Előfizetés

Konferencia már volt, szegregáció meg lesz

A roma és nem roma gyerekek integrált oktatása az egész magyar társadalom közös ügye, az integráció az egyetlen út, amelyen haladni lehet - jelentette ki Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár tegnap a civilnek beállított, ám valójában erősen kormányközeli Alapjogokért Központ által szervezett konferencián, amelynek célja az államtitkár szerint az lett volna, hogy "nyitott fórumot teremtsen" a szegregációval kapcsolatos vitáknak. 

Nem tévedett sokat Daróczi Gábor, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) kurátora, amikor néhány napja kijelentette: a rendezvény valójában "ál-konferencia", amelynek célja, hogy a köznevelési törvény szegregációt segítő - a kormány álláspontja szerint inkább tovább szigorító - módosításainak gyakorlati alkalmazásakor legyen mire hivatkozni: a problémával kapcsolatban aktív "civil" vita folyt a konferencia keretein belül.

Csakhogy a rendezvény épp ebből a szempontból volt lehangoló: a parázs vita elmaradt, ami nem is csoda, hiszen a meghívott "vitázók" közül sokan az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) munkatársai. Mondani sem kell, a vitapartnerek többnyire egyetértettek egymással, ahogy azzal is, hogy haladéktalanul meg kell teremteni a sikeres integráció körülményeit. Czibere leszögezte: a kormány elítéli a "jogellenes" elkülönítés minden formáját. Csakhogy a roma jogvédők által aggályosnak talált törvénymódosítás éppen arra ad lehetőséget Balog Zoltán humánminiszternek, hogy egyes iskoláknak rendeletben adjon felmentést a szegregáció tilalma alól - ami így már csöppet sem lesz jogellenes. Emlékezetes: a törvénytervezetet épp akkor nyújtották be, amikor a Debreceni Ítélőtábla törvényellenesnek minősítette a nyíregyházi Huszár-telepi iskola gyakorlatát, ahol roma gyerekeket a többségi gyerekektől elkülönítve oktattak. A döntés feltüzelte Balog "harci kedvét", ennek következménye a törvénymódosítás.

A konferenciára meghívást kapott két, a roma és nem roma fiatalok integrációjában sikeres tanintézmény igazgatója is, módszerük követendő mintaként szolgál. Arra azonban nem kaptunk konkrét választ, hogy a sikeres mintákat hogyan ültetnék át más iskolákba. Mintákból, felmérésekből már van elég, most már tettek kellenek - mondta Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, hozzátéve: 25 éve nem sikerült előrelépni, és még mindig csak az "arisztokratikus megnyilvánulások" szintjén tartunk, amelyek csak "további olajat öntenek a tűzre". A CFCF részéről Daróczi Gábor - aki csak a közönség soraiba kapott meghívót - a rendezvény szervezőinek rosszallására meg merte kérdezni: a kormányzat mikor záratja be a több száz, ma is működő szegregáló iskolát? Czibere megnyugtatta: az iskolákat nem zárják be, de átalakítják, hogy "szeptembertől már sehol se legyen szegregáló oktatás." Ez minden bizonnyal így is lesz, hiszen szeptembertől a szegregációt már mindenhol "szeretetteljes felzárkóztatásnak" fogják nevezni.

Spekulációt sejt Illés

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2015.01.28. 06:03
Nem nyugszanak a kedélyek a római-parti mobilgát ügyében: Illés Zoltán nekiment a főpolgármester terveinek FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Parázs vita várható a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén, részben mert a kerületek egy része nem támogatja a forrásmegosztásra vonatkozó javaslatot. Pedig a bevételek idei megosztásáról szóló rendeletet ez alkalommal kell a testületnek elfogadni. A római-parti mobilgát ügye szintén napirendre kerül, ennek kapcsán tegnap a fideszes Illés Zoltán bírálta a főpolgármestert. A volt államtitkár szerint a főváros "ingatlanspekulációba szeretné bevonni" a parti telkeket, ezért építenék a Duna-parton a gátat.

Illés Zoltán szeretné megakadályozni, hogy a Római-part vonalában épüljön meg a mobilgát. Erről a volt környezetvédelmi államtitkár tegnap beszélt újságíróknak. A fideszes politikus nem titkolta, civil szervezetekkel összhangban azért lobbizik, hogy az árvízvédelmi rendszer a Nánási út-Királyok útja vonalában készüljön el, így ugyanis nem lenne szükség a parti fák ledózerolására, a gát olcsóbb lenne, valamint a talajvíz sem duzzadna fel. A budapesti önkormányzat által a partra tervezett gát viszont a föld alatt is három és fél-négy méter mély lenne, ami megakadályozza, hogy a magasabb területekről a Dunába folyjon a víz, ezzel pedig a talajvíz emelkedhet meg a gát másik oldalán - érvelt Illés. A partra, a hullámtérbe épült ingatlanokat négy-öt méter magas betonkerítéssel kellene megvédeni a víztől, amihez az államnak garanciát kellene vállalnia.

A római-parti mobilgát ügye ma kerül a Fővárosi Közgyűlés elé. A fideszes politikus elmondta, már két alkalommal fogadtak el fővárosi terveket az árvízvédelmi projektre, de "hála istennek" civil nyomásra nem valósult meg, amit "Tarlós úr és csapata erőltetett". Illés szerint a főpolgármester azért is ragaszkodik a tervhez, mert a főváros "ingatlanspekulációba szeretné bevonni" a parti telkeket. "Álságos biztonságot ígérnek, hogy aztán 70 hektárt beépítsenek” - mondta. Kijelentette, már államtitkárként is nyilvánosan bírálta a Római-part árvízvédelméről elképzelést, és a szakmai érve félresöprése mögött csak az érdek, a pénz állhat. A fideszes politikus hisz abban, hogy a civilek kellő nyomásgyakorlással képesek megakadályozni, hogy az árvízvédelmi rendszer közvetlenül a Duna-parton épüljön meg, hiszen végül a Zengőre sem telepítettek NATO- lokátorállomást. Illés december végéig több kormányzati szereplőt is megkeresett, köztük Semjén Zsoltot, Kövér Lászlót és Pintér Sándort, hogy elmondja, szakértelem és környezetvédelem nélkül nem működhet egy kormányzat. A miniszterelnökkel csak azért nem beszélt, mert nem hiszi, hogy időpontot kapna hozzá. Mivel "süket fülekre talált", ezért szólalt meg az elmúlt hetekben a sajtóban. "Azért, mert a Fidesz tagja vagyok, még nem vagyok hülye" - fogalmazott.

A Közgyűlés ma a fővárosi önkormányzatot és a kerületeket osztottan megillető bevételek idei megosztásáról szóló rendeletet is megalkothatja. Az előterjesztés szerint ebben az évben a kerületi önkormányzatokat összesen 101,7 milliárd, míg a fővárost 105,8 milliárd forint illeti meg. A főváros a saját részéből 8,3 milliárd forintot a helyi közösségi közlekedési feladat ellátásra köteles fordítani. Az előterjesztésből az is kiderül, hogy 14 kerület maga kívánja a helyi idegenforgalmi adót kivetni. Ezek az önkormányzatok a főváros által beszedett összegből nem részesülnek. A főváros forrásmegosztásra vonatkozó javaslatát azonban többen nem támogatják, ezért is parázs vita várható. Tóth József, a XIII. kerület szocialista polgármestere más kerületvezetővel korábban azt javasolta, hogy a forrásokat ezentúl a lakosságszám alapján osszák el. A kerületek ugyanis 2012 óta ugyanazon adatok alapján kapják a személyi jövedelemadó önkormányzatokat megillető részét.

Az Együtt bírálja az arculattervet

A városarculati feladatokat ellátó cég megalapításáról is a mai ülésen vitáznak, forrásaink szerint ezzel sem ért egyet minden kerületi polgármester. Az Együtt - A Korszakváltók Pártja zavarosnak tartja a Budapest városarculatáért felelős új társaság létrehozását és attól fél, hogy azon keresztül "baráti sajtótermékeket tömnek ki állami hirdetésekkel". Pataki Márton, a párt országos politikai tanácsának alelnöke azután nyilatkozott, hogy a főváros illetékes bizottsága tárgyalta az új cég létrehozásáról szóló javaslatot. Pataki tisztességtelenül előkészítetlennek nevezte a javaslatot, közölte, nem értik, miért kell létrehozni a céget azt követően, hogy Tarlós István főpolgármester 2011-ben megszüntette a korábban ezzel foglalkozó társaságot. A városvezetés azt akarja, hogy egyebek mellett ez a cég felügyelje a budapesti logó megtervezését, arculatfejlesztési stratégiát alakítana ki és városmarketinggel is foglalkozna.

Nem tanácsadó Habony, de nem is közszereplő

Simon Zoltán
Publikálás dátuma
2015.01.28. 06:01
Habony Árpád és Orbán Viktor 2010-ben FORRÁS: ORBÁN/FACEBOOK
Diplomája nincs, mégis kormánytagoknak, Fidesz-vezetőknek, sőt, magának Orbán Viktornak ad politikai tanácsokat. Ám a kormányzattal és a kormánypárttal nincs szerződéses kapcsolata, ahogy más állása sem ismert. Nem tartja magát közszereplőnek, pedig szinte csak közszereplők társaságában bukkan fel. Orbán mellett Rogán Antal és Lázár János is kikéri tanácsait, gyakran fotózzák Andy Vajna társaságában, legnagyobb ellenlábasa Simicska Lajos. Személye megosztja a Fidesz vezetőit is: Habony Árpád befolyásáról legendák keringenek.

"Habony Árpád a Miniszterelnökséggel sem kormányzati szolgálati, sem megbízási, sem más jogviszonyban nem állt, és jelenleg sem áll. Ahogy arra az elmúlt napokban megjelent sajtóközleményében a Miniszterelnökség már utalt, Habony Árpád tanácsait, észrevételeit számos politikus meghallgatja, ez azonban nem jelenti azt, hogy bármiféle munkaszerződése lenne a Miniszterelnökséggel vagy más tárcával.” Ezt a választ kapta pár napja az Átlátszó közadatigénylője, miután kiderült, a miniszterelnök tanácsadójaként emlegetett Habonynak a Miniszterelnökség kezdeményezésére van állandó parlamenti belépője.

A válasz nem oszlatta el a nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadó körüli homályt, hiszen korábban már kiderült, sem a Fidesz, sem a kormányzat fizetési listáján nem szerepel, pedig minden komolyabb kormány-, illetve Fidesz-rendezvényen megjelenik. Sokszor fotózták már Orbán Viktor társaságában, Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető, ex-polgármesterrel még többször, de Andy Vajna is gyakran szóba áll vele. Hírbe hozták azzal is, hogy szerepel az Egyesült Államokból kitiltottak listáján, ám ezt egy állítólagos washingtoni fotóval - amit volt felesége, Kaminski Fanni, aki egyben Orbán Facebook-oldalának szerkesztője is, posztolt - cáfolta. A 444.hu-nak adott Szijjártó Péter interjúból az is kiderült, hogy a külügyi tárca vezetője utánanézett, van-e Habonynak diplomata útlevele. "Nincs diplomata útlevele, ennek külön utánakérdeztem, mert felmerült ugye, amikor készült róla Amerikában az a fotó" - mondta Szijjártó.

A vállalkozó

Mindenesetre az amerikai kitiltási listával ugyancsak hírbe hozott Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke korábban közös céget tartott fenn Habonnyal - méghozzá Luxembourgban. Az RTL derítette ki, hogy a 2010-ben bejegyzett cégben - a Heim and Partners Capital Groupban - mintegy 20 százalékos részesedése volt a tanácsadónak, de bevették az üzletbe Szalay-Bobrovniczky Kristófot, a Századvég ügyvezetőjét is. A 2014 elején megszüntetett cég befektetési tanácsadással foglalkozott, de hogy pontosan mit csinált, nem tudni. Heim úgy nyilatkozott: semmire sem használták a céget, de minden díjat és adót befizettek.

Heimhez egy másik cégen keresztül is kapcsolódik; a 2009-ben alapított Atticus Investments Zrt.-ben Habony felügyelőbizottsági tagságot vállalt. Az Atticus az egyik legérdekesebb, Fidesz közeli vállalkozókat, tanácsadókat begyűjtő cég volt. A befektetőcégben Heim és Lantos Csaba mellett az igazgatóság tagja Tiszolczi Renáta és Heimné voltak. Fb-tagságot vállalt Habony mellett Herdon István és Varga Péter Pál, valamint Stumpf István is, aki alkotmánybíróvá választása után szállt ki. Herdon a Xanga Holding Kft. vezetőjeként a debreceni reptér privatizációjára készült, Varga pedig a Budai Egészségközpont orvosa, volt tulajdonosa.

Korábban, 2010 előtt együtt dolgozott Vitézy Tamással, az Orbán Viktorral távoli rokonságban álló jobboldali üzletemberrel is. Csaknem napra pontosan a 2010-es parlamenti választások idején jelent meg a hír, hogy "távozott az Adriatiq Islands Group menedzsmentjéből Habony Árpád korábbi igazgatósági alelnök és Szalay-Bobrovniczky Kristóf korábbi vezérigazgató és igazgatósági tag. Lemondásukat azzal indokolták, hogy a cégcsoport helyzetéről, jövőképéről alkotott elképzeléseik alapvetően eltértek a tulajdonosétól.” A Horvátországban szállodákat, kikötőket üzemeltető Adriatiq Islands Group elnöke és többségi tulajdonosa Vitézy Tamás; az övé a hetente megjelenő Helyi Téma.

Még korábban - 2005 és 2008 között - Habony egyik vezetője és résztulajdonosa volt a Nézőpont Elemző és Kutató Intézet elődjének, az Europtimus Tanácsadó és Marketing Rt.-nek. A cég alapító tulajdonosa Győri Tibor volt, aki korábban a Fidesz jogtanácsosaként dolgozott, a második Orbán-kormányban pedig a Miniszterelnökség jogi ügyekért felelős államtitkáraként dolgozott. Győri Simicska Lajos közvetlen munkatársaként egy ideig a Mahir Rt. vezérigazgatója is volt.

Amikor az ezredforduló idején a Fidesz közelébe került, még nem PR-szakemberként, hanem muzeológusként volt ismert. Tulajdonos volt a CCC+Bogner Tanácsadó Kft.-ben, majd a Museumsystems Tanácsadó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ben. A korona átszállítására, illetve a műtárgyvédelmi és biztonságtechnikai feladatokra az Országgyűlés Hivatala annak idején pályázatot írt ki, amelyet a Musemsystems Kft. nyert meg. Habony meghatározó tulajdonos volt a cégben, érdekes módon ugyanazokkal a személyekkel – Rostás Zoltánnal, Szurcsik Józseffel és Varga Koppánnyal – együtt, akik a CCC+Bognerben is tulajdonostársai voltak. Habony mindkét cégből ugyanazon a napon, 2003. április 10-én szállt ki – nagyjából abban az időben, amikor a Fidesz és Orbán tanácsadója lett.

A tanácsadó

Ha hinni lehet a soha meg nem erősített információknak, Habonyhoz köthető a rezsicsökkentéstől a drogtesztig számtalan kormányzati kommunikációs ötlet. Állítólag a 2006-os kampányban bedobott "Rosszabbul élünk mint 4 éve", illetve a legutóbbi választás előtti "Magyarország jobban teljesít" szlogenek is tőle származnak - de ezt sem erősítette meg soha senki. A Miniszterelnökség idén januári közleménye szerint “több politikus is gyakran a Parlamentben hallgatja meg Habony Árpád tanácsait, ezért van neki állandó belépője a Házba (…) ez azonban nem jelenti azt, hogy bármiféle munkaszerződése lenne akár a Miniszterelnökséggel vagy más tárcával.” Orbán és Rogán mellett Lázár János is kikéri Habony tanácsait, sok fideszes azonban ellenszenvvel figyeli működését.

Korábban leginkább Navracsics Tibor volt miniszterelnök-helyettest - még korábban frakcióvezető - emlegették Ha­bony ellenlábasaként, de állítólag az ősfideszes Kövér László sem nézi jó szemmel. "2006-tól Habony nem járt a frakcióülésekre, mert Navra­csics Tiborral nem kedvelik egymást, viszonyuk a mai napig kimért, kizárólag a munkára korlátozódik" - írta róla pár éve a Népszabadság. Forrásaink szerint Habony tekintélyét a pártelnök-miniszterelnökre gyakorolt befolyása adja, amit sokan máig nem tudnak elfogadni. Mára legfőbb ellenlábasa az Orbánnal "háborúba" bonyolódó Simicska Lajos lett, aki részben Habonynak tulajdonítja a Fidesz-elnökkel szoros szövetsége felbomlását. Simicska és köre szerint Habony "világosította fel" a kormányfőt, hogy nem kell minden üzletet a "Fidesz-közeli oligarchákkal" egyeztetni, Orbán önmaga is képes új gazdasági hátországot teremteni. De azért is fújnak Habonyra, mert úgy vélik, tőle származik a közmédia preferálásának ötlete is, ami hátrányos helyzetbe hozza az eddig előnyben lévő egyéb jobboldali médiumokat is. Meg nem erősített információnk szerint Habony ötlete volt az m2 esti műsorsávjában március 15-től induló nemzeti bulvártévé, a Petőfi TV, illetve a Hír Tv-nek riválist teremtő - az m1 helyére kerülő - közszolgálati hírtelevízió is.

A cikk folytatódik, kérjük lapozzon!