Lezárták a 86-os utat Csornánál

Keresztbe fordult egy személyautókat szállító nyerges vontató a 86-os úton Csorna és Szilsárkány között, a műszaki mentés idejére teljes szélességében lezárták az utat.

A jármű a jeges úton csúszott meg, személyi sérülés nem történt.
A rendőrség a Szombathely felől érkezőket Belednél a 85-ös útra, a Csorna felől közlekedőket pedig Kapuvár irányába tereli.

Szerző

Liberálisok: Mi áll a beutazási tilalom mögött?

Száz napja nem tudni, pontosan mi is áll az amerikai kitiltási botrány mögött, ezért a Magyar Liberális Párt (MLP) továbbra is követeli a kormánytól, álljon a nyilvánosság elé, és tájékoztasson arról, kik az ügy érintettjei, felelősei - mondta Fodor Gábor, az MLP elnöke.

A politikus hangsúlyozta azt is, hogy a kabinetnek normalizálnia kell "a mélypontra jutott" diplomáciai kapcsolatát az Egyesült Államokkal. Szerinte erre jó alkalom az új amerikai nagykövet, Colleen Bell érkezése Budapestre.
Fodor Gábor azt mondta, a kormánynak nem keleti nyitással kellene foglalkoznia, hanem nyugati szövetségeseivel kellene szorosra és működőképesre fűznie a viszonyát.

A pártelnök egyúttal kérte Kövér László házelnököt, hogy februárban, a parlamenti ülésszak elején az Országgyűlés tűzze napirendre az amerikai kitiltásokat vizsgáló parlamenti bizottság felállítására vonatkozó javaslatukat, amelyhez már korábban összegyűjtötték a szükséges negyven aláírást.

Szerző

Lázárnak mást mutat a statisztika

A civil szektor bevételei és foglalkoztatottsági adatai is növekedést mutattak 2012-ről 2013-ra - közölte a Miniszterelnökség.

A Lázár János vezette minisztérium azután adott ki közleményt, hogy a héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzésére hivatkozva a sajtóban olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint 2012-től "hanyatlásnak" indult a civil szektor.
A Miniszterelnökség reagálása szerint azonban a KSH-elemzés ezzel éppen ellenkező képet mutat.

Kifejtették: a statisztikai hivatal hivatkozott adatai a nonprofit szektort mutatják be, ami nem azonos a civil szervezetek körével. A nonprofit szektornak ugyanis csak egy részét alkotja a köznyelvben civilként emlegetett szervezetek köre, amely a civil társaságokat, a Magyarországon nyilvántartásba vett egyesületeket, valamint - a köz- és a pártalapítványok kivételével - az alapítványokat foglalja magába.

A sajtóban a civil szervezetek számának csökkenésével kapcsolatban tett megállapítások esetében a Miniszterelnökség arra hívta fel a figyelmet, hogy a KSH elemzésében szereplő szervezetszámra vonatkozó adat nem teljes körű, tekintettel arra, hogy ezt a számot a statisztikai hivatalnak visszaküldött civil és egyéb nonprofit szervezetek által kitöltött éves adatszolgáltatás alapján határozták meg. A törvényszékek nyilvántartásában jelenleg csaknem 20 ezerrel több működő civil szervezet van bejegyezve a KSH adataihoz képest.

A bevételek "negatív irányú módosulásánál" is egyértelműen jelzi a KSH - folytatták -, hogy ez "csak a szolgáltató jellegű, nonprofit gazdasági társaságok körében mutatható ki".
A valóság az, hogy a klasszikus civil szervezetek bevételeinél - 2012-höz képest - "egyértelműen kimutatható a 8,2 százalékos növekedés" - írta közleményében a Miniszterelnökség.

Megjegyezték, hogy 2013-ban - a megelőző évvel összevetve - a foglalkoztatottak száma szintén emelkedett a civil szektorban, és nőtt a szervezeteknél foglalkoztatottak bérköltsége és átlagkeresete is.

Szerző