Előfizetés

Makovecz-emlékművet állítana Melocco Miklós

Ha Kossuthnak járt mauzóleum, akkor Makovecz Imre is kapjon legalább egy „incifinci emlékművet” – mondta Melocco Miklós szobrász egy lapinterjúban. A művész már meg is tervezte az emlékművet a nulla kilométerkő helyére. 

A szobrász a Magyar Hírlapban vele készült beszélgetésben azt is hozzátette, több politikussal már tárgyalásokat is folytatott az ügyben. És hogy hol helyezné el az alkotást? „A Makovecz-emlékművet odaképzelem a Budavári Sikló alá, a füves részre. Borsos Miklós nulla kilométerkövét meg tegyék vissza az eredeti helyére, a mostani körforgalom közepi virágágyásba” – jelentette ki. Makovecz Imre halála óta már többször felmerült, hogy épüljön meg valamelyik fiókjában maradt terve, például a magyar Sagrada Famíliaként emlegetett templom, vagy a Szabadság-szobor helyére tervezett Magyar Pantheon.

Melocco Miklós egyébként az idézett interjúban nemcsak Makovecz Imréről beszélt, hanem Aczél Györgyről is. Az ő emlékére ugyan nem emelne szobrot, de sajátosan értékelte az aczéli kultúrpolitikát. „Lehet nézni a kormányt, a politikát, mindenfélét, úgy is, hogy emberek műve. Ebből következően hibákból is áll. A sokat szidott Aczél György például rájött arra, tudomásul vette, hogy van a világon sznobizmus is. Engedte a sznobizmust. Soha annyi absztrakt szobrász és festő nem működött Magyarországon hivatalosan, tűrve, sőt támogatva, mint az ő idejében. Nagyon sok absztraktot művelő művész belépett az MSZMP-be, nem mondok neveket, hátha még élnek, ettől aztán pláne lehetett absztrakt. Aczél kulturált ember volt, megengedte a sznobizmust, mert tudta, hogy mi az. Ugyanakkor ezt annak tudatában tette, hogy teret engedett a szentimentalizmusnak, a nemzetinek, ha ugyanis nem így tesz, könnyen kiderülhet, hogy rossz az egész kommunista kultúrpolitikai szerkezet. Aczél idején is írtak hazafias verseket, megjelenhettek. Őt igazán csak a közepes írók tartották rossznak – mondta Melocco Miklós.

Lator László kapta a Babits Mihály Alkotói Díjat

Mészáros Márton írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2015.01.24. 06:46
Lator László FOTÓ: NÉPSZAVA
Lator László Kossuth-díjas költő, műfordító, irodalomtörténész kapta a Babits Mihály Alkotói Díjat. Az ünnepélyes díjátadásra a Petőfi Irodalmi Múzeumban került sor, ahol a szerző személyesen vette át az elismerést.

A szerzőt Ferencz Győző költő, irodalomtörténész köszöntötte, aki laudációjában Latort az elmúlt évszázad egyik legnagyobb formátumú alkotójának nevezte. A díjátadást követően Lator László verseit Tasnádi Bence színművész szavalta el. Lator László a kortárs irodalom jelentős alakja: elismert költő és műfordító, aki televíziós szereplései mellett húsz éven keresztül tartott az ELTE bölcsészkarán legendás mesterkurzusokat. A Kossuth-díjas alkotó elmondása szerint nem számított a díjra. „Akárhogy kelletjük magunkat, minden elismerésnek örülünk. A Babits Mihály Alkotói Díj jelentőségét számomra az adja, hogy ez egy szakmai kitüntetés. Jó érzés, ha az ember munkásságát a pályatársai, a szakmabeliek ismerik el” – fogalmazott a Népszava kérdésére. A 87 éves szerző egyúttal elárulta azt is, hogy habár a díj számára „örömteli megtiszteltetés”, nem valószínű, hogy hatással lesz jövőbeli munkásságára. Lator László jelenleg esszéken dolgozik.

A kiemelkedő szépírói és tudományos életművek díjazásáért alapított emlékdíjat először Hubay Miklós drámaíró vehette át. Az elismerést többek között Juhász Ferenc, Kányádi Sándor és Tandori Dezső is megkapta.

Megint halálos gázolás a síneken

Publikálás dátuma
2015.01.23. 21:16
Illusztráció: Thinkstock
Késnek az esti vonatok Szob és Budapest között, miután egy szerelvény halálra gázolt egy embert - tájékoztatott a Mávinform pénteken.

A Szob és Nagymaros között, a nyílt pályán történt baleset miatt a vonatok csak az egyik vágányon közlekedhetnek, ezért kell késésekre számítani. A baleseti helyszínelés miatt a gázoló vonatnak várakoznia kell, de az utasok egy másik szerelvényen továbbutazhatnak Budapest felé - közölték.