Előfizetés

Szennyezés - Rozsda került a Rákos-patakba

Rozsdás vizet engedett egy építőipari cég a Rákos-patakba, ezért színeződött vörösre annak egy szakasza - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) szóvivője.

Kisdi Máté elmondta: egy építőipari cég nyomáspróbának vetett alá egy 14 kilométer hosszúságú csővezetéket, majd a csőben található rozsdával telített vizet a patakmederbe engedték vissza. Ez okozta a patak vizének elszíneződését - tette hozzá az origo.hu hírportálon megjelent információval kapcsolatban.

Közölte: a Fővárosi Csatornázási Művek vizsgálja a víz szennyezettségét, a szennyeződés összetételét. Ugyanakkor az FKI mint vízügyi hatóság azt vizsgálja ki, hogy a cégnek rendelkezésére álltak-e a szükséges engedélyek, illetve az abban foglaltakat betartották-e. Amennyiben mulasztást észlelnek, szankciókat alkalmaznak - mondta Kisdi Máté.

A szennyezéssel érintett XVII. kerület polgármestere, Riz Levente (Fidesz-KDNP) azt mondta: amennyiben a katasztrófavédelem vizsgálata azt állapítja meg, hogy a szennyezés károsította a patak élővilágát, az önkormányzat feljelentést tesz természetkárosítás miatt.

Hozzátette: tudomása szerint a Barátság II. kőolajvezeték egy eddig nem használt, építés alatt álló szakaszán végeztek nyomáspróbát és ehhez a Rákos-patakból vették a vizet. Úgy értesült, hogy a víz kivételére rendelkeztek engedéllyel, ám arról egyelőre nincs információja, hogy a víz patakba való visszaengedése szabályosan történt-e.

Riz Levente hangsúlyozta, hogy a Rákos-patak Budapest  "zöld folyosója", féltve őrzött kincsük", ezért az önkormányzat fokozott figyelemmel követi a vizsgálatot és amennyiben szükséges, megteszi a a jogi lépéseket.

Influenza - Újabb kórházakban tiltják a látogatást

Publikálás dátuma
2015.01.26. 18:22
A miskolci megyei kórház is zárva van a látogatók előtt. FOTÓ: MTI, Vajda János
Az influenzajárvány miatt újabb kórházakban rendeltek el látogatási tilalmat - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a honlapján hétfőn.

Nem lehet a betegeket felkeresni a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központ szülészet-nőgyógyászati osztályán, a váci Jávorszky Ödön Kórház minden osztályán megtiltották a látogatást, míg a tapolcai Deák Jenő Kórház ápolási osztályán van érvényben látogatási tilalom.

A korábbi közlés értelmében továbbra is látogatási tilalom van érvényben a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ több osztályán, Fejér megye összes kórházában, Nógrádban a balassagyarmati Kenessey Albert kórház gyermekgyógyászati, a szülészeti-nőgyógyászati és az infektológiai osztályán, valamint az újszülöttrészlegén, továbbá a dombóvári Szent Lukács kórház kardiológiai rehabilitációs osztályán, és a szekszárdi Balassa János kórház szülészeti-gyermekágyas osztályán, valamint újszülöttrészlegén.

Colleen Bell a Honvédelmi Minisztériumban

Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfőn bemutatkozó látogatáson fogadta Colleen Bellt, az Egyesült Államok új budapesti nagykövetét - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A közlés szerint Hende Csaba és Colleen Bell áttekintette a Honvédelmi Minisztérium prioritásait, a Magyar Honvédség jövőbeni terveit, a magyar–amerikai védelmi együttműködést és annak fejlesztési lehetőségeit. Mint írták, a felek áttekintették továbbá az Ukrajnával és egyéb válságterületekkel kapcsolatos kérdéseket.

Colleen Bell köszönetet mondott Magyarországnak a nemzetközi műveletekben való részvételéért, méltatta az Egyesült Államok és Magyarország közötti, a védelem területén kialakult kitűnő együttműködést és az ezt jól jellemző kapcsolatokat a különleges műveleti erők között - olvasható a közleményben. A nagykövet – a NATO tavaly őszi csúcstalálkozójára utalva – hangsúlyozta a védelmi költségvetések emelésének jelentőségét.

Colleen Bell január 19-én érkezett Budapestre, megbízólevelét január 21-én adta át Áder János köztársasági elnöknek a Sándor-palotában.