

Keith Squires, az állam közbiztonsági hivatalának vezetője úgy véli, a hackertámadások jórésze ártatlan, amatőr próbálkozás. Feltételezik ugyanakkor, hogy az NSA tevékenységét ellenző aktivisták is próbálkoznak betörni az állami számítógépes rendszerekbe, s azt sem zárják ki, hogy külföldi kíberkémkedési kísérletek is előfordulnak.

Utah 2012-ben vásárolt egy berendezést, amely észleli, automatikusan visszaveri, s számlálja is a támadásokat. 2013 januárjában, amikor működésbe állították, napi 50 ezer hackerbetörést regisztráltak, 2013 februárjában a szám napi átlagban 75 millióra ugrott, de néha az 500 milliót is meghaladja. Elképzelhető, hogy például az NSA-központ áramellátását biztosító rendszereket próbálják megbénítani, hogy így tegyék lehetetlenné a titkos adatgyűjtést, vélték a Reuters által megszólaltatott szakértők.