Egyre több itthon is az influenzás beteg

Publikálás dátuma
2015.02.02. 06:11
Fotó: Thinkstock
Európa- szerte nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Elsősorban a kontinens északi és nyugati része érintett.

Magyarországon a múlt héten 47 600-an fordultak orvoshoz hasonló okok miatt. Az ÁNTSZ Járványügyi és Kórházhigiénés Főosztályának főosztályvezetője lapunknak elmondta, az influenza egy vírus, aminél az antibiotikumos kezelés nem használ. Dánielisz Ágnes szerint a tünetek alapján általában nem lehet megmondani, hogy valaki valóban az influenzavírussal vagy más felső légúti tüneteket okozó vírussal, esetleg baktériummal fertőződött.

Az influenzavírus azonban folyamatosan változik, így az oltóanyag összetételén is változtatni kell. Emiatt az is előfordulhat, hogy az egyik komponens nem felel meg a megbetegedéseket okozó vírustörzsnek, ezért az oltóanyag nem olyan hatékony, mint kellene. Az idei szezonra kidolgozott védőoltás komponenseinek többsége megfelelő védettséget nyújt a terjedő influenza típusok ellen. Ezek alapján mindenki dönthet, hogy kéri-e a védőoltást. Az időseknek továbbra is ajánlott a védőoltás.

A biztos védelem kialakulásához egy-két hét szükséges. A védőoltás mellett védekezni általános dolgokkal lehet – javasolta a doktornő. Az egészséges immunrendszerhez elengedhetetlen az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás. Mindemellett fontos a rendszeres kézmosás, a fertőtlenítés. Ha valaki pedig már beteg, maradjon otthon, ne menjen közösségbe.

Szerző

Jogkorlátozások jöhetnek a rendvédelemben

Publikálás dátuma
2015.02.02. 06:10
A rendőrök, tűzoltók a jövőben még a Facebook adatlapjukra sem írhatják ki, hivatásos állományban vannak, nem közölhetnek maguk
Tiltakoznak a szakszervezetek az úgynevezett szolgálati törvény módosítása miatt. A február 4-ig véleményezhető – a kormány által még nem tárgyalt - javaslat kapcsán elsőként a rendőri, a belügyi, illetve tűzoltósági érdekképviseletek fejtették ki aggályaikat. Elsősorban a szabad mozgás és a tartózkodási hely szabad megválasztását korlátozó változtatásokat sérelmezik, de a véleménynyilvánítás szabadságának megnyirbálását sem fogadják el.

A rendvédelmi szakszervezetek elutasítják a javaslatot, mely tovább csökkenti a hivatásosok jogait. Megítélésük szerint az új szolgálati törvény tervezete a jelenleg hatályos törvényhez képest számos hátrányosabb rendelkezést tartalmaz, miközben 2010. óta a hivatásos állomány jogosultságait már több alkalommal korlátozták, kötelezettségeiket pedig növelték.

A szolgálati törvény az illetményemelést leszámítva egyértelműen az állomány eddig meglévő jogainak további csökkenését, elvonását tartalmazza, ezért a javaslatot a szolgálati viszonyban állók, többsége érdekében nem támogatják - közölte Powell Pál, a Belügyi Érdekegyeztető Tanács Munkavállalói Oldal elnöke.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete aggodalmait azon a rövid szakértői egyeztetésen fejtette ki, amelyet a változtatásokról tartottak. Egyebek között nem értenek egyet azzal, hogy a Magyar Rendvédelmi Kar tagja, tisztségviselője nem lehet olyan személy, akit szakszervezeti tisztségviselőnek választottak. A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai még rosszabbul járnak, ők még érdekvédelmi szervezetet sem hozhatnának létre.

A törvénytervezet a véleménynyilvánítás szabadságáról szólva egy merőben szokatlan rendelkezést is tartalmaz: "A hivatásos állomány tagja az internetes felületen, magánszemélyként történő megnyilvánulása, magánvélemény nyilvánítása során a hivatásos állományba tartozására vonatkozó adatot nem hozhat nyilvánosságra." Azon túl, hogy nyelvtanilag zavaros a mondat, előreveti, hogy a tűzoltók, rendőrök a jövőben még a Facebook adatlapjukra sem írhatják ki, hivatásos állományban vannak, nem közölhetnek magukról egyenruhás fotókat, meg sem említhetik, hogy mi a foglalkozásuk.

A legnagyobb felháborodást azonban az váltotta ki, hogy módosítanák a „szabad mozgás és a tartózkodási hely szabad megválasztása” című paragrafust, mely korábban csak a titkosszolgálatok tagjaira volt érvényes. Ezentúl viszont a teljes magyar rendvédelmi állomány minden tagját köteleznék arra, hogy külföldre utazását bejelentse a szolgálati elöljárónak, aki szolgálati vagy nemzetbiztonsági érdekből, indokolt írásbeli döntésével azt megtilthatja vagy korlátozhatja.

Kire vonatkozik?
A törvény hatálya kiterjed a rendőrség (benne a TEK), a hivatásos katasztrófavédelmi szerv, a büntetés-végrehajtási szervezet, az Országgyűlési Őrség, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok tagjaira, illetve részben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományára.Szerző

Vitázik tovább a DeKa

Publikálás dátuma
2015.02.02. 06:07
A DeKa első plenáris ülése január 25-én. Fotó: Tóth Gergő/Népszava
Némi vita és javítgatás után levelet írtak tegnap Angela Merkelnek a Demokratikus Kerekasztal tagjai, amelyben arra figyelmeztetnek: 2010 óta az Orbán-kormány az ország többségi akaratával szembefordulva, egyre távolabb került a NATO és az EU normáitól.

A balliberális értelmiség tegnapi találkozóján abban ismét egyetértettek, hogy Orbán Viktor diktatúrát épít, de ahogy az egyik résztvevő fogalmazott, arról már fogalmuk sincs, hogy mit szeretnének elérni. A DeKa plenáris ülésén bárki részt vehetett és szóhoz is juthatott, meghatározott időkeretben. Kik vagyunk és hová tartunk? – erre a kérdésre keresték a választ.

Ferge Zsuzsa szerint a baloldali értékrendet nem lehet megkerülni, hiszen egyidős az emberiséggel. Nem véletlen, hogy kifejezetten konzervatív értékek ebben nincsenek, kifejezetten szélsőbalosak sincsenek” – mondta a szociológus. Szegénység elleni harc, újrademokratizálás – Lovas Zoltán, a mozgalom egyik vezetője úgy látja, ezek az értékek fogják össze a közösséget, és ebbe sok mindenki belefér. A plenáris ülésen végül nem foglalták írásba az alapértékeket, a témáról az interneten vitáznak tovább.

Szerző
Témák
Ferge Zsuzsa DEKA