Előfizetés

Automatákból loptak adatokat - Videók!

Publikálás dátuma
2015.01.28. 13:37
Illusztráció: Thinkstock
Több tízmillió forintos kárt okozott az a két, Budapesten elfogott bolgár férfi, akik ellen bankkártyacsalás miatt folytat eljárást a rendőrség.

A police.hu-n szerdán megjelent közlés szerint a két 49 éves gyanúsított tavaly június óta bankjegykiadó automatákra szerelt eszközzel szerzett meg bankkártyaadatokat, majd az azok alapján készített kártyákkal ismeretlen társaik az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában, illetve a Távol-Keleten vettek fel készpénzt.

A tájékoztatás szerint a két férfit múlt szerdán érték tetten a nyomozók, amikor épp az adatlopáshoz használt eszközt szerelték le egy VIII. kerületi automatáról. Őrizetbe vették őket, és lakásukon több olyan eszközt találtak, amelyekre a bűncselekmények elkövetéséhez volt szükség.

A rendőrség a bankkártyacsalók elfogásáról is készített felvételt:

 

Saját házi videójuk lett a vesztük (videók)

Elfogta a rendőrség azt a férfit, aki több társával együtt összegraffitizett egy motorvonatot, és festékkel öntötte le a 3-as metró egyik szerelvényét - jelentette be Terdik Tamás alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság IV. kerületi kapitányságának vezetője szerdán sajtótájékoztatón.

Elmondta: a fiatalember négy társával együtt január 23-án a MÁV újpesti telephelyén festékszóróval festett össze egy motorvonatot, majd menekülés közben a biztonsági őrre támadtak. Az elkövetők a rongálást kamerákkal és fényképezőgépekkel rögzítették, amit menekülés közben hátrahagytak. A rendőrség a felvételeket elemezve jutott el az őrizetbe vett férfihoz, akinek előzetes letartóztatását kezdeményezték. A gyanúsított beismerő vallomást tett - tette hozzá az alezredes. 

Megjegyezte: a beszerzett bizonyítékok alapján további bűncselekményeket derítettek fel, ezek közül a legkirívóbb, hogy december 8-án a 3-as metró vonalán a férfi 10-15 társával együtt egy felüljáróról festékes vödröket dobott egy metrószerelvényre. Ebben az ügyben közlekedésbiztonság elleni bűncselekmény miatt indult a férfival szemben eljárás, mivel a tett akadályozta a metrókocsi vezetőjét a szerelvény biztonságos vezetésében - tette hozzá az alezredes. A festék a metrókocsi tetején lévő szellőzőn keresztül befolyt az utastérbe, három utas ruháját megrongálva. A motorvonatban az elkövetők 200 ezer forintos kárt okoztak, a metrókocsiban pedig 300 ezer forintos kár keletkezett - ismertette Terdik Tamás. 

A rendőrség az őrizetbe vett férfin kívül további két elkövetőt is beazonosított, ellenük elfogatóparancsot adtak ki, egyikük isaszegi, másikuk XVI. kerületi lakos. Az elkövetők 22-25 év közötti fiatalok, akik között német állampolgárok is vannak a vallomást tevő gyanúsított szerint. Az őrizetbe vett férfi azt állította, adrenalinfüggők, ezért másztak be a MÁV-telephelyre és rongáltak meg járműveket.

Hamisítják a NAV weboldalát

A NAV hivatalos weboldalához  a megtévesztésig hasonló oldal jelent meg az interneten - figyelmeztetett közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Aki a hamis NAV-honlapot használja bajba kerülhet, mert az ott közzétett nyomtatványok és  információk bizonytalan forrású hamisítványok, letöltésükkel akár kártékony kódok is bekerülhetnek a felhasználók rendszerébe. Egyetlen olyan weboldal sem hiteles, amelyben a "nav" mellett nem szerepel a "gov.hu" tartomány megnevezése - hívják fel a figyelmet. 

Az üggyel kapcsolatban a NAV megteszi a szükséges jogi intézkedéseket - szögezte le közleményében az adóhatóság, de azt is hozzáfűzte, hogy  az elnevezésével visszaélők által üzemeltetett bármely más weboldal információiért, azok felhasználásának következményeiért a NAV nem vállal felelősséget.

A NAV webcíme a kormányzati szervek által használt "gov.hu" tartományba esik, a NAV hivatalos honlapja a http://www.nav.gov.hu és a http://nav.gov.hu webcímeken található - hangsúlyozza a hivatal.  A NAV hivatalos weblapján - a hamis weboldallal ellentétben - nem szerepelnek reklámbannerek - figyelmeztet a NAV.