Film készül az elsüllyedt legendás hajóról

Publikálás dátuma
2015.01.29. 12:13
A filmet Robert Downey Jr. produkciós cége forgatja. FOTÓ: Ben A. Pruchnie/Getty Images
A USS Indianapolis hadihajó elsüllyedésének legendás történetét dolgozza fel Robert Downey Jr. produkciós cége új filmjében, amelyet Spielberg Cápájának egy híres monológja inspirált.

Az amerikai haditengerészet hajója hetven évvel ezelőtti titkos küldetése során kapott torpedótalálatot, a legénység sok száz tagja öt napig lebegett a cápáktól hemzsegő vízben a japán partok közelében - idézte fel a The Daily Telegraph brit napilap honlapja. Az Indianapolis történetét Steven Spielberg 1975-ös Cápa című filmjének egy híres monológjából ismerhette meg egy fiatalabb generáció. A horrorfilmben Robert Shaw alakította Quintet, az egykori katasztrófa egyik túlélőjét, aki beszámol az általa átélt borzalmakról.

Robert Downey Jr. és felesége, Susan Downey közös produkciós cégükkel A segítség című polgárjogi dráma rendezőjét, Tate Taylort bízták meg a rendezői feladatokkal. Az 1996-ban játszódó történet a Cápa egy fiatal rajongójáról szól, aki segített tisztára mosni Charles McVaynek, a USS Indianapolis kapitányának nevét. A hajón tartózkodó 1196 fős legénységből mintegy háromszázan vesztették életüket a torpedótámadás miatt, a többiek pedig a vízbe estek, és a felszínen lebegve próbáltak életben maradni mentőcsónakok nélkül, amíg egy arra haladó amerikai repülőgépről észre nem vették őket. A teljes legénységből végül 879-an haltak meg.

McVay az egyetlen kapitány volt az amerikai haditengerészet történetében, akit hadbíróság elé állítottak azért, mert egy háborús támadás következtében elsüllyedt a hajója. Megállapították a felelősségét abban, hogy nem manőverezett úgy a hajójával, hogy elkerülje az ellenséges tengeralattjárókat. Miután a 11 esztendős Hunter Scott megnézte a Cápát, egy történelmi vetélkedőre készülve kutatni kezdte a hajó elsüllyedését, és kiderítette, hogy igazságtalanul ítélték el a kapitányt, akit lelkileg nagyon megviselt a katasztrófa és 1968-ban öngyilkos lett.

2000-ben mások mellett Scottnak köszönhetően McVayt posztumusz felmentették a vádak alól.A Vasember-sorozat sztárja és felesége néhány éve alapították a Team Downey produkciós céget. Első nagyjátékfilmjük A bíró című dráma volt Robert Duvall-lal a címszerepben. A színészt játékáért Golden Globe-díjra és Oscar-díjra is jelölték idén. 

Szerző

3000 éves bronzkincsekre bukkantak

Publikálás dátuma
2015.01.29. 10:29
A kép csak illusztráció. FOTÓ: Thinkstock
Több mint háromezer éves bronzkincseket, köztük ékszereket, fegyvereket, használati tárgyakat adtak át megtalálóik a zalaegerszegi Göcseji Múzeumnak, ahol a 73 darabból álló leletegyüttest szombattól tárják a nyilvánosság elé. A becsületes megtalálókat jutalomban részesítik - tájékoztatott a múzeum.

 A kiállítóhelyet 2014 szeptemberében keresték fel a becsületes zalai megtalálók, akik a megye egyik fél évszázada ismert - de közelebbről meg nem nevezett - régészeti lelőhelyének közelében bukkantak rá a bronzkori tárgyakra - derül ki az Ilon Gábor és Straub Péter régészek által készített háttéranyagból.

A múzeumba került ép és töredékes leletek az időszámításunk előtti 14-13. és 9-8. század közötti urnamezős kultúra korszakából származnak. Hasonló korú emlékek legutóbb 1967-ben kerültek a múzeumba Pötréte határából, illetve az elmúlt évtizedben a várvölgyi földvár területén került elő több mint egy tucat, különböző összetételű bronzkori leletegyüttes.

A mostani leletek egy késő bronzkori előkelőség tárgyi emlékei. A közel egy tucat sarló a földművelésre, a gazdaság és ezzel a hatalom egyik elemére utal, de számos fegyver - masszív rövidkard, harci balta, lándzsák és tőrök, valamint mellpáncél kúpos bronzkorongja - is van a kincsek között. Ékszerek is találhatók a leletek sorában, legalább három emberöltőnyi időszak ékszerdivatjának változása követhető nyomon a változatos formájú dísztűk, azaz a fibulák jóvoltából.

Nagy számban találni a leletegyüttesben különböző díszítésű és technikájú nyak- és karperecet, ez utóbbiak közül néhánynak a magas óntartalom csillogó, ezüstös hatást kölcsönöz. A tárgyak között szerepel egy vonalkötegekkel díszített tömör bronzkarika is, egyfajta értékmérő karika vagy karikapénz, amely az urnamezős kori gazdaságban a csere és a kereskedelem fontos darabja volt.

A zalaegerszegi múzeumba került kincsek összsúlya megközelíti a négy kilogrammot, mennyisége és minősége, valamint összetétele alapján egyaránt különleges érdeklődésre tarthat számot. A több mint 70 bronztárgyról már előzetesen megállapítható, hogy köztük számos összeillő töredék is van.

A múzeum tájékoztatása szerint Zala megyében eddig még sohasem fordult elő, de országosan is csak kevés alkalommal történt meg, hogy ilyen jelentőségű régészeti leletet önzetlenül átadjanak megtalálóik egy múzeumnak. Ennek elismeréseként szombaton Kövér László, az országgyűlés elnöke és Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott jutalmat ad át a becsületes megtalálóknak.

Szerző

Merkel jön, és átveszi a díszdoktori címet

Publikálás dátuma
2015.01.29. 09:08
A képen Angela Merkel német kancellár, mellette Sigmar Gabriel gazdasági és energiaügyi miniszter. FOTÓ: Adam Berry/Getty Images
A Szegedi Tudományegyetem doctor honoris causa címét is átveszi február 2-ai magyarországi látogatásán Angela Merkel, Németország szövetségi kancellárja – tájékoztatott a felsőoktatási intézmény szóvivője. A német kormány szóvivője tegnap megerősítette, hogy a német kancellár jövő hétfőn jön Budapestre.

Újszászi Ilona, a Szegedi Tudományegyetem szóvivője közölte, az elismerés adományozását az intézmény három kara – a Természettudományi és Informatikai Kar, az Állam- és Jogtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar – kezdeményezte 2013 februárjában.

Angela Merkel „az európai integráció megvalósításában végzett felelős és kiemelkedő gyakorló politikusi tevékenységéért, a német-magyar történelmi, művelődési, tudományos és gazdasági kapcsolatok előmozdításáért, a példaértékű környezetvédelmi és családvédelmi politika kialakításáért, a tudomány magas szintű műveléséért és támogatásáért, valamint a nemzetközi színvonalú oktatás – különösen pedig a felsőoktatás – kiemelt támogatásában végzett munkájáért” nyerte el a Szegedi Tudományegyetem doctor honoris causa kitüntető címét. A díszdoktorrá avatási ünnepségnek az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem ad otthont.

Megerősítették: Merkel jön

Tegnap a német kormányszóvivő hivatalosan is bejelentette, hogy Angela Merkel február 2-án Budapestre látogat. Steffen Seibert Berlinben kiadott közleménye szerint Merkel és vendéglátója, Orbán Viktor miniszterelnök "kétoldalú és európai uniós politikai témákat, az aktuális magyarországi fejleményeket és az ukrajnai helyzetet beszélik meg". Jelezte a német szóvivő, hogy a kancellár Áder János köztársasági elnökkel is találkozik.

A német kancellár "az országot látogatja meg", és nem csupán kormányfő kollégáját

Angela Merkel kancellár budapesti látogatása azt mutatja, hogy Magyarország fontos Németországnak, ugyanakkor a német kormányzat továbbra is "kritikus pragmatizmussal" viszonyul a magyar kormány tevékenységéhez - mondta el Kai-Olaf Lang német politikai elemző.

A kancellár budapesti látogatása így elsősorban azt jelenti, hogy Magyarország "változatlanul fontos" Németországnak, és a német-magyar viszonynak "magas helyi értéke" van Németország nemzetközi kapcsolatrendszerében, azzal együtt is, hogy a kormányzati viszonyt tekintve az utóbbi években megmutatkoztak "eltérő hangsúlyok" és tisztázó vitákra is szükség volt - mondta a tekintélyes független kutatóintézet munkatársa.

Aktuális kérdések tisztázását is várják Merkeltől

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara örül annak, hogy Budapestre látogat Angela Merkel kancellár, hiszen a két ország kormányfőjének találkozója alkalmat nyújt a kapcsolati rendszer áttekintésére, továbbá arra, hogy közvetlenül megismerjék a másik fél álláspontját fontos aktuális kérdésekben - hangsúlyozta az MTI-nek adott interjújában Gabriel A. Brennauer, a mintegy kilencszáz magyarországi német vállalatot tömörítő kamara ügyvezető igazgatója.

"Mi azt várjuk kancellár asszony látogatásától, hogy megerősíti a két ország között meglévő, hagyományosan jó kapcsolatokat, és lendületet ad az előttünk álló közös feladatok sikeres megoldásának" - jelentette ki.

Szerző