Előfizetés

Budapest rendezheti a 2017-es cselgáncs-vb-t

A budapesti Papp László Sportaréna adhat otthont a 2017-es cselgáncs-világbajnokságnak, amelynek megrendezésére és a hozzá kapcsolódó kongresszus lebonyolítására a kormány kétmilliárd forintos garanciát vállalt. 

Simicskó István sportért felelős államtitkár ezt tegnap sajtótájékoztatón jelentette be, hozzátéve, hogy az egyéni és csapat-vb megrendezésének jogdíja 1,3 milliárd forint, az esemény teljes költsége pedig csaknem kétmilliárd forint, amelyet a kormány 2015 és 2017 között a költségvetésből biztosít a Magyar Judo Szövetségnek (MJSZ).

Tóth László, az MJSZ elnöke hozzátette, hogy a világbajnokság lebonyolítására még Mongólia, valamint Katar és Kína pályázott, de a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) igazgató tanácsa felállított egy rangsort, amelyen Magyarország áll az élen. A rendezés akkor válik biztossá, ha Orbán Viktor miniszterelnök és Marius L. Vizer, az IJF elnöke aláírja az együttműködési és szervezési szerződést.

Az MJSZ elnöke beszámolt még arról is, hogy idén június 20-án és 21-én a Papp László Budapest Sportarénában bonyolítják le a budapesti Grand Prix-t, amely szerinte az olimpiai kvalifikációs sorozatnak a legértékesebb és legtöbb pontot adó eseménye. Azon a versenyen súlycsoportonként négy magyar cselgáncsozó indulhat, és mivel az előtte lévő GP-t törölték, a budapesti viadalra a tavalyi ötszázzal szemben idén már hétszáz versenyzőt várnak.

Cél a bennmaradás

Publikálás dátuma
2015.02.04. 06:53
Viktorija Azarenka is pályára lép FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/WAYNE TAYLOR
Mától a teniszvilág figyelme némiképpen Budapestre szegeződik, ugyanis a Syma Csarnokban világsztárok sokassága lép pályára, hogy a FED Kupa euro-afrikai zóna I-es csoport tornáján, ezúttal válogatott szinten bizonyítson. A magyar csapat – az első számú hazai teniszező, Babos Tímea vezetésével – is pályára lép, és a rendkívül fiatal gárda a bennmaradást tűzte ki céljául.

Igencsak kemény ellenfelei lesznek a magyar női teniszválogatottnak a Fed Kupa euro-afrikai zóna I-es csoport tornáján, amelyre február 4. és 7. között kerül sor Budapesten. Ráadásul az egyik legfiatalabb csapattal szállnak harcba a mieink, igaz, a legjobb magyar játékos, Babos Tímea vezetésével. A soproni teniszező már napok óta itthon tartózkodik, és bízik abban, hogy sikerül a bennmaradást kivívnia a válogatottnak.

Babos Tímeáék rendkívül fi atal csapattal vágnak neki a viadalnak FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Babos Tímeáék rendkívül fi atal csapattal vágnak neki a viadalnak FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Jön a Magyar Tenisz Napja

Február 7-én pedig másodszor kerül sor a Magyar Tenisz Napjára. A honi szövetség (MTSZ) elnöke, Szűcs Lajos elárulta, minden akadály elhárult a sikeres rendezés elől. Az esemény díszvendége a 16-szoros Grand Slam-győztes svájci Martina Hingis lesz.

A közönség számára ingyenes lesz a belépés. Tavaly több mint 500 gyerek ütögetett az akkori sztárvendéggel, Szeles Mónikával és a volt válogatott magyar játékosokkal, és idén többek között az Australian Open vegyes párosban győztes Hingis lesz az ellenfelek között.

„Nagyon örülök, hogy néhány napig ismét itthon lehetek! Jól jön, hogy az újabb tornák előtt itthon töltődhetek fel, ráadásul számomra a Fed Kupa is nagyon fontos. Soha nem kezdtem ilyen pozitívan az évet, semmiképpen sem lehetek negatív. Megvertem három Top százas játékost, köztük azt a belga Wickmayert Sydneyben, aki Melbourne-ben a legjobb 16-ig jutott, és most is pályára lép Budapesten. Szomorú vagyok és voltam, hogy nem sikerült az Australian Open jobban, de a játékom sokat javult és ennek örülök.

Folytatom tovább a sok munkát, hogy még jobb legyek. Igyekszem minél több

meccset játszani, hogy még többet tanuljak, hogy a helyzeteimet jobban kihasználjam. Azt gondolom, ezt csakis meccsrutinnal tudom elérni. Ehhez jó kezdet lehet a Fed Kupa, melyen bízom abban, hogy simán kiharcoljuk a bennmaradást. Mindenkit várunk sok szeretettel a Syma Csarnokban a magyarok meccseire, mert jó lenne minél nagyobb szurkolást hallani! Előre is köszönjük!” – jelentette ki honlapjának a világranglistán egyesben 92., párosban 21. helyen álló Babos.

És hogy kik lesznek Babos csapattársai? Juhász Gábor, aki harmadik ciklusát kezdi meg kapitányként, elmondta, hogy Babos érkezésével az előzetesen nevezettek közül Stollár Fanny került ki a csapatból, amely Babos (92. a ranglistán), Jani Réka (290.), az Australian Open-en a juniorok között elődöntős Gálfi Dalma (617.), Bondár Anna (652.) összeállításban szerepel a Syma Csarnokban.

"Ez a négyes rendkívül fiatal, de ez a legerősebb összeállítás a hazai teniszfronton. Nehéz latolgatni, de a célunk egyértelműen a bennmaradás, és ez a csapat mindenre képes lehet" - mondta a kapitány.

A budapesti tornán - melyre 15 válogatott 60 teniszezője érkezett - a hazai együttes az A csoportban holnap a szerbekkel, 6-án pedig az osztrákokkal csap össze egyaránt 16 órától. A magyarok Szerbiával eddig egyszer találkoztak, 1998-ban a Gubacsi Zsófia és Gáspár Petra alkotta csapat 2-1-re kikapott. Az osztrákok ellen a budapesti lesz az első párharc.

A többi csoportban négy-négy csapat kapott helyet. Nem akármilyen sztárparádéra számíthat a közönség. Itt lesz például a fehérorosz kétszeres Australian Open-bajnok Viktorija Azarenka, a belgáknál Kirsten Flipkens és a már említett Yanina Wickmayer, a bolgár Szvetana Pironkova, a Melbourne-ben Serena Williamstől szettet lopó ukrán Jelina Szvitolina vagy az izraeli Shahar Peer. Sőt, az sem kizárt, hogy a szerbek két világklasszisa, Jelena Jankovics vagy Ana Ivanovics esetleg befut…

A csoportmérkőzésekre ma, csütörtökön és pénteken kerül sor. A négy győztes szombaton a rájátszásban dönt arról, hogy melyik két csapat jut fel a világcsoport II rájátszásába. A csoportok utolsó helyezettjei arról döntenek, hogy melyik két csapat esik ki az euro-afrikai zóna II. csoportjába, a helyosztókat szintén szombaton játsszák.

A FED Kupa csoportbeosztása
A csoport: MAGYARORSZÁG, Szerbia, Ausztria
B csoport: Nagy-Britannia, Ukrajna, Törökország, Liechtenstein
C csoport: Fehéroroszország, Portugália, Bulgária, Grúzia
D csoport: Belgium, Horvátország, Izrael, LettországNem jó ez így Rogán úr - Levelet írt az Együtt

Az új választási rendszer több ponton sérti az esélyegyenlőség és a demokrácia alapelveit, ezt az új metódus kidolgozása során az ellenzék valamennyi pártja, így az Együtt is jelezte, ám a Fidesz figyelmen kívül hagyta a jelzett aggályokat - írja a párt Rogán Antalnak címzett levelében, amelyben felszólítják a  Fidesz frakcióvezetőjét, az Országgyűlés még idén tegye rendbe a választási rendszert. 

A "Tisztelt Frakcióvezető Úr!" megszólítású levélben az Együtt  felidézi: A Fidesz  kétharmados többségével visszaélve, egy egyoldalúan kialakított, torz választási rendszert erőltetett rá Magyarországra. 2014-ben a pártok így a magabiztos többség által, törvényes eljárás keretében elfogadott, de nem fair választáson voltak kénytelenek magukat megméretni. Az új rendszerrel kapcsolatban  több hiteles belföldi és külföldi szakmai megfigyelő szervezet is megfogalmazta aggályait.

A Nemzeti Választási Bizottság elnöke, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet már 2014 nyarán felhívta a figyelmet arra, hogy az új választási rendszer eljárási szabályai közül több antidemokratikus, és sérti az esélyegyenlőséget elvét. Ezek a szereplők akkor érdemi ajánlásokat fogalmaztak meg a szükséges módosításokat illetően. A napokban a Freedom House, az egyik legelismertebb független nemzetközi szervezet rontotta le Magyarország besorolását a demokratikus értékek háttérbe szorulását vizsgáló elemzésében, méghozzá ugyanezen okok miatt - így a levél. 

A dokumentumban a párt jelzi: tudomásul veszik, hogy a választási rendszer átfogó, magát a modellt érintő korrigálásának terve jelenleg nincs az Országgyűlés, a miniszterelnök és a kormánypárt napirendjén. Azonban annak érdekében, hogy 2018-ban a pártok egy fair és szabad választáson mérethessék meg magukat, a választási rendszer módosítására van szükség - szögezik le. 

"Éppen ezért, az Együtt nevében felszólítjuk Önöket: tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az Országgyűlés még 2015 folyamán tegye rendbe a választási rendszert, méghozzá az Önök pártja, a Fidesz vezetésével! A tavaszi ülésszak során induljanak meg a szakmai előkészítő konzultációk, minden érintett és hozzáértő bevonásával, beleértve a szakmai fórumokat, politikai pártokat, illetve más civil szereplőket. A széleskörű egyeztetést követően pedig – még az őszi ülésszakban – kerüljön sor egy átfogó módosító javaslat, vagy egy új szabályozás elfogadására, amelyet lehetőség szerint az összes parlamenti párt konszenzussal támogat, és kellő társadalmi legitimitással bír. (....) A választási rendszer módosítására azért van szükség már a 2015-ös év során, hogy mind a jelenlegi pártok mind pedig az esetlegesen újonnan formálódó politikai erők számára elegendő idő jusson a 2018-as választásokra való felkészülésre.  Amennyiben a kormány és a Fidesz-frakció nem teszi meg a szükséges lépéseket, (....) illetve, ha a kormány egyoldalúan, oktrojáló hatalomként, a többi felet kizáró módon, konszenzus nélkül módosítja a választási törvényt, az egyértelmű beismerése lesz annak, hogy a kormány korlátozni kívánja a választások szabadságát."