Mutálódik az Ebola

Guineában a múlt héten 30 bizonyított esetet jelentettek, míg egy héttel korábban csak húszat. A járvány itt földrajzilag is továbbterjed. A guineai vírusról a francia Pasteur Intézet megállapította, hogy az egy mutáns változat, de azt még nem tudni, mennyire veszélyes - írja a vs.hu.

A kutatók több száz Ebolával fertőzött vérmintát gyűjtöttek be, hogy kielemezzék, hogyan változik a vírus, illetve hogy fertőzőbbé vált-e. A mutációk figyelemmel követése a gyógymódok hatékonysága miatt is kiemelten fontos. A vírusoknál nem ritka, hogy mutálódnak, a HIV vagy az influenza is gyakran változik.

A vírusok azért változnak, hogy jobban alkalmazkodjanak környezetükhöz, és fertőzőbbé váljanak. A kutatók épp attól tartanak, hogy az Ebola egy olyan mutációja jöhetett létre, mely kevésbé halálos, de jobban fertőz. Egyre több olyan fertőzöttel találkoznak az orvosok, akiknek semmilyen tünetük nincs. Ez azért különösen veszélyes, mert így nem mennek el orvoshoz, ám a vírust hordozzák, így azt tovább is adhatják.

A WHO kutatásából az már korábban kiderült, hogy Sierra Leoneban az Ebola már a járvány kitörése után 24 órával elkezdett mutálódni. Az akkor kifejlődött mutációk azonban nem jártak olyan változással, melyek befolyásolták volna a gyógyszerek hatását vagy magát a vírus terjedési módját.

Eközben 99-re esett vissza a múlt héten regisztrált bizonyított új Ebola megbetegedések száma. A heti mutatószám tavaly június óta nem volt ilyen alacsony - közölte csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet, amely szerint a csökkenés a járvány végének közeledtét jelezheti.

A járványban eddig 22 092-en betegedtek meg, közülük 8810-en haltak meg, szinte valamennyien Sierra Leonéban, Libériában, és Guineában.

Szerző

Gorbacsov intelme

Publikálás dátuma
2015.01.30. 06:39
Gorbacsov és a német kancellár a szankciók kapcsán nem ért egyet FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/HABDOUT
Fegyveres konfliktusba torkollhat a Moszkva és Washington között kiújult hidegháború, figyelmeztetett Mihail Gorbacsov. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának elnöke Oroszországnak az Európa Tanácsból való eseteleges kilépése miatt kongatta meg a vészharangot. Az Unió külügyminiszterei az Oroszország elleni szankciókról tárgyaltak.

Oroszország és az Egyesült Államok között új hidegháború tört ki, amely fegyveres konfliktusba torkollhat – figyelmeztetett tegnap a Szovjetunió utolsó vezetője. Mihail Gorbacsov az orosz Interfax hírügynökségnek nyilatkozva az Egyesült Államokat vádolta a helyzet elmérgesedéséért, s azt mondta, egyébről sem hallani, mint Amerika és az Európai Unió Oroszország elleni szankcióiról."Hova jutunk ezzel mindnyájan? A hidegháború már nyíltan folyik. Nem jelenthetem ki teljes bizonyossággal, hogy a hidegháborúból nem lesz valóságos háború. Félek, hogy az amerikaiak ezt is megkockáztatják" – szögezte le a peresztrojka atyja.

Washington szerdán valóban újabb szankciókat helyezett kilátásba Oroszország ellen, ha Moszkva nem hagy fel a kelet-ukrajnai szakadárok támogatásával. Tegnap az Európai Unió külügyminiszterei tárgyaltak a szankciók esetleges súlyosbítása ügyében a kelet-ukrajnai helyzet drámai romlása kontextusában.

A tanácskozást követően Federica Mogherini a kül- és biztonságpolitikai főképviselő bejelentette: az Európai Unió egy héten belül elkészíti azoknak a jogi- és természetes személyeknek a jegyzékét, akikkel kibővíti a már szankciókkal sújtottak körét. Brüsszel azokat sújtja büntetőintézkedésekkel, akiket felelősnek tart a délkelet-ukrajnai válság kirobbanásáért és elmélyüléséért. Hogy pontosan kikkel bővül a lista, arról február 7-én döntenek majd a tagállamok külügyminiszterei, addig egy szakértő csoport kidolgozza a javaslatokat.

A tegnapi brüsszeli ülésen az európai diplomácia vezetői ugyanakkor arról is döntöttek, hogy egyelőre hat hónappal, 2015 szeptemberéig meghosszabbítja a jelenleg érvényben lévő szankciós listát is, amelyen orosz jogi és természetes személyek, valamint a szeparatisták vezetői szerepelnek

Megszólalt tegnap Dean Spielmann, az Emberi Jogok Európai Bíróságának elnöke is, aki azt hangsúlyozta, hogy Oroszország esetleges távozása az Európa Tanácsból politikai katasztrófát eredményezne, az európai emberi jogi védelmi rendszer kudarcát jelentené. Spielmann arra reagált, hogy Oroszország szerdán úgy döntött, az év végéig nem vesz részt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (ETPK) munkájában, és fontolóra veszi kilépését az ET-ből, miután a közgyűlés úgy határozott, hogy az orosz küldöttség az áprilisi ülésszakig nem élhet szavazati jogával.

Szerző

Békülne a Hezbollah Izraellel

Az ENSZ misszió közvetítésével békülékeny üzenetet küldött Izraelnek a libanoni Hezbollah. A terrorszervezet gesztusát azzal indokolta, hogy nem akarja, hogy a határ menti helyzet tovább eszkalálódjon

Móse Jaalon, izraeli védelmi miniszter azonban jelezte, amíg a térség nem lesz teljesen nyugodt, addig az izraeli hadsereg készültségben marad. Kedden ugyanis egy spanyol ENSZ-békefenntartó és két izraeli katona vesztette életét, hét pedig megsebesült, amikor a Hezbollah rakétát lőtt ki a libanoni–izraeli határnál katonai járművükre.

Egy évtized óta nem történt ilyen súlyos incidens azon a határon. Az izraeli hadsereg szerdán válaszképpen tüzérségi támadást hajtott végre libanoni terület ellen. A Hezbollah állítja, akciója válasz volt Izrael múlt heti, Golán fennsíkon végrehajtott légitámadására, amelyben hat Hezbollah-tag és az iráni forradalmi gárda egyik vezetője halt meg.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Twitteren jelentette be, nagy árat fog fizetni a libanoni síita terrorszervezet, az Izrael elleni támadás miatt. A miniszterelnöki hivatal közleményt juttatott el a nemzetközi sajtóhoz, amelyben a történtek valódi felelőseként Iránt nevezte meg. A Hezbollah segítségével Irán már jó ideje próbál újabb frontot nyitni Izrael ellen a Golán-fennsíkon. A libanoni kormány és Bassar el-Aszad szíriai elnök rezsimje egyaránt felelős a területükről indított rakéták miatt, áll a dokumentumban.

Izrael ENSZ nagykövete levélben kérte Ban Ki Mun ENSZ főtitkárt, hogy a Biztonsági Tanács (BT) ítélje el a Hezbollaht, jelezve, hogy Izrael nem fogja tétlenül nézni, hogy a terrorszervezet az országot támadja, élni fog önvédelmi jogával. Az ENSZ BT a Franciaország kezdeményezésére összehívott azonnali ülésen vitatja meg a helyzetet.

Eközben Meir Dagan, a Moszad volt főnöke azzal vádolta meg a Netanjahut, hogy politikája veszélybe sodorhatja Izraelt. A hírszerzés volt főnöke szerint Netanjahu és a Bájt Hajehudi pártot vezető Naftali Bennet veszélyesek Izraelre, mert tönkreteszik az ország kapcsolatait az Egyesült Államokkal. A volt Moszad-főnök elsősorban Netanjahu március harmadikára tervezett amerikai útja és amiatt bírálta a miniszterelnököt, hogy Barack Obama elnök nemtetszése ellenére felszólal a kongresszusban és újabb iráni szankciókat fog sürgetni.

Szerző