Előfizetés

"Szervusztok, Pajtikák!" - Kemény Henrikre emlékeztek

Koszorúzással és ünnepi üléssel emlékeztek meg csütörtökön Kemény Henrikről, a vásári bábjátszás Kossuth-díjjal kitüntetett művészéről, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagjáról születésének 90. évfordulóján. 

A Vigadó Makovecz-termében rendezett ünnepi ülésen Kékesi Kun Árpád színháztörténész, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezetője és Ács Norbert, a Budapest Bábszínház bábszínésze tartott előadást, majd Láposi Terka színháztörténész, a Korngut-Kemény Alapítvány elnöke mutatta be A Kemény Bábszínház képeskönyve - Korngut Kemény Henrik színházteremtése című könyvét. Az eseményen adták át a Kemény Henrik-díjat - Majoros Gyula szobrászművész kisplasztikáját - amelyet Pályi János bábművésznek ítéltek oda - közölte a Magyar Művészeti Akadémia az MTI-vel.

A Vigadó Galériában február 1-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Kemény Henrikre emlékező "Szervusztok, Pajtikák!" című tárlatot, amely a 150 éves a Vigadó jubileumi programsorozat (2015. január 12 - február 20.) része. Az ünnepi ülés előtt megkoszorúzták a művész Kolibri Színháznál található emléktábláját is.

Az 1925-ben Budapesten született Kemény Henrik a magyar bábművészet történetének eddigi legnagyobb, legeredetibb és legzseniálisabb vásári bábjátékosa volt. Legnépszerűbb bábfigurája Vitéz László, a piros sipkás, vidám fickó, aki palacsintasütőjével tanította móresre "a csoki pofákat", azaz az ördögöket és magát a halált.

A háromgenerációs vásári mutatványos család férfi tagjai közösen építették fel a budapesti Népligetben a Kemény Bábszínházat. A nagyapa Korngut Salamon (1853-1930), az apa Korngut-Kemény Henrik (1888-1944) és a két testvér, Kemény Henrik (1925-2011) és Kemény Mátyás (1926-2001) egymás mellett, egymást erősítve álltak színpadra. Bábszínházukban mindent maguk alkottak: a tervezéstől a művészi kivitelezésig, a szövegírástól a színpadi játékig, a közönségszervezéstől a beengedésig minden a családtagok összjátéka volt.

Kemény Henrik, az Állami Bábszínház tagja, nyolcvan éven át aktívan bábozott. Kivételes mestere volt a vásári hagyományok továbbfejlesztésének, és nagy hatással volt a kortárs magyar bábművészetre. Személye összekapcsolta a magyar bábozás vándorló, népi hagyományait a kortárs kísérletekkel. Hitt a humor és a nevettetés, valamint a játékos és közönsége közötti valódi párbeszéd fontosságában.

A Kemény Bábszínház 2011 októberében leégett, Kemény Henrik 2011 novemberében hunyt el.

Trevi-kút: a neten is nézhető a restaurálás

Publikálás dátuma
2015.01.29. 18:21
Fotó: Thinkstock
Megtisztították és helyreállították a Trevi-kút középső részét - jelentette be Ignazio Marino római főpolgármester csütörtökön Twitter-üzenetben.

A Trevi-kutat megszabadították a műemlék homlokzatát és medencéjét eddig takaró állványzattól. A világ egyik leghíresebb kútjának restaurálása tavaly júniusban kezdődött. A helyreállítás most lezárult első fázisában megtisztították és helyreállították a kút kőmedencéjét, a kutat díszítő szobrokat és a kút feliratát is. 

Az utóbbi hónapokban a turisták a víz nélküli medence fölött emelt függőhídról csodálhatták meg a Trevi-kutat és bepillanthattak a restaurálásba is. 1,6 millió olasz és külföldi látogató volt kíváncsi a kút helyreállítására, amely interneten is követhető

A Nicola Salvi tervezte, 1735-ben felavatott Trevi-kutat legutóbb huszonhárom évvel ezelőtt restaurálták. Az idén ősszel lezáruló helyreállítást a Fendi olasz divatház finanszírozza több mint kétmillió euróval.

"Csodacsokrok" is lesznek az Esküvői Kiállításon

Publikálás dátuma
2015.01.29. 18:08
Illusztráció/Thinkstock
Háromkerekű nászautó, azaz az esküvői tuk-tuk, "csodacsokor" és cukorkadekoráció is szerepel az idei év esküvői újdonságai között, amelyekkel szombaton és vasárnap ismerkedhet meg a közönség a 11. Esküvői Kiállításon a Papp László Budapest Sportarénában.

Az érdeklődőket nyolcezer négyzetméteren több mint kétszáz kiállító várja. Több magyar tervező mellett Halász Éva és Nagy Ágota is kiállítja legújabb kollekcióját - közölték aa szervezők, akik szerint a 2015-ös év esküvői divatját a bordó, a pasztell sárga, az arany és az ezüst mellett menta és a narancs szín kombinációja uralja majd.

Először találkozhatnak a kiállításon az érdeklődők "csodacsokrokkal". A strasszokkal, brossokkal, gyöngyökkel, ékszerekkel, de akár tollakkal és tüllel is díszített bokréták karakterét a szaténszalagokból készült virágok adják. A többek közt rózsát formázó virágok mindegyike kézzel hajtogatott - a csokor összeállítása is az elejétől a végéig kézműves munka - a módszerek sorában pedig olyan ősi japán technika is van, amellyel például a gésák készítették hajdíszeiket - mondta el a 18-24 centiméteres átmérőjű csokrok készítője. Szöginé Szebeni Ágnes hozzátette, hogy e különleges csokrok a tengerentúlon, elsősorban az Egyesült Államokban jöttek divatba néhány éve, és sikerük azóta is töretlen. Tapasztalatok szerint a házasulandók már a 1,5-2 millió forintos költségvetésű esküvőkön is egyre többet áldoznak olyan dolgokra, amelyek megmaradnak örök emlékként. A fotó- és videofelvételek - de akár a ruha mellett - ilyen lehet most már a csokor is: el lehet tenni, és a menyasszony egyszer majd tovább is adhatja.

A "csodacsokrok" egyénre szabottak, van köztük visszafogottabb, amely jobban hasonlít az élő virágra, és van - színében és kompozíciójában egyaránt - extravagánsabb, amely megjelenésében sem hasonlít az élővirágos csokrokra. A cél minden esetben az, hogy különleges, messziről észrevehető alkotás jöjjön létre, amely - mivel a szalagok és a díszítőelemek színárnyalatainak száma végtelen - bármilyen előre kitalált dekorációhoz és ruhához illeszkedik - mondta Szöginé Szebeni Ágnes.

A szervezők nemcsak a házasulandókat, hanem azokat is várják, akik bálokra vagy nagy családi eseményekre készülődnek. A érdeklődők gazdag ajándék-, alkalmiruha-, cipő-, cukrászda-, autó-, dekorációkínálatból, valamint szépségápolási, étterem-, rendezvényszervező, fotó- és videoszolgáltatások egész sorából válogathatnak. A színpadon az események szervezését segítő szakmai előadások mellett menyasszonyiruha- és fodrászbemutatókat, valamint zenés-táncos műsorokat tartanak.

A látogatók között a két nap során luxus kozmetikai csomagokat, könyveket, ruhakölcsönzési utalványokat, fotóajándékokat, kiegészítőket és virágcsokrokat sorsolnak ki.