Előfizetés

Mégsem zsarolt az ajkai polgármester

Minden vádpont alól felmentette a Veszprémi Járásbíróság Schwartz Béla ajkai polgármestert (MSZP), aki ellen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és zsarolás miatt indult büntetőper 2013 tavaszán a megyeszékhelyen.

Aradi-Kiss Zita bíró az ítélet indokaként azt mondta, hogy nem állapítható meg hűtlen kezelés és zsarolás sem a vádlott tevékenysége kapcsán. A vádirat szerint az ajkai futballklub licenckérelmét a Magyar Labdarúgó Szövetség 2008-ban egy vissza nem fizetett tartozás miatt a bajnokság következő idényére nem fogadta volna el, ezért a polgármester a sportegyesület támogatása érdekében - tisztségéből fakadó vagyonkezelői kötelezettségét megszegve - a polgármesteri hivatal egyik dolgozójának, valamint egy építőipari cég munkatársának közreműködésével biztosított anyagi forrást a tartozás visszafizetéséhez. Őket bűnsegédként elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolta az ügyészség.

Az ajkai önkormányzat az építőipari céggel egy korábban már elvégzett és kifizetett beruházásra fiktív vállalkozási szerződést kötött, amelynek alapján a tényleges munkavégzés nélkül leszámlázott vállalkozói díjat - 10,7 millió forintot - a gazdasági társaság, majd onnan a futballklub számlájára utalták át - áll a vádiratban. Az ügyészség szerint a sportegyesület számlájára utalt pénzből a kölcsön egy részét visszafizették, de az építőipari vállalkozás a teljes összegre igényt tartott, a polgármester ezért a céget működtető sértettel fenyegető hangnemben közölte, hogy ha követelését továbbra is fenntartja, a városban nem kap munkát, illetve az önkormányzatnak már elvégzett munka díját sem fizetik ki.

A vád szerint a sértett végül a fenyegetés hatására beleegyezett, hogy követelésének egy részéről lemond, s azt támogatás címén az egyesületnek átadja. Schwartz Béla a bíróság előtt megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint nem új járda építésére, hanem a meglévő és a megrongálódott járda javítására, a bódéi lakóparkhoz vezető murvás út, valamint a csingeri Bányász Emlékpark kialakítására fizettek ki 10,7 millió forintot, a beruházás értéke a szakértői vélemény szerint 22 millió forint. Így a polgármester szerint nem hátrányt okoztak a városnak, hanem éppen ellenkezőleg: anyagi előnyhöz juttatták azt, hiszen a beruházás értéke több mint kétszerese az építési vállalkozó számára ténylegesen kifizetett összegnek. 

A tárgyalást vezető bíró azt mondta, Ajka városát vagyoni hátrány nem érte, és a városvezetőt a zsarolás vádja alól is felmentik, hiszen a sértett vallomása nem volt következetes, nem lehet rá alapozni. A polgármester elmondta, hogy az elmúlt öt esztendőben 21 eljárást folytattak ellene, melyek nagy része bűncselekmény hiányában lezárult. Mindezt egy politikai lejárató kampány részének tekinti – tette hozzá. Az ügy másod- és harmadrendű vádlottját szintén felmentette a bíróság, az ügyész három nap gondolkodási időt kért. Schwartz Béla kijelentette: az ellene folyamatban lévő ügyek közül ez tűnt a "legsúlyosabbnak", de örül annak, hogy a szakértői véleményeket figyelembe véve végül felmentő ítélet született. 

"El a kezekkel a gimiktől" kampánnyal segít a PM

Publikálás dátuma
2015.01.23. 17:17
"Orbán Viktor egyszer a fejébe vette, hogy leépíti a gimnáziumi és szakközépiskolai férőhelyek számát". Illusztráció: Thinkstock
A Párbeszéd Magyarországért azt kéri a tanároktól, diákoktól és szülőktől, hogy e-mailben jelezzék nekik, ha megszűnés vagy keretszámcsökkentés fenyegeti középiskolájukat. A párt térképen tervezi feltüntetni az összes veszélyben lévő oktatási intézményt - mondta Erőss Gábor, a párt elnökségi tagja pénteken.

A politikus felidézte, hogy bezárja kapuit a szegedi Rogers iskola. Szavai szerint a vezetés hibájáért a tanulókat és a pedagógusokat büntetik. Erőss Gábor úgy fogalmazott: Orbán Viktor "egyszer a fejébe vette", hogy leépíti a gimnáziumi és szakközépiskolai férőhelyek számát, mert "engedelmes bérrabszolgákra van csak szüksége", és a miniszterelnök ezt a tervét végre is hajtja. Hangsúlyozta, hogy pártja a közelmúltban ezért indította el az El a kezekkel a gimiktől! elnevezésű kampányt.

Elmondta: létrehozzák a gimi@parbeszedmagyarorszagert.hu e-mail címet, ahová bármely tanár, szülő vagy diák írhat, aki attól fél, hogy bezárják a középiskoláját vagy lecsökkentik annak keretszámát. Az ellenzéki párt emellett közérdekű adatkéréssel fordul az Emberi Erőforrások Minisztériumához, amelyben arról érdeklődnek, hogy idén és a következő években mely középiskolákban és mennyivel csökkentik a keretszámokat, illetve hogy ezeket a döntéseket milyen szakmai háttéranyagok alapján hozzák meg.

Lendületben Ferihegy - Öt új városba utazhatunk

Publikálás dátuma
2015.01.23. 16:42
FOTÓ: Népszava
Öt új város válik elérhetővé a március végétől fokozatosan életbe lépő nyári menetrendben a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, emellett három új légitársaság közlekedik majd a magyar fővárosba, a már itt lévők közül pedig többen sűrítik járataikat - közölte a Budapest Airport pénteken.

Az Air Transat Budapest-Montreal-Toronto járatnak köszönhetően ismét lesz Magyarország és Észak-Amerika között közvetlen légi összeköttetés, és elérhetővé válik a menetrend szerinti forgalomban Maastricht, Hurghada és Alghero a Wizz Air járataival. A spanyol Vueling Rómába, a SAS Stockholmba, a Wizz Air Lisszabonba, a Ryanair Athénba indít új járatokat, valamint visszatér a spanyol Iberia egy madridi útvonallal.

Több, már itt lévő légitársaság sűríti a meglévő útvonalakon a járatok számát, ezzel a nyári menetrendi időszakban 7100-zal nő az elérhető ülőhelyek száma. Több járatot közlekedtet majd egyebek mellett a Qatar Airways, az UP by El Al, a LOT, a Germawings, a Wizz Air és a Transavia is.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója korábban azt mondta, 2014-hez képest a forgalom 5 százalékos bővülésére számítanak a ferihegyi repülőtéren. Jelezte, hogy folyamatosan tárgyalnak a légitársaságokkal további járatok indításáról, ezek között lehet újabb transzatlanti és interkontinentális útvonal is Ázsia felé, a folyamat azonban hosszú, 2016-ban várhatóak eredmények. A 2014-es évet a repülőtér minden eddiginél nagyobb, 9,15 milliós utasforgalommal zárta.