Előfizetés

Célba vették az NSA adatközpontját

Utah államban jelentősen megnövekedett a hackertámadások száma az utóbbi két évben, feltételezések szerint azért, mert ott működik a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) hatalmas adatgyűjtő központja. 

Az NSA széleskörű titkos adatgyűjtése Edward Snowden leleplezései nyomán került nemzetközi reflektorfénybe, s azt követően vált köztudottá az is, hogy Salt Lake City-től délre található az NSA 1,7 milliárd dollár költséggel felépült szerverparkja, ahol elképesztő mennyiségű telefonhívás, e-mail üzenet metaadatait tárolják.

Keith Squires, az állam közbiztonsági hivatalának vezetője úgy véli, a hackertámadások jórésze ártatlan, amatőr próbálkozás. Feltételezik ugyanakkor, hogy az NSA tevékenységét ellenző aktivisták is próbálkoznak betörni az állami számítógépes rendszerekbe, s azt sem zárják ki, hogy külföldi kíberkémkedési kísérletek is előfordulnak.

Utah 2012-ben vásárolt egy berendezést, amely észleli, automatikusan visszaveri, s számlálja is a támadásokat. 2013 januárjában, amikor működésbe állították, napi 50 ezer hackerbetörést regisztráltak, 2013 februárjában a szám napi átlagban 75 millióra ugrott, de néha az 500 milliót is meghaladja. Elképzelhető, hogy például az NSA-központ áramellátását biztosító rendszereket próbálják megbénítani, hogy így tegyék lehetetlenné a titkos adatgyűjtést, vélték a Reuters által megszólaltatott szakértők.

Most nem "vaklárma" volt - Szükségállapot az USA-ban

Publikálás dátuma
2015.02.10. 08:42
Illusztráció: Thinkstock
Massachusettsben Charlie Baker kormányzó szükségállapotot hirdetett ki, további hét államban pedig hóvihar-figyelmeztetést adtak ki, miután az Egyesült Államok északkeleti részén hétfőn helyenként több mint 60 centiméter hó esett.

Bostonban hétfőn 159 centiméterrel megdőlt a 30 nap alatt leesett hómennyiség rekordja, és kedd estig néhol újabb 57 centiméter csapadékra számítanak. A régi csúcs 1978 óta tartotta magát a városban, amelyet nem egészen három hét leforgása alatt harmadszor borított be hóvihar. Bostonban az elmúlt 17 napból 13 napon hullott a hó.

A legújabb csapadékzóna összesen mintegy 40 millió embert érint, és kiterjed Massachusetts, New York, Connecticut, Rhode Island, Vermont, New Hampshire és Maine államra. New York városban 20-35 centiméter hóra számítanak. A térségben vasárnap óta legkevesebb 2700 repülőjáratot töröltek. Az Egyesült Államok északkeleti részén, beleértve Bostont is, hétfőn és kedden szünetel a tanítás. A városban az utcán parkoló autókat elvontatják, tulajdonosaikat pedig megbírságolják a hó eltakarításának akadályozása miatt. 

A bostoni metrót, trolibuszokat és helyi vasutat hétfő este leállították, a járműveket és a szerelvényeket kedden sem indítják el. Az egyik elakadt vonatból 50 utast ki kellett menekíteni. A meteorológiai előrejelzés szerint csütörtökre és péntekre újabb havazás várható.

A négybe kerülés a cél

Publikálás dátuma
2015.02.10. 06:56
Andrew Sarauer (középen), a fehérváriak csatára jelenleg második helyen áll a góllövőlistán 48 ponttal (18 gól/30 gólpassz). Raj
A felsőházba jutó Fehérvár AV19 a Salzburg ellen megkezdi az osztrák jégkorongliga (EBEL) középszakaszát. A magyar együttes „tét nélkül” léphet pályára a következő tíz fordulóban, ugyanis eredménytől függetlenül ott lesz a rájátszásban. Rob Pallin legényeinek célja: az első négy közé kerülés, mert akkor a negyeddöntőben a Fehérváré a hazai pálya előnye.

Ma a középszakasz küzdelmeivel folytatódik az osztrák jégkorongliga (EBEL). A Fehérvár AV19 csapata az alapszakasz-győztes Salzburg otthonába látogat. A magyar együttes számára „tét nélküli” lesz a következő tíz forduló, mivel hatodik helyen zárta a főcsoportot, így a középszakasz után is biztos negyeddöntős. Rob Pallin alakulata arra használhatja a következő időszakot, hogy felkészüljön a rájátszásra, bár a tréner másképp gondolkodik.

Ocskay Gábor bizakodó Fotó: Szalmás Péter

Ocskay Gábor bizakodó Fotó: Szalmás Péter

A második helyen végzett a magyar válogatott
A magyar jégkorong-válogatott gólokban és kiállításokban gazdag mérkőzésen 6-5-re legyőzte vasárnap késő este az ukrán csapatot a lengyelországi Torunban zajló torna utolsó, harmadik fordulójában és végül a második helyet szerezte meg.
A veretlen lengyelek a papírformának megfelelően 4-0-ra legyőzték a pont és lőtt gól nélkül álló románokat, akik ezúttal sem találtak a kapuba. Rich Chernomaz szövetségi kapitány együttese az áprilisi, krakkói vb-n a lengyel és az ukrán csapattal is találkozni fog.
A torna végeredménye: 1. Lengyelország 8 pont, 2. Magyarország 6, 3. Ukrajna 4, 4. Románia 0.

„Célunk, hogy a középszakaszt az első négy között zárjuk és akkor a negyeddöntőben miénk lesz a hazai pálya előnye” - mondta Rob Pallin vezetőedző.

A fehérváriak felsőházba jutása azért is bravúr, mert olyan alakulatokat utasított maga mögé, mint a címvédő Bozen, vagy az osztrák rekordbajnok Klagenfurt, amelyeknek az alsóházból kellene kivívniuk a továbbjutást.

„Óriási eredmény, messze várakozáson felül álló teljesítmény, hogy a 44 meccses alapszakaszt a hatodik helyen zártuk.

Nagy csatában, nagy hajrában értük el ezt a pozíciót, s a pontszámokat tekintve magabiztosan kerültünk a középszakaszba, ahol a következő tíz meccsen a négy legerősebb osztrák

együttessel, valamint a cseh Znojmóval játszhatunk. Ezt követően pedig kezdődik az igazi csúcsmászási időszak, s kiderül, hogy a rájátszásban melyik EBEL-csapattal mérhetjük majd össze az erőnket.

Úgy érzem, lehetnek még óriási meglepetések, bár ilyenkor az „ide nekünk az oroszlánt is” hangulat uralkodik, sokan már a legjobb négy közé jutásról, döntőről álmodoznak” – fogalmazott a klub honlapján Ocskay Gábor, a Fehérvár AV 19 szakosztály-igazgatója.

A középszakasz nyitányán kiélezett küzdelem várható: a két együttes négyszer találkozott az alapszakaszban, ebből kétszer a Fehérvár (6:4, 4:1), kétszer a Salzburg (7:0, 6:3) diadalmaskodott.

A küzdelmeket a Salzburg 4, a Linz 3, a Villach 2, a Vienna Capitals pedig 1 bónuszponttal kezdi, a cseh Znojmo és a Fehérvár nem visz magával pontot. A középszakasz után a legjobb játszik majd az alsóház második helyezettjével, a második az alsóház elsőjével, a középszakasz harmadikja a középszakasz hatodikjával, a középszakasz negyedikje pedig az ötödikkel a negyeddöntőben.

A Fehérvár  menetrendje
2015. február 10., 19.15: Salzburg–Fehérvár
2015. február 13., 19.15: Fehérvár–Villach
2015. február 15., 17.30: Znojmo–Fehérvár
2015. február 17., 19.15: Fehérvár–Linz
2015. február 20., 19.15: Vienna Capitals–Fehérvár
2015. február 22., 17.30: Fehérvár–Vienna Capitals
2015. február 24., 19.15: Linz–Fehérvár
2015. február 27., 19.15: Fehérvár–Znojmo
2015. március 1., 17.45: Fehérvár–Salzburg
2015. március 3., 19.30: Villach–Fehérvár