Előfizetés

Drónt találtak a Fehér Háznál

Publikálás dátuma
2015.01.26. 17:55
Illusztráció.Fotó: Sean Gallup/Getty Images
Egy kisméretű drón repült be a washingtoni Fehér Ház komplexum területére, ahol lezuhant - közölte hétfőn az amerikai elnöki hivatal. A The New York Times értesülése szerint a Sercet Service kihallgatott egy kormányalkalmazottat, aki elismerte, hogy ő kormányozta a drónt.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője hangsúlyozta, hogy a szerkezet nem jelentett veszélyt. Az elnök biztonságáért felelős szolgálat, a Secret Service tájékoztatása szerint az alacsonyan szálló, mintegy 60 centiméter átmérőjű kvadkoptert hajnali 3 óra 8 perckor észlelte egy egyenruhás őr, mielőtt az a Fehér Háztól délkeletre lezuhant. 

Nicole Mainor, a szolgálat szóvivője közleményben tudatta: nyomozás indult annak megállapítására, hogy honnan származik a kereskedelmi forgalomban kapható drón, valamint ki és milyen szándékkal kormányozta azt az elnöki rezidencia kertjébe.

A The New York Times értesülése szerint a Sercet Service kihallgatott egy kormányalkalmazottat, aki elismerte, hogy ő kormányozta a drónt, de, mint mondta, elvesztette felette az uralmat. Az illető, aki a lap szerint nem a Fehér Ház alkalmazottja, az állította, hogy nem akarta az elnöki hivatal kerítésén belülre vezérelni a szerkezetet. 

Barack Obama elnök és a first lady jelenleg Indiában tartózkodik. Egyelőre nem világos, hogy az elnöki házaspár két lánya, Sasha és Malia, valamint nagyanyjuk, Marian Robinson a Fehér Házban volt-e, amikor a drónt hétfőre virradóra megtalálták.

Pirkadat előtt rendőrségi és tűzoltóautók vették körül a Fehér Házat. A zárlatot hajnali 5-kor oldották fel, és akkor kezdték el beengedni a komplexumban dolgozókat. 

Az elmúlt hónapokban több incidens is megkérdőjelezte a Secret Service hatékonyságát. Ezek közül a legkínosabb az volt, hogy egy veterán katona, Omar Gonzalez szeptember 19-én bicskával a zsebében képes volt bejutni a Fehér Házba. Októberben lemondásra kényszerült Julia Pierson, a szolgálat első női igazgatója, január közepén pedig a Secret Service négy másik vezetőjének lefokozását is bejelentették.

A belbiztonsági minisztérium december 18-án közzétett jelentése megállapította, hogy a Sercet Service-nél alacsony szintű a szakmai morál, és a szolgálatnál határozott vezetésre van szükség. A dokumentum értelmében ea Fehér Ház kerítését a lehető leggyorsabban magasabbra kell cserélni.

Washington és környékének légterében biztonsági okokból tilos drónokat vagy repülőgépmodelleket röptetni. A szövetségi jogszabály megsértői pénzbírsággal és egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók, a repülő szerkezeteket pedig a kormányzati szervek lelőhetik, ha fenyegetést látnak bennük. Mindez azonban - az internetre feltöltött videók tanúsága szerint - többeket nem riasztott el attól, hogy kvadkopteres felvételeket készítsenek az amerikai fővárosról. 

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tavaly őrizetbe vett egy Connecticutban élő marokkói férfit, akit a vád szerint arra készült, hogy drónok segítségével intézzen bombatámadást egy, az állam területén található szövetségi épület és egy egyetem ellen.

A szövetségi légügyi hivatal (FAA) a drónok röptetését kizárólag 400 láb (mintegy 122 méter) magasságig engedélyezi, de csak a repülőterektől és az olyan helyektől távol, ahol - Washingtonhoz hasonlóan - légtérzár van érvényben. Az FAA gyakorlatilag megtiltotta a pilóta nélküli repülő szerkezetek üzleti célú alkalmazását - a filmforgatástól az építőiparon át a merőgazdaságig -, amíg ki nem dolgozza az erre vonatkozó szabályozást. A folyamat a várakozások szerint évekig is eltarthat. A tilalom alól mindössze 17 üzemeltető kapott felmentést.

Rendkívüli állapot Kelet-Ukrajnában

Az ukrán kormány rendkívüli állapot bevezetéséről hozott döntést hétfőn a harcok sújtotta Donyeck és Luhanszk megyékben, országosan pedig emelt szintű riadókészültséget rendelt el.

Ezt Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök jelentette be a kormány kijevi ülésén. Szavai szerint a rendkívüli állapotot a lakosság biztonsága érdekében vezetik be avégből, hogy a rendelkezés nyomán valamennyi kormányzati szerv munkáját a lehető legjobban összehangolhassák.

Fordulópont lehet a Mariupol elleni támadás

Fordulópontot jelenthet a Mariupol elleni támadás a délkelet-ukrajnai helyzetben - írta hétfőn a Vedomosztyi című orosz napilap. A Kommerszantnak nyilatkozó szakértők véleménye megoszlik a konfliktus megoldásához vezető útról.

A "donyecki és luhanszki népköztársaságok" hadműveleteinek támogatásával Oroszország azt kockáztatja, hogy a nemzetközi közösség szemében a terrorizmus egyik fő támogatójává válhat" - állapította meg a Vedomosztyi szerkesztőségi cikke.
A finn Sanoma Independent Media, az amerikai The Wall Street Journal és a The Financial Times közös kiadványa ezt arra alapozta, hogy az Azovi-tenger partján elterülő délkelet-ukrajnai város lövetésére való külföldi reagálás "kissé eltért" az eddigiektől.

A Vedomosztyi szerint az Európa Biztonsági és Együttműködési Szervezet "sokáig nem vette észre a Délkelet-Ukrajnában jelen lévő orosz katonákat és haditechnikát", most azonban "gyorsan megállapította, hogy a támadás a szakadárok által ellenőrzött területről indult ki". Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is arra szólította fel Oroszországot, hogy "hagyjon fel a fegyveresek támogatásával, és tartsa tiszteletben a nemzetközi kötelezettségvállalásokat". Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a délkelet-ukrajnai szeparatistáknak Moszkva által nyújtott politikai és közvetlen katonai támogatásáról beszélt, az Egyesült Államok és az Európai Unió pedig új büntetőintézkedéseket készítenek elő - írta az orosz lap.

A Vedomosztyi szerint a tavaly december végén még lehetségesnek tűnő délkelet-ukrajnai békefolyamat kudarcba fulladt. Alapvetően az a probléma, hogy Moszkva azt akarja, a szakadárok legyenek Kijev tárgyalópartnerei, s folytatja a próbálkozást, hogy legalizálja az önkényesen kikiáltott "donyecki és luhanszki népköztársaságokat".

A Szergej Markov orosz politológus által elképzelt forgatókönyv szerint az úgynevezett - a két szakadár területet magába foglaló - Új Oroszország erői elfoglalják Mariupolt, majd Szlovjanszkot is, és erre a Nyugat keményen fog reagálni, de Harkiv és Odessza bevétele már arra kényszeríti "az ellenséget", vagyis az ukrán hatalmat, hogy vegye figyelembe az orosz érdekeket. Kijevben elbukik a hatalom, és Ukrajna föderatív állam lesz, cserébe azért, hogy az oroszbarát erők ne foglalják el az ukrán fővárost - mondta a politológus a Vedomosztyinak.

Fjodor Lukjanov, az Oroszország a globális politikában című külpolitikai folyóirat főszerkesztője a Kommerszant című orosz napilapnak nyilatkozva úgy vélte, a Donyec-medencei helyzet kiéleződése azzal van összefüggésben, hogy kifulladt a minszki tárgyalási forma. Szerinte a "felkelők" a mostaninál rugalmasabb álláspontot akarnak kicsikarni a kijevi hatalomtól, és el akarják tolni a frontvonalat.

Szergej Oznobincev, a Stratégiai Értékelések Intézete nevű kutató cég igazgatója úgy látja, hogy a délkelet-ukrajnai szembenállás előbb vagy utóbb új tárgyalásokkal végződik. Előbb azonban a felek erősebb pozíciót akarnak elérni, és céljaik elérése érdekében nagyobb eszköztárra akarnak szert tenni. A szakértő éppen ezért a konfliktus továbbterjedésére számít. Szerinte ugyanakkor a vesztes Oroszország lesz, mert a Nyugat mindenféleképpen rá hárítja a felelősséget a szembenállás kiszélesedéséért.

Andrej Kortunov, az Orosz Külügyi Tanács nevű szervezet vezérigazgatója ugyanakkor úgy vélte, hogy korai lenne eltemetni a minszki folyamatot, mert nem zárható ki, hogy ahhoz visszatérhetnek a délkelet-ukrajnai szakadárok.