Előfizetés

Forgalmat növel az útdíj

Publikálás dátuma
2015.02.04. 06:23
Mióta fizetős az M1–M7 bevezető szakasza, sokan a budaörsi bevásárlóközpontba is inkább a városi utakon mennek FOTÓ: PÁLFALVI KI
Az útdíjfizetés kiterjesztése miatt elsőként tiltakozó Budaörs forgalomszámlálókat bízott meg, akik kimutatták, az M1-M7 bevezető szakászának fizetőssé tétele miatt napi 2-3 ezerrel több autó halad át a városon. Januárban az országosan eladott megyei matricák kétharmadát a budapestiek és a Pest megyeiek vásárolták.

Átlagosan 15 százalékkal növekedett a forgalma Budaörs egyetlen főutcájának, de vannak szakaszok, ahol 35 százalékkal többen autóznak, mint két éve. 2013-ban ugyanaz a cég és ugyanazon pontokon végezte el a méréseket, mint amelyik most, így az adatok összehasonlíthatók - közölte Wittinghoff Tamás, a város polgármestere.

A kormány januárban tette fizetőssé a korábban díjmentesen használható, úgynevezett elkerülő útként is funkcionáló autópálya szakaszokat és gyorsforgalmi utakat, valamint bevezette az éves megyei matricákat. Ez utóbbi ellen kevés kifogás érkezett, ám a új fizetős szakaszok miatt az 5000 forintért vásárolható "megyei" nem csak a meglévő (heti, havi, illetve éves) matricakínálatot bővítette.

Az M0 autóút nagy részének fizetőssé tételével a budapestiek és a Pest megyeiek "kényszeres" vásárlói lettek az új találmánynak, mert különben a megszokott útvonalaikon nem juthatnak el munka-, vagy lakóhelyükre. Ezt jól mutatják a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltatónak a nol.hu által közölt számai is, miszerint országosan 621 ezer megyei matrica "fogyott" januárban, hárommilliárd forint értékben. Budapesten és Pest megyében, több mint 400 ezren váltottak megyei matricát, Fejér megyében meghaladta a számuk az 50 ezret, ezt követi Győr-Moson-Sopron 31 ezer eladott új típusú matricával. Heves, Csongrád, Bács-Kiskun valamint Somogy megyében 10 és 20 ezer között szóródnak a számok, a többi régióban tízezer alatti váltottak januárban belőle. Az autósok lehetőségként is tekintenek a megyei matricára, ezt mutatja, hogy helyenként érzékelhetően nőtt az autópályák forgalma - jelezte az autópálya-kezelő.

A budaörsi városvezetés is forgalomnövekedést jósolt, igaz, a belső utakon. Feltételezték, hogy az agglomerációban élők közül a várost kettészelő autópályát eddig naponta használók közül sokan nem fogják kiváltani az éves megyei matricát, hiszen belső utakon kiváltható ez a útszakasz. A kormánnyal folytatott megkésett tárgyalásokon Wittinghoff Tamás polgármester azt kérte, várják meg az objektív vizsgálatok, forgalomszámlálások eredményeit, mielőtt véglegesítenék az új útdíjrendszert. Orbán Viktor miniszterelnök által is próbaüzemnek nevezett időszak azonban hamarabb, január végén véget ért, és nem tudni milyen megfontolásokból egyes korábban fizetős szakaszokat kivettek a rendszerből, míg mások benne maradtak.

A budaörsi városvezetés úgy vélte: a forgalom növekedését nemcsak a lakossági bejelentésekkel kell alátámasztania, hanem objektív mérésekkel. A Pannon Engineering Kft. január 21. és 23. között vizsgálódott, és összegzése szerint az 1. számú főút forgalma – egyetlen keresztmetszet kivételével – minden szakaszon növekedett. "A forgalom növekedésének súlyozott átlaga 15 százalék, amely lényegesen nagyobb a forgalom átlagos fejlődése alapján ezen az időtávon reálisan várható 3-4 százalékos növekedésnél. Az átrendeződésben döntő szerepet játszhatott az M1-M7 autópálya budaörsi szakaszának fizetőssé tétele." Az autópályáról az 1. sz. főútra átterelődött pluszforgalom nagysága a számlálási adatok alapján 2-3000 járműre ehető naponta.

A meglehetősen drámai adat Wittinghoff Tamás szerint azt mutatja, hogy a kormány tévedett, amikor azzal utasította el Budaörs kérését az M1-M7 közös bevezető szakaszának díjmentessé tételére, hogy biztosan nem terhelődik az eddiginél nagyobb forgalom a város belső útjaira. A polgármester ezért ismételten tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal.

Újabb dugó a Budaörsi úton
Mától ismét változik a forgalmi rend a Budaörsi úton, az M1-es és az M7-es autópálya bevezető szakaszán; a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Budaörs és Őrmező megközelítésére az Egér utat javasolja. A már meglévő munkaterületek mellett a Budapestről kifelé vezető oldalon a Beregszász út vonalában vízvezetéket építenek. A munkálatok miatt a két forgalmi sáv közül az egyiket 30-40 méter hosszan lezárják, Gazdagrét felé csak egy sáv lesz járható. Az elágazásnál nem lehet majd a Budaörsi út felé jobbra kanyarodni. A munkálatok előreláthatóan egy hétig tartanak.

ÁSZ: különadók hatáselemzések nélkül

Az ÁSZ meglepő hiányosságokra bukkant a kormányok 2007 és 2013 közötti egyensúlyjavító intézkedéseit (vagyis a költségvetési kiigazításokat) értékelve.

Ez idő alatt az egyensúlyjavító intézkedések közül a különadók és járadékok bevétele átlagosan 3,5 százalékkal növelte a központi költségvetés bevételi főösszegét, a pénzforgalmi hiányt pedig 29,8 százalékkal csökkentette – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentése. Azonban az ÁSZ ellenőrzése kiderítette, súlyos mulasztások voltak intézkedések előzetes hatásvizsgálatával kapcsolatban. A közlemény szerint az egyes különadókat elrendelő jogszabályok módosítására 33 alkalommal került sor, a módosításokhoz azonban csak 3 esetben készült hatásvizsgálati lap. Utólagos hatásvizsgálatra az ellenőrzött időszakban egy adónem esetében és egy alkalommal került sor.

2007 és 2013 között minden évben születtek egyensúlyjavító intézkedések, amelyek a központi költségvetés bevételeit növelték, kiadásait csökkentették, illetve egy részük tartalékok képzését célozta. A tartalékok feltöltése az ellenőrzött időszak második felében kapott nagyobb hangsúlyt - áll a jelentésben. A stabilizációs célú tartalékok év végi egyenlege a 2009–2010. és a 2012–2013. években a központi költségvetés kiadásaira, valamint a költségvetési hiányra és az adósságra is kedvező hatást gyakorolt. Azonban a tartalékok összegét megalapozó háttérszámítások sem készültek el.

Étrendkiegészítő reklámok miatt bírságolt a GVH

Több étrendkiegészítő termék jogsértő reklámja miatt bírságolta meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Schwabe Hungary Kft.-t, valamint a Schwabe Central and Eastern Europe GmbH & CO KG-t - közölte a versenyhivatal.

A GVH megállapította, hogy a Schwabe Hungary Kft. (Schwabe Hungary) jogsértően reklámozta az egyes Pearls étrend-kiegészítő termékeket a hirdetésekben megjelenő egészségre vonatkozó állításokkal. A jogsértésért a GVH a Schwabe Hungary-t 315 ezer forint, a Schwabe Central and Eastern Europe GmbH & CO KG-t (Schwabe CEE) pedig 4 millió 530 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte.

A versenyhivatal szerint a Schwabe Hungary 2012. december 14. és 2014. január 31. között tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott és jogsértően reklámozott, mert a Pearls Winter+, a PearlsIC, a Pearls YB és az acidophilus Pearls étrend-kiegészítő termékekkel összefüggésben olyan egészségre vonatkozó állításokat tett, amelyek nem feleltek meg az ágazati szabályokban meghatározott reklámozási rendelkezéseknek.

A GVH döntésében megállapította, hogy az egyes reklámok azt az üzenetet közvetítették, hogy a Pearls termékek révén minden élethelyzetben megőrizhető a belső egyensúly, az egészség, a termékekben található jótékony hatású baktériumok pedig segítik az élettani folyamatokat, és erősítik a kórokozókkal szembeni védelmet, valamint fenntartható a bélrendszer mikrobiotikus egyensúlya, amelynek zavara akár székletürítési panaszokhoz, intim tünetekhez és fertőzésekre való fogékonysághoz is vezethet.

A versenyhivatal nem fogadta el a vállalkozások által becsatolt, a reklámokban megjelenő, a termékek egészségre gyakorolt hatását alátámasztó bizonyítékokat függetlenül attól, hogy azok alátámasztják-e a vizsgált kereskedelmi kommunikációban közzétett állításokat, mivel az érintett termékek hatóanyagait a cégek nem engedélyeztették az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatallal.

Közleményében a GVH felhívja a figyelmet arra, hogy étrend-kiegészítő termékek, így probiotikus készítmények reklámozásakor a vállalkozásoknak szem előtt kell tartaniuk a fogyasztóvédelmi rendelkezéseken túl az élelmiszerek reklámozására vonatkozó ágazati jogszabályokat is, így egészségre vonatkozó hatásról szóló állítás csak szűk keretek között, a szigorú európai normáknak megfelelően fogalmazható meg, igazolva az ágazati szabályoknak való megfelelést.