Előfizetés

Netanjahu: a Hezbollah fizetni fog

Nagy árat fog fizetni a libanoni síita terrorszervezet, a Hezbollah a szerdai, Izrael elleni rakétatámadás miatt, figyelmeztetett Twitter üzenetében Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerda este, írta az Ynetnews izraeli hírportál.  

A Hezbollah segítségével Irán már jó ideje próbál újabb frontot nyitni Izrael ellen a Golán-fennsíkon. A libanoni kormány és Bassar el-Aszad szíriai elnök rezsimje egyaránt felelős a területükről indított rakéták miatt, állítja a miniszterelnök. „Mindenkinek, aki az északi határnál az izraeli hadsereget provokálja, ajánlom, emlékezzen arra, mi történt a Gázai övezetben. A Hamászra fennállása óta a legnagyobb csapást mértük, az izraeli hadsereg kész minden fronton helyt állni” fogalmazott Netanjahu, aki szerda este tanácskozásra hívta össze a katonai vezetőket.

Izrael ENSZ nagykövete levélben kérte Ban Ki Mun ENSZ főtitkárt, hogy a Biztonsági Tanács (BT) ítélje el a Hezbollaht, jelezve, hogy Izrael nem fogja tétlenül nézni, hogy a terrorszervezet az országot támadja, élni fog önvédelmi jogával.

Az ENSZ BT Franciaország kezdeményezésére össze is ült, hogy megtárgyalja a történteket.

Egy évtized óta nem történt ilyen súlyos incidens az izraeli-libanoni határon. A keddi támadásban egy spanyol ENSZ-, valamint két izraeli katona életét vesztette. Az izraeli hadsereg tegnap tüzérségi támadást hajtott végre libanoni terület ellen, miután a síita Hezbollah akciója során hét izraeli katona sérült meg.

Orosz katonai bázis Montenegróban?

Christopher Murphy amerikai szenátor kijelentette, Oroszország dollármilliárdokat kínált fel Montenegrónak azért, hogy katonai bázist építhessen az egykori jugoszláv tagköztársaságban, de Montenegró ezt elvetette, mert a NATO- és az EU-tagságra pályázik, számolt be a szerbiai média. 

A vajdaság.ma portál tudósítása szerint az amerikai szenátor azt állította, hogy Montenegró továbbra is elveti a több milliárd dolláros orosz beruházásokat, kitartóan ellenáll, mert inkább a NATO- és az uniós tagságot választja.  „Roppant nehéz döntést hozott és olyan helyzetbe hozta magát, amely hosszú távon talán nem is fenntartható”, mondta Murphy az Egyesült Államok nyugat-balkáni szerepéről rendezett panelbeszélgetésen, amelyet hétfőn rendezett a George Marshall Intézet, írja a podgoricai Pobjeda. A szenátor szavai szerint

Murphy szenátor, az amerikai szenátus külügyi bizottsága európai albizottságának elnöke tavaly októberben járt Montenegróban. Akkor úgy értékelte, “Montenegrónak még nagyon sok a teendője a NATO integráció terén”, ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy a joguralom, a közvélemény támogatottsága révén a tagság felé vezető “akadályok” 2015 közepéig elháríthatók.

Merkel jön, és átveszi a díszdoktori címet

Publikálás dátuma
2015.01.29. 09:08
A képen Angela Merkel német kancellár, mellette Sigmar Gabriel gazdasági és energiaügyi miniszter. FOTÓ: Adam Berry/Getty Images
A Szegedi Tudományegyetem doctor honoris causa címét is átveszi február 2-ai magyarországi látogatásán Angela Merkel, Németország szövetségi kancellárja – tájékoztatott a felsőoktatási intézmény szóvivője. A német kormány szóvivője tegnap megerősítette, hogy a német kancellár jövő hétfőn jön Budapestre.

Újszászi Ilona, a Szegedi Tudományegyetem szóvivője közölte, az elismerés adományozását az intézmény három kara – a Természettudományi és Informatikai Kar, az Állam- és Jogtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar – kezdeményezte 2013 februárjában.

Angela Merkel „az európai integráció megvalósításában végzett felelős és kiemelkedő gyakorló politikusi tevékenységéért, a német-magyar történelmi, művelődési, tudományos és gazdasági kapcsolatok előmozdításáért, a példaértékű környezetvédelmi és családvédelmi politika kialakításáért, a tudomány magas szintű műveléséért és támogatásáért, valamint a nemzetközi színvonalú oktatás – különösen pedig a felsőoktatás – kiemelt támogatásában végzett munkájáért” nyerte el a Szegedi Tudományegyetem doctor honoris causa kitüntető címét. A díszdoktorrá avatási ünnepségnek az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem ad otthont.

Megerősítették: Merkel jön

Tegnap a német kormányszóvivő hivatalosan is bejelentette, hogy Angela Merkel február 2-án Budapestre látogat. Steffen Seibert Berlinben kiadott közleménye szerint Merkel és vendéglátója, Orbán Viktor miniszterelnök "kétoldalú és európai uniós politikai témákat, az aktuális magyarországi fejleményeket és az ukrajnai helyzetet beszélik meg". Jelezte a német szóvivő, hogy a kancellár Áder János köztársasági elnökkel is találkozik.

A német kancellár "az országot látogatja meg", és nem csupán kormányfő kollégáját

Angela Merkel kancellár budapesti látogatása azt mutatja, hogy Magyarország fontos Németországnak, ugyanakkor a német kormányzat továbbra is "kritikus pragmatizmussal" viszonyul a magyar kormány tevékenységéhez - mondta el Kai-Olaf Lang német politikai elemző.

A kancellár budapesti látogatása így elsősorban azt jelenti, hogy Magyarország "változatlanul fontos" Németországnak, és a német-magyar viszonynak "magas helyi értéke" van Németország nemzetközi kapcsolatrendszerében, azzal együtt is, hogy a kormányzati viszonyt tekintve az utóbbi években megmutatkoztak "eltérő hangsúlyok" és tisztázó vitákra is szükség volt - mondta a tekintélyes független kutatóintézet munkatársa.

Aktuális kérdések tisztázását is várják Merkeltől

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara örül annak, hogy Budapestre látogat Angela Merkel kancellár, hiszen a két ország kormányfőjének találkozója alkalmat nyújt a kapcsolati rendszer áttekintésére, továbbá arra, hogy közvetlenül megismerjék a másik fél álláspontját fontos aktuális kérdésekben - hangsúlyozta az MTI-nek adott interjújában Gabriel A. Brennauer, a mintegy kilencszáz magyarországi német vállalatot tömörítő kamara ügyvezető igazgatója.

"Mi azt várjuk kancellár asszony látogatásától, hogy megerősíti a két ország között meglévő, hagyományosan jó kapcsolatokat, és lendületet ad az előttünk álló közös feladatok sikeres megoldásának" - jelentette ki.