Előfizetés

Többet bír a Rákóczi híd - Mehet a villamos

Publikálás dátuma
2015.01.29. 06:13
Debrecenben már CAF villamos jár FOTÓ: YOUTUBE
Végrehajtották a Rákóczi híd terhelési vizsgálatát, mely során kiderült: a híd el fogja bírni az 1-es vonalra szánt spanyol CAF által gyártott villamos szerelvényeket, így akár azok már tavasztól teljes vonalon közlekedhetnek.

Az Uvaterv Zrt. pedig - amely cég a Rákóczi híd tervezője volt - habár azt egyáltalán nem kérték tőle, elküldte a híd terveihez készült statikai számításait a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK). Ezekből az adatokból kiderül ugyan, hogy a hídszerkezet 15, de a súlyeloszlástól függően akár 20 tonna tengelyterhelésű villamosokat is elbír, azonban kérdés, ezek a statikai adatok mennyire hitelesek akkor, ha a cég egyáltalán nem ismeri az új villamosszerelvények pontos paramétereit. Azt ugyanis - mivel nem volt a számításokra megrendelő - a főváros nem közölte az Uvaterv-vel.

A cég mindenesetre azután döntött az adatok elküldése mellett, hogy a sajtóban felröppent a hír, az 1-es villamospálya felújítása során a BKK nem végeztetett el alapvető terhelési vizsgálatot, így ezzel kérdésessé vált, hogy az eredetileg 8 tonna tengelyterhelésre és 50 km/h sebességű villamosokra tervezett Rákóczi híd elbírja-e majd az új, 10-11 tonna tengelyterhelésű, 60-70 km/h sebességű szerelvényeket. A hibát később a Nemzeti Közlekedési Hatóság korrigálta, átvizsgáltatta a híd teljes műszaki állapotát és próbaterhelést is elrendelt a 37 új villamos üzembe helyezés előtt.

Így most úgy tűnik, legalábbis a hétfői tesztek azt mutatják, a villamosok tavasztól véglegesen elindulhatnak a teljes vonalon. Üröm az örömben, hogy a szerelvények csak a Fehérvári úti végállomásig közlekednek majd, mivel a Kelenföldi pályaudvarig tartó pályahosszabbításra szánt eu-s támogatást a kormány másra kívánja elkölteni. Építkezés miatt csütörtökön 10 és 15 óra között lezárnak egy-egy sávot a Rákóczi híd Dombóvári úti felhajtójánál és Soroksári úti lehajtójánál.

Arra költik a parlagfűpénzt, amire akarják

Az ügyészség szerint nem bűn az adózók egyszázalékos személyijövedelem-adó-felajánlását tudtuk nélkül parlagfű-mentesítés helyett cipőtisztítógépre és más hasonlókra költeni - írta a Népszabadság.

Miután tavaly - hosszas pereskedés után - kiderült, hogy a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az adófelajánlásokból befolyt mintegy 1,1 milliárd forint felét nem a parlagfű elleni közérdekű védekezés támogatására, hanem végkielégítésre, bútorra, számítástechnikai eszközökre költötte, Magyar Zoltán jobbikos képviselő még tavaly sikkasztás gyanújával tett feljelentést - ezt azonban három napon belül elutasította az FM székhelye szerint illetékes V. és XIII. kerületi ügyészség.

Az indoklás szerint "büntetőjogi szempontból a költségvetési előirányzat megváltoztatása, és a kiemelt előirányzatra biztosítandó pénzösszeg más, hasonlóan fontos állami célra fordítása - még ha az adózó ezt sérelmesnek is tartja - nélkülözi a jogtalan előnyszerzési célzatot (ami pedig a hivatali visszaélés tényállási eleme)".

Magyar szerint az ügyészség félreértette a feljelentést, a képviselő mellett pedig több, független jogász is úgy gondolja, hogy az FM egyértelműen jogtalan előnyt biztosított magának azzal, hogy szembement az adófizetők akaratával, és likviditási gondok enyhítésére fordította az egyszázalékos összeget.

Folytatódik a lejáratás Ajkán

Fellebbezett az ügyészség, így másodfokú bíróságra kerül Schwartz Béla ajkai polgármester ügye, amelyben január 23-án, első fokon minden vádpont alól felmentette a Veszprémi Járásbíróság. Erről a szocialista városvezető tájékoztatta a Népszavát, hozzátéve: még nem ismeri a fellebbezést, de az öt éve folyó eljárásról, illetve az elsőfokú ítéletről ma tájékoztatja a nyilvánosságot.

A polgármester ellen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és zsarolás miatt indult eljárás 2013 tavaszán, a nyomozás pedig 2010-ben kezdődött. Azzal vádolták, hogy az ajkai futballklub licenckérelmét a Magyar Labdarúgó Szövetség 2008-ban egy vissza nem fizetett tartozás miatt a bajnokság következő idényére nem fogadta volna, ezért a polgármester közpénzből fizette a csapata tartozását. A Veszprémi Járásbíróság ítélete szerint viszont nem állapítható meg hűtlen kezelés és zsarolás sem, Ajkát nem érte hátrány, a zsarolási ügy sértettje ellentmondásos vallomást tett, így arra nem lehet alapozni. Schwartz ellen egyébként az elmúlt öt évben 21 eljárást folyt, aki mindezt egy politikai lejárató kampány részének tekinti.