Törvényt sért a hajléktalanrendelet

Publikálás dátuma
2015.01.22. 06:11
Tegnap átadták a felújított hajléktalanszállót Békésen FOTÓ: MTI/ROSTA TIBOR
Törvénysértő a hajléktalanok "életvitelszerű közterületi tartózkodását" jogellenesnek minősítő fővárosi közgyűlési rendelet egyik mellékletének több pontja, amelyekben a kerületi tulajdonú közterületeket sorolják fel - derült ki a Magyar Közlöny keddi számában megjelent kúriai határozatból. Érdemi változást azonban nem hoz: az otthontalanok vegzálása tovább folytatódik.

A Kúria indoklása szerint mivel a szóban forgó melléklet a szabálysértési törvény felhatalmazásán alapul, ezért csak annak keretei között állapíthat meg szabályokat. Ám a melléklet legtöbb pontjában a Kúria olyan elemeket fedezett fel, amelyekkel az adott kerületi önkormányzat javaslata törvénysértést előidézve túllépett a szabálysértési törvényben foglalt felhatalmazáson.

Az indoklás szerint számos közterület esetén nem állapítható meg, hogy milyen védett érték miatt jelölték azokat ki, pedig a szabályozásból minden kizárt közterületnél egyértelműen ki kell derülnie a védett közérdek mibenlétének, ezért a szabálysértési törvény felhatalmazásának kereteit meghaladja az az önkormányzati rendeleti rendelkezés, amely az önkormányzat illetékességi területének egészéről, vagy annak jelentős, összefüggő területeiről kizárja a hajléktalanokat. A kizárttá tett közterület lehatárolásának mindig egyértelműnek kell lennie - tették hozzá.

A Kúria által kifogásolt tíz pontban a II., a IV., a IX., a X., a XIII., a XIV., a XVI., a XVII., a XXI., és a XXII. kerület javaslatai szerepelnek, a hatályban hagyott négy pontban pedig a VI., a XI., a XVIII. és a XX. kerület által megjelölt közterületek vannak. A határozat szerint a törvényellenesnek minősített pontokat május 31-ével megsemmisítik. Tegnap a főpolgármesteri hivatal az MTI megkeresésére jelezte: a főváros tiszteletben tartja a Kúria döntését, de a kerületeknek kell változtatniuk.

Mint ismert, a Fővárosi Közgyűlés 2013. november 14-i ülésén fogadta el azt a rendeletet, amelyben kijelölték azokat a területeket, ahol szabálysértésnek minősül az életvitelszerű közterületi tartózkodás, a rendelet első pontjában a főváros által kijelölt, a másodikban a kerületi területeket határozták meg. A Kúria egy korábbi döntésével az 1. melléklet egy pontját már megsemmisítette, ám azt a közgyűlés nem sokkal később úgy módosította, hogy konkrétan megnevezték azokat a területeket, ahol "az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás" jogellenesnek minősül.

Kérdés, vajon a Kúria mostani döntésével valamelyest mérséklődhet-e az otthontalanok kormányzati üldöztetése. Kispál Sándor, A Város Mindenkiért csoport koordinátora szerint a határozat mindenképp változtatásra kötelezi a kerületeket, ezáltal jelentősen csökkenhetnek azok a területek, ahol büntethető a hajléktalanság, ám érdemeben nem fog változtatni a hajléktalanok helyzetén, az utcán élők a kormányzat részéről továbbra is kriminalizálva lesznek.

Munkához segítené a hajléktalanokat

Nagy-Korsa Judit, az Együtt miskolci önkormányzati képviselője egy városi hajléktalanszállón tartott képviselői fogadóóráján bejelentette, hogy elindítja a szolidaritaserted.hupont.hu honlapot, amelyen fedél nélküliek kereshetnek állást, fotóval, önéletrajzzal a szakmájuk feltüntetésével. Emellett a weblapra érkezhetnének a felajánlások azok számára, akiknek szükségük van valamire; nemcsak munkára, hanem akár cipőre, meleg ruhára, takaróra - olvasható a lapunknak megküldött tájékoztatóban.

Kiemelt cél, hogy a honlap segítségével egymásra találnának a munkát keresők a munkát kínálókkal. A képviselő lapunknak elmondta: a városi hajléktalanszálló könyvtárában vannak számítógépek, amelyekhez a munkát keresők - igaz, korlátozva - hozzáférhetnek. A kezdeményezés még gyerekcipőben jár, az ötletek megvalósításához támogatókat, önkénteseket keresnek.Szerző

Orbán vejéé a keszthelyi kikötő

Publikálás dátuma
2015.01.22. 06:05
Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István egy korábbi felvételen. FOTÓ: Népszava
Nem mindennapi karácsonyi ajándékot tudhat magáénak Orbán Viktor veje: Tiborcz Istváné és üzlettársaié lett ugyanis többszáz millió forintért a keszthelyi kikötő és annak ingatlanai – derítette ki az Átlátszó. A vevő cég tavaly júniusban, hárommillió forint törzstőkével alakult, két hónappal a kikötővásárlás előtt a társaság részben a Tiborcz tulajdonolta Green Investments Kft.-é, valamint öt további üzleti vállalkozásé lett.

A fideszes többségű önkormányzat december 23-án – egy győzelmi jelentésnek is beillő közleményben – tudatta, hogy “nyereséggel értékesítette a város a kikötő-üzemeltető cégét”, a veszteséges, korábban az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő Keszthelyi Yachtkikötő Kft.-t a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft.-nek, mivel az “kedvező vételi ajánlatot tett”.

A portál közérdekű adatigénylés után tudta meg az önkormányzattól: a vevő az üzemeltető cégért hétmillió forintot fizetett, de vállalták, hogy az addigi tulajdonos felé fennálló 23 milliós tartozást is kiegyenlítik, illetve az ingatlanok megvásárlása érdekében további 330 milliót tesznek a cégbe. Az ügylettel Tiborczéké lett egy 221 négyzetméteres fürdőház, egy 192 négyzetméteres recepció, egy 102 négyzetméteres bár, és a vitorláskikötő építéséhez kapcsolódó valamennyi vízjogi engedély.

A Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. egyik alapítója a PBE Energiamenedzsment Kft., amely Tiborcz egyik üzlettársa, Hamar Endre cége volt, az új vállalkozás egyik ügyvezetője pedig az a Péter Zsolt lett, aki a szintén Tiborcz-érdekeltség Elios Innovatív Zrt.-ben is vezető tisztségviselő. Később Tiborcz egyszemélyes cége, a Green Investments Kft. megvásárolta a PBE-t.

Helyiek szerint Tiborcz a vásárlás előtt többször is megfordult a városban. Ám feltehetőleg még a közvilágítás-fejlesztés kapcsán, amit másik cége, az Elios Investments nyert meg, 404 millióért.

Szerző

Átverte az országot - Sosem volt miniszteri biztos

Másfél évig járta miniszteri biztosként az országot és tárgyalt e pozícióban Horváth István, pedig Szekszárd volt polgármesterét senki nem nevezte ki a posztra. A hvg.hu számolt be róla, hogy a kinevezés hiánya ellenére a tárca egyszer sem tiltakozott az ellen, hogy Horváthot miniszteri biztosként azonosítják.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter – az MTI szerint – 2013. február 9-én a VI. Mangalicafesztiválon kérte fel a mezőgazdasági bizottság alelnöki posztját ellátó Horváthot, hogy „miniszteri biztosként felügyelje a sertésprogram végrehajtását”. 2013 februárja és 2014 augusztusa között legalább 12 alkalommal szólalt meg, tűnt fel ebben a minőségben; egyeztetett a sertéstartó gazdákkal, pénzt ígért az érdekképviseleteknek.

Ám Horváthot ténylegesen csak tavaly augusztus 15-én nevezte ki Fazekas - derült ki a miniszter válaszából, melyet az MSZP-s Harangozó Tamás kérdésére adott. Az ellenzéki politikus arról érdeklődött, 2012 januárja óta összesen hány miniszteri biztost és kiket neveztek ki. A hibát a tárca sem tudta megmagyarázni: a portálnak azt írták, az ominózus időszakban Horváth mégsem miniszteri biztos, hanem "miniszteri megbízott" volt, tevékenységét "térítésmentesen látta el". Ám a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvényben "miniszteri megbízott" kifejezés nem szerepel, és a minisztérium szervezeti és működési szabályzatában sincs ilyen poszt. Így arra hivatkoztak, hogy hogy miniszteri megbízottként Horváthnak "volt felhatalmazása szakpolitikai kérdésekben nyilatkozni, állást foglalni".

Horváth 2013. májusában lett ismert, amikor a hvg.hu nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, melyen a trafikpályázatok legfontosabb bírálati szempontját ismerteti: "Az a lényeg, elkötelezett jobboldalinak kell lenni”.

Szerző