Előfizetés

Tombol az influenza Európában

Publikálás dátuma
2015.02.09. 06:18
Illusztráció: Thinkstock
Ha eddig nem vettük volna észre, most már az Egészségügyi Világszervezet és az ÁNTSZ is hivatalosan megerősítette: egész Európában tombol az influenza. Magyarországon a becslés szerint az elmúlt héten több mint 71 ezren fordultak orvoshoz, ami tízéves rekord. Miközben prüszkölünk és lázcsillapítóért kapkodunk, reménykedjünk a jövőben: brit kutatók sikeresen teszteltek egy olyan oltóanyagot, amely az összes ismert influenza vírustörzs ellen védhet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb, közös influenzajelentése szerint fokozódott az influenza aktivitása Európában, a kontinens nyugati része mellett most már Közép Európában is.

Mint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton Facebook oldalán kifejtette: az ECDC-hez beérkezett jelentések szerint tizenkilenc országban van földrajzilag kiterjedt influenzajárvány. Ezek: Izland, Norvégia, Svédország, Finnország, Észtország, Lettország, Írország, Anglia, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Németország, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Szlovénia, Csehország, valamint Magyarország.

Magyarországon a becslés szerint az elmúlt héten több mint 71 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az elmúlt tíz évben nem észleltek ilyen magas arányt, és nem emelkedett ilyen meredeken a betegek száma, mint az elmúlt három hétben - hangsúlyozta az ÁNTSZ. Felhívták a figyelmet, hogy az influenza fertőzés kockázata csökkenthető az általános higiénés szabályok betartásával. Járvány idején lehetőség szerint érdemes elkerülni a zsúfolt helyeket, illetve a liftek használatát. Zárt terekben gondoskodni kell a gyakori alapos szellőztetésről.

Az ÁNTSZ kiemelte, hogy aki az influenza tüneteit (magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrdugulás, nátha, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság) észleli magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől.

Az ECDC és a WHO heti influenzajelentése az egyes országokban működő figyelőszolgálatok adatait összesíti. A figyelőszolgálatok adatai általában háziorvosok jelentésein alapulnak, akiknek ellátási körzetei a népesség legalább egy-öt százalékát lefedik. Az orvosok az influenzaszerű tünetekkel vagy akut légúti fertőzéssel hozzájuk forduló betegek számáról szolgáltatnak információt a nemzeti központoknak.

Ezeket az adatokat összesítik az európai rendszerben. Ezen felül a tagországok az intenzitásról, a földrajzi kiterjedésről, az emelkedő vagy csökkenő aktivitásról is jelentést adnak. A betegség megterheli a pénztárcánkat is. A pénzcentrum.hu összesítése szerint az influenza vakcinák fogyasztói ára 1300 és 3300 forint között van. Az, hogy melyiket veszi valaki, attól függ, mit ír fel az orvos. Ha ő a drágábbra ad receptet, úgy azt kell megvenni. Hiába egyezne meg a gyógyszerész és a páciens, hogy egy másikkal oltatna, arra nincs lehetőség. Minőségi különbségek a vakcinák között nincsenek.

Mindegyik vakcina a WHO ajánlása szerinti vírustörzsek immunválasz kialakításáért felelős H és N antigénjeit tartalmazza, az ajánlott mennyiségben - válaszolta a lap kérdésére a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ). Így az árkülönbségek csak abból erednek, melyik gyógyszercég készítményét vásároljuk meg.

Az influenza elleni védőoltások iránt egyébként nem nő a kereslet. Sőt, a 2013-2014-es évek hasonló időszakában tapasztaltaktnál negyedével kevesebb ilyen készítményt vásároltak.

Gyógyszerre egyébként néhány ezertől tízezer forintig költünk. Van aki csak a néhány száz forintos lázcsillapítót és mellé egy olcsó vitamint engedhet meg magának. A másik véglet a komplex készítményeket vásárlók (ezek dobozának ára 2000 forint felett van), kiegészítve drágább vitaminokkal, amelyek ára a 4-5000 forintot is elérheti; és ezek mellé még tüneti kezelésre való készítmények - orrcseppek, orrspray, köhögéscsillapítók.

Brit kutatók sikerei

Brit kutatók sikeresen teszteltek egy olyan oltóanyagot, amely az összes ismert influenza vírustörzs ellen védhet - számolt be hétfőn a Guardian napilap nyomán a betegszoba.hu. Az Oxford Egyetem által kifejlesztett oltóanyag abban tér el a hagyományos vakcinától, hogy nem a vírus külső felszínén lévő fehérjéket, hanem a vírus belsejében található proteineket veszi célba.

A víruson belül lévő két fehérje az összes vírustörzsben közös, és kisebb valószínűséggel mutálódnak, ami azt jelenti, hogy nem kellene minden egyes újabb vírustörzs ellen újabb oltóanyagot kifejleszteni. A hagyományos vakcinák antitestek termelésére serkentik a szervezetet az influenza ellen, ezzel szemben a Sarah Gilbert vezetésével működő kutatócsoport új oltóanyaga a fertőzött sejtek felismerésére és elpusztítására szolgáló T-sejtek termelésére ösztönzi a szervezetet - írja a lap.Te is fiam, Brutális?!

Publikálás dátuma
2015.02.09. 06:15
PÁPAI GÁBOR RAJZA
.

.

Te is fiam, Brutális?!

Publikálás dátuma
2015.02.09. 06:15
PÁPAI GÁBOR RAJZA
.

.