Előfizetés

Amerikában sincs kolbászból a kerítés? Nőtt a segélyt kérők száma

Tizenegyezer fővel emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban a január 31-én zárult héten - közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön.

A segélykérelmek száma így is jóval 300 ezer alatt van, az előző heti 267 ezerről emelkedett 278 ezerre. Az adat kedvezőbb a piaci várakozásoknál, elemzők átlagosan 290 ezres értékre számítottak a MarketWatch amerikai gazdasági hírportál beszámolója szerint. A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag a múlt hét végére 6500-zal - 299 ezer 250-ről 292 ezer 500-ra - süllyedt. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat. 

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma hatezerrel 2 millió 400 ezer főre emelkedett a január 24-én zárult héten, míg a tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 21 250-nel 2 millió 421 ezer 250 főre növekedett. A munkaügyi minisztérium közleménye szerint semmilyen különleges hatás nem torzította az adatokat.

Megerősítette: az elnök indul a választáson

Publikálás dátuma
2015.02.05. 16:06
Bronislaw Komorowski lengyel államfő csütörtökön megerősítette, hogy indul a májusi elnökválasztáson. FOTÓ: Getty Images
Bronislaw Komorowski lengyel államfő csütörtökön megerősítette, hogy indul a májusi elnökválasztáson.

Komorowski döntését varsói sajtóértekezletén mindenekelőtt azzal indokolta, hogy magas társadalmi támogatottságnak örvend az általa képviselt, párbeszéden alapuló elnöki gyakorlat. Radoslaw Sikorski parlamenti elnök szerdán jelentette be, hogy május 10-re tűzi ki az elnökválasztást. Komorowski 2010 augusztusa óta tölti be az államfői tisztséget, amelyet a szmolenszki légi katasztrófában életét vesztett előző államfő, Lech Kaczynski halála miatt megrendezett előre hozott elnökválasztáson nyert el.

Komorowski a kormányzó Polgári Platform (PO) jelöltjeként indult a 2010-es választáson. A PO elnöksége pénteken dönt a jelenlegi jelöltségének támogatásáról. A csütörtöki sajtóértekezleten Komorowski a jelenlegi nehéz nemzetközi helyzetre utalva elmondta, hogy az elnöknek - a hadsereg főparancsnokaként - jártasnak kell lennie a nemzetbiztonsági kérdésekben. Ezzel feltehetőleg a nála fiatalabb jelöltektől kívánta magát megkülönböztetni, mindenekelőtt az ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) 36 éves női jelöltjétől, aki nagy érdeklődést vált ki a politikai megfigyelők körében.

Komorowski hangsúlyozta, hogy a most lezáruló választási időszakban pártok felett álló elnöknek ismerte meg őt a közvélemény. Politikai prioritásként a nemzetbiztonságot, Lengyelország nemzetközi szervezetekben vállalt szerepének megerősítését, a lengyel gazdaság versenyképességének megőrzését, a fiatal nemzedék támogatását, a demográfiai válsággal való szembenézést, ezen belül a családok „aktív, de ésszerű támogatását” emelte ki.

Komorowski a szerdán közzétett legfrissebb felmérés szerint 48 százalékos választói támogatottságot élvez. Legkomolyabb kihívójának, Andrzej Dudának, a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság jelöltjének 17 százalékos a népszerűsége. Lengyelországban a választók közvetlenül választják meg az államfőt, a választás kétfordulós. Második fordulót akkor tartanak, ha az elsőben a jelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint felét. Komorowski magas támogatottsága ellenére a megfigyelők valószínűnek tartják, hogy második fordulóra kerül sor. Ennek időpontja május 24-e lenne.

Putyin is vendégül látja Cipraszt

Publikálás dátuma
2015.02.05. 15:54
Alexis Tsipras Fotó: Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images
Vlagyimir Putyin meghívta Alekszisz Ciprasz görög kormányfőt oroszországi látogatásra - közölte az orosz államfő külpolitikai tanácsadója csütörtökön.

Jurij Usakov arról is beszámolt, hogy az orosz elnök telefonon beszélt Ciprasszal, és ismét gratulált a radikális baloldali Sziriza párt vezetőjének a választási győzelemhez, valamint a görög politikus kormányfői posztra lépéséhez. Megerősítették szándékukat az orosz-görög kapcsolatok "legaktívabb fejlesztésére" - tette hozzá a tanácsadó. 

Vlagyimir Putyin az eredmények kihirdetését követően az elsők között köszöntötte hivatalos táviratban a január 25-én tartott előre hozott görögországi parlamenti választáson győztes párt vezetőjét.

Usakov azt mondta, hogy Putyin és Ciprasz megerősítették szándékukat az orosz-görög kapcsolatok "lehető legaktívabb fejlesztésére", beszélgetésük pedig "meleg légkörben folyt, építő jellegű volt, és aláhúzta a kapcsolatok stratégiai jellegét". A tanácsadó nem adott részletes tájékoztatást a két állami vezető tárgyalásainak tartalmáról. Csak annyit árult el, hogy az orosz elnök a görög kormányfővel egyebek között az ukrajnai helyzetet és "a Déli, valamint a Török Áramlattal kapcsolatos ismert témát" vitatta meg.

A slon.ru orosz független híroldal emlékeztetett rá, hogy az új görög kormányfő hétfőn Cipruson kijelentette, országa nem szándékozik pénzügyi segítséget kérni Oroszországtól, holott Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter januárban kijelentette, ha Athén kéri, lehetőség volna a segítségnyújtásra. Jánisz Varufakisz új görög pénzügyminiszter pedig egy január 28-án Athénban adott nyilatkozatában ellenezte az újabb európai uniós szankciókat Oroszország ellen.

A lenta.ru orosz internetes hír- és elemző oldal közlése szerint január közepén Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszter nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy feloldja az élelmiszer-behozatali tilalmat Görögországgal szemben, ha az kilépne az Európai Unióból.