Ellenálló baktériumok - Mi hoztuk létre őket

Publikálás dátuma
2015.02.04. 07:45
FOTÓ: Getty Images
Az indokolatlan, helytelen és túlzott antibiotikum használat miatt az elmúlt években az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok jelentek meg. Ez az egyik legnagyobb közegészségügyi kockázat a világon és ezen belül Európában is, amely ráadásul nem csak a beteg emberek gyógyítását, hanem az állategészségügyet is érinti. Az Európai Betegségmegelőzési- és Járványügyi Központ (ECDC), az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a minap hozta nyilvánosságra ezzel kapcsolatos tanulmányát, amely az emberekre, állatokra és élelmiszerekre vonatkozó adatok összevont elemzését tartalmazza, és amelyhez hasonló eddig még nem készült Európában.

Az Európai Bizottság kérésére készült elemzés öt különböző európai adatszolgáltatási hálózat eredményeit foglalja egybe. Az úgynevezett monitorozási hálózatokban az Európai Unió tagállamai, valamint Izland, Norvégia és Svájc vesznek rész. Az ellenálló baktériumok elleni küzdelem egyik kulcsa, hogy a szakemberek és a döntéshozók minél pontosabb képet kapjanak az antibiotikumok felhasználásról. Ezt a célt szolgálja a különböző adatgyűjtési rendszerek (emberi és állatgyógyászati) eredményeinek összefoglalása. A jelentés annak a sorozatnak az első közleménye, amelyeket az EMA, az EFSA és az ECDC a különböző monitorozási hálózatok által gyűjtött adatok alapján tervez nyilvánosságra hozni.

Az emberek többsége természetesnek veszi, hogy az antibiotikumok bármikor rendelkezésre állnak, amikor csak szükség van azokra. Csakhogy ez hamarosan a múlté lehet. Minden egyes helytelenül felhasznált antibiotikum adaggal erősebb lesz az a néhány baktérium, amelyik már ellenállóvá vált az adott szerrel szemben. Az egészségügyi ellátással összefüggésben Európában és ezzel együtt hazánkban is az antibiotikum rezisztencia jelenti az egyik legnagyobb betegbiztonsági kockázatot. A tanulmány a többi között megállapítja, hogy az antibiotikumok felhasználásában az egyes európai országok között jelentős különbségek vannak. A statisztikai adatok szerint az emberi célú gyógyításban hazánkban az európai átlagnál kevesebb mennyiségű antibiotikumot használnak fel.

Az antibiotikum rezisztencia visszaszorítására az Európai Bizottság 2011-ben akciótervet fogadott el. A most közzé tett, több tudományterületet felölelő kutatás ehhez is hasznos információkkal szolgál. Az adatok alapján – a tervek szerint – új módszertant dolgoznak ki a probléma kezelésére, továbbá meghatározzák azokat a legfontosabb tennivalókat, amelyeknek a humán- és az állatgyógyászatban is elsőbbséget kell élvezniük. Így biztosítható, hogy a jövő generációi számára is rendelkezésre álljanak olyan hatásos antibiotikumok, amelyet segíthetnek legyőzni a különböző baktériumok okozta fertőzéseket.

Az antibiotikumokat csak akkor szabad használni, amikor indokolt. A helytelen, illetve túlzott antibiotikum használat ellenálló baktériumok kialakulásához vezethet. Az antibiotikum hatástalan az olyan vírusok által okozott fertőzésekre, mint az influenza vagy a nátha. Ha betegségére antibiotikumot írtak fel, gyógyulása érdekében orvosa utasításainak megfelelően szedje!

Szerző

Mikroszkópfejlesztő az Év Példaképe

Publikálás dátuma
2015.01.31. 20:36
Illusztráció/Thinkstock
Az agykutatás területén nélkülözhetetlen mikroszkópokat fejleszt Kovács Gergely fizikus, a Femtonics Kft ügyvezető igazgatója, aki az idén másodszor átadott Év Példaképe díjazottja lett.

A kitüntető címmel hárommillió forint is jár, amit a vállalkozó cége fejlesztésére szán. De az ingyenes web-leckéket, tankönyveket, havi folyóiratokat kiadó Szalai Nóra, az 5 Perc Angol tulajdonosa sem maradt díj nélkül, a közönség szavazatainak köszönhetően egymillió forint értékű díjat vehetett át.

A hazai gazdaság fő gondjainak egyike, hogy a fiatalok jelentős része egy multinacionális cégnél kíván külföldön dolgozni, s majd csak utána visszajönni. Korábban egy vállalkozás elindítása volt az elsődleges céljuk – erről Parragh László beszélt a díjátadón. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint az Év Példaképe Díj is ráirányítja a figyelmet arra, hogy mit is jelent nálunk egy eredményes vállalkozás, illetve a vállalkozás révén elérhető siker.

Érdemes ennek kapcsán felidézni, hogy az Ipsos felmérése szerint kritikusan alacsony a fiatalok vállalkozási hajlandósága, ezért a vállalkozási szellem újratervezésére lenne szükség.

A Példakép Alapítvány pályázatán olyan 40 évnél fiatalabb vállalkozók vehetnek részt, akik életútjukkal pozitív példát mutatnak a társadalomnak.

Szerző

Áttörés a cukorbetegség kezelésében?

A cukorbetegségben szenvedők kezelésében hozhat áttörést a CERA-MED Egészségügyi és Oktatói Kft. most zárult kutatása: másfél év alatt készült el a szájon át szedhető prototípus kapszula. A kutatás-fejlesztési projekt csaknem  45,3 forintos európai uniós támogatásból valósult meg - közölte a cég pénteken.

A gyógyszeripari-biotechnológiai kisvállalkozás egy lejárt szabadalmú vérnyomáscsökkentő készítményből kiindulva fejlesztette ki az inzulin-rezisztenciában szenvedők számára áttörést jelentő szájon át szedhető gyógyszerjelöltet.

A 2012-ben indult projektben a feltárt hatékonysági adatok alapján indult meg a D-cicletanine aktív metabolitjának (DCS) előállítása, az orális - szájon át szedhető - formula kifejlesztése. A másfél éves projekt során a készítmény hatástani vizsgálata lezárult, és előállították a prototípus kapszulát - olvasható a közleményben.

A tájékoztató szerint a most elkészült - a fejlesztés kémiai és élettani eredményeit tartalmazó - úgynevezett preklinikai leírás eredményeként a kutatócsoport a további fejlesztéshez megfelelő partnereket von majd be. A készítményből a klinikai vizsgálatokat követően néhány év múlva már a patikákban mindenki számára elérhető gyógyszer lesz.

Az új készítmény megoldást jelent az egyre nagyobb számban jelentkező inzulinrezisztenciával élőknek. A világszerte jelenleg használt inzulinérzékenyítő szerek száma nem nagy, sőt egyes készítményeket egymás után vonnak ki a forgalomból kedvezőtlen szív- és érrendszeri mellékhatások miatt. A projekt során előállított prototípus többek között azért is világújdonság, mert egy korábban már forgalomba került gyógyszer módosításával éri el a kívánt inzulinérzékenyítő hatást. Így a gyártási folyamat is gyorsabb lehet, ami komoly versenyelőnyt jelent - állapítja meg a közlemény.

A cukorbetegség (diabetes mellitus) a helytelen életmód miatt világszerte népbetegségnek számít. A betegek száma az utóbbi években drámaian növekszik. A nemzetközi adatokhoz kapcsolódó becslések szerint a következő 20 évben szinte megduplázódik a betegek száma.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) adatai szerint jelenleg 387 millió a betegek száma, ami 2035-re 205 millióval, 592 millióra nő. A regisztrált cukorbetegek számánál is nagyobb arányt képviselnek majd a cukorbetegség "előszobájában lévő" inzulinrezisztenciával küzdők. Náluk az éhgyomri vércukorértékek még nem emelkedettek, de a potenciálisan veszélyeztetett csoportba tartoznak.

Szerző