Előfizetés

A közeli jövő ragyogó magyar csillagai

Hortobágyi Tibor, Kövér Dávid
Publikálás dátuma
2015.01.22. 06:56

Magyarok. Tehetségesek. És roppant fiatalok. Ők gondoskodhatnak arról, hogy a hazai sportélet tovább virágozzon. Lapunk azon fiatalokat szedte össze tízes listában, akik a jövő bajnokai lehetnek. Olyan sportolókat kerestünk, akik a nagykorúság küszöbén állnak, és kiemelkedő teljesítményt nyújtottak utánpótlás, vagy már felnőtt szinten. Természetesen az összeállítás szubjektív, és szerencsénkre jócskán találni tehetséges fiatalt hazánkban.

Esztergályos Patrik (vívás)

A magyar vívósport eddig is hozta szép számmal az érmeket. Hogy ezután se legyen másként, arról a 17 éves Esztergályos Patrik gondoskodik, aki a nankingi ifjúsági olimpián beroppant a köztudatba.

A fiatal párbajtőröző remek teljesítményt nyújtva a dobogó legfelső fokára állhatott Kínában. A plovdivi kadet világbajnokságon is aranyérmet szerző sportoló az egyéni győzelme mellé egy ezüstöt is begyűjtött az olimpián az Európa 1. nevet viselő vegyes

válogatottal. A lendület idén is kitart: előző hét vasárnap a bázeli junior csapat Világkupán Bányai Zsombor, Cho Taeun Sándor és Siklósi Gergely oldalán fölényes győzelmekkel állhatott a dobogó legfelső fokára csapattársaival. Ha nem is a jövő évi riói olimpián, de öt év múlva Tokióban vélhetően számolni kell majd Esztergályossal, és akkor is csak 22 éves lesz.

Gercsák Szabina (cselgáncs)

Gercsák Szabina a cselgáncs új üdvöskéje. 18 éves kora ellenére szinte mindent megnyert korosztályos szinten: a tavalyi évben Nankingban ifjúsági olimpiai bajnok lett, ugyanebben az esztendőben, Bukarestben a junior Európa-bajnokságon állhatott a dobogó legfelső fokára, de 2013-ban ifjúsági világbajnokságot is nyert Miamiban.

Fiatal kora ellenére már felnőtt kontinenstornán is kipróbálhatta magát, ahol hetedik helyen végzett. Ha

Rióban nem is, a 2020-s tokiói olimpián nagy eséllyel reménykedhetünk dobogós helyezésben. Netán ő lehet a sportág első magyar női ötkarikás bajnoka.


Hajdu Jonatán (kenu)

Éppen a múlt héten nyerte el a Kolonics György emlékére alapított díjat, amelyet a kajak-kenuban a legjobban teljesítő utánpótláskorú versenyzők kaphatnak meg. Már a tavalyi év is kiválóan sikerült számára, hiszen a szegedi ifjúsági világbajnokságon 200 és 1000 méteren is aranyérmes lett – továbbá párosban egy ezüstöt is begyűjtött –, aztán a felnőttek között a 4x200-as váltó tagjaként bronzérmet szerzett a vb-n.

Mégis az igazi áttörést az idei esztendő jelentheti számára, hiszen bekerült a szövetség három kiemelt versenyzője közé 200 méteren, akikből kikerül majd a riói olimpiai kvalifikációért kenuba szálló jelölt. Ha pedig sikerül a felnőttek között is hasonló sikereket elérnie, mint az ifiknél, akkor a magyar kenusok egyetlen lyukas olimpiai számát is betölthetné a 18 éves sportoló.


Makra Noémi (torna)

Sokan az olimpiai bajnok Ónodi Henriettához hasonlítják. Bizonyos téren már most találunk közös pontokat pályafutásukban, hiszen Békéscsabáról indultak mindketten, az Unyatyinszky-házaspár kezei közül. Makra már 15 évesen a felnőtt válogatott tagja lett. Világkupa-viadalokon többször is dobogóra állhatott, felnőtt Európa-bajnokságon pedig tavaly jutott először szerenkénti döntőbe ugrásban, ahol végül nyolcadik lett.

Egyelőre az olimpiai kvalifikációt tűzte ki elsődleges célnak, ami nem lesz könnyű, ha a csapat nem jut ki, viszont egyesek már riói érmet akasztanak a nyakába. Azt azért még hozzátennénk, Makra a 2016-os nyári játékok idején 18 éves lesz, csakúgy mint Ónodi volt 1992-ben, amikor első lett. Egy újabb közös pont...


Manhercz Krisztián (vízilabda)

A Vasasban, majd a Ferencvárosnál nevelkedett, végül az angyalföldieknél és a junior válogatottban mutatkozhatott be az OB I-ben a 2012/13-as szezonban, mindössze 15 (!) évesen.

Aztán a tavalyi idényben már a piros-kékek vezéregyéniségeként riogatta az ellenfeleket. A nyári U18-as világbajnokságon első, az U19-es Eb-n pedig második lett a magyar csapattal.

Novemberben Benedek Tibor válogatottjában is bemutatkozhatott a szlovákok elleni Világliga-selejtezőn. A nyári kazanyi vb-n még nem biztos, hogy az utazók között lesz, ettől függetlenül a riói olimpia már elérhető lehet neki. Ha azonban csak 2020-ban szerepelne először ötkarikás játékokon, az sem lenne későn számára, mert még akkor is csak 23 éves lesz.


Péni István (sportlövészet)

Nem kérdés, hogy szülei múltja – akik mindketten válogatott sportlövők voltak – is közrejátszott abban, hogy ezt a sportágat választotta. Az viszont már elsősorban az ő érdeme, hogy a nankingi ifjúsági olimpián egyéniben bronz-, vegyes csapatban pedig aranyérmet szerzett. Az ősszel már olimpiai- és világbajnoki érmeseket

utasított maga mögé a nemzetközi légfegyveres versenyeken mindössze 17 évesen, így talán nem meglepő, hogy az év férfi sportlövőjének választották.

Múlt hétvégén Szlovéniában is kimagasló eredménnyel lett előbb első – a döntőben a húsz lövésből a leggyengébb eredménye 10,2 kör volt –, majd vasárnap a világ- és Európa-bajnok Sidi Péter mögött két tizeddel lemaradva a második. Reméljük, Rióban is kettejük csatájában gyönyörködhetünk majd.


Rózsa Csilla (golf)

Szinte egy időben vált profivá (december végén) és érett felnőtté (ebben a hónapban) az ifjú golfos tehetség. Előbbi tény pedig azt jelenti, hogy idén a riói kvótáért is küzdhet a magyar lány.

A decemberi marrakesi versenyen elért bravúros 17. helyezése ugyanis jogosulttá tette, hogy elinduljon a 2015-ös év profi versenysorozatán (Ladies European Tour), amelynek végén a világranglista alapján jelölik ki a

2016-os olimpián induló 60 női versenyzőt. A juniorok között már volt világranglista-vezető, idén pedig az a cél, hogy a felnőttek között is minél feljebb jusson, így pedig teljesüljön az álma és részt vehessen Rióban az 1904 után az ötkarikás játékokra visszatérő golf küzdelmeiben.


Szilágyi Liliána (úszás)

Mondhatnánk, hogy a vér nem válik vízzé. Ugyanis a 18 éves Szilágyi Liliána finoman fogalmazva sportos családból származik. Nagypapája Gyarmati Dezső olimpiai bajnok vízilabdázó, míg édesapja Szilágyi Zoltán olimpikon úszó.

A sportolóhölgy fiatal kora ellenére már kétszeres ötkarikás bajnoknak mondhatja magát. A nankingi ifjúsági olimpián a dobogó legfelső fokára állhatott 100

és 200 méter pillangón is, ráadásul előbbi számban országos rekordot úszott. Szilágyi már 2012-es londoni olimpián, a magyar küldöttség legfiatalabb tagjaként versenyezhetett, ahol 100 méter pillangón a 34. helyen végzett. A júliusi kazanyi világbajnokságon, majd az azt követő riói ötkarikás játékokon minden bizonnyal hallat még magáról a fiatal úszóhölgy.


Tajti Mátyás (labdarúgó)

Mostanában a magyar labdarúgás nem dúskál kiemelkedő tehetségekben. Egy játékos azonban kivételt képez. Tajti Mátyásért tavaly a világ talán két legjobb csapata, a Real Madrid és a Barcelona versenget.

A Puskás Akadémián nevelkedett 16 esztendős fiatal a korosztályos válogatott nemzetközi tornáin hívta fel magára a két spanyol klub figyelmét, majd egy-egy hetet töltött Madridban és a katalán fővárosban, végül a Barcelonát

választotta. A magyar futballista egyelőre helytáll. Tíz mérkőzésen lépett pályára a katalánok U17-es csapatában, abból hatszor kezdőként.

Érdekesség, ha a kezdők között kap helyet Tajti, akkor nem tud veszíteni a katalán együttes: négy győzelem, két döntetlen a mérlege. Ha folytatja megkezdett útját a fiatal magyar, akkor csatlakozhat a szűk magyar elithez, akik pályára léptek a Barcelona felnőtt csapatában. Ez a bravúr eddig csak Kubala Lászónak, Kocsis Sándornak, Czibor Zoltánnak, Plattkó Ferencnek, Berkessy Elemérnek, Szegedi Miklósnak és Szalay Tibornak sikerült.


Tóth Gabriella (kézilabda)

A mindössze 18 esztendős Tóth Gabriella a tavalyi magyar-horvát rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságon roppant be a köztudatba, ahol jelentős szerepet vállalt Románia legyőzésében. Tehetségére jellemző, hogy már

most Görbicz Anita utódjaként emlegetik. A fiatal irányító 12 éves korában lett a Győr játékosa, amellyel 2012-ben bajnokságot nyert.

Ugyanebben az évben elsőként kapta meg a Görbicz Anita-díjat. Jelenleg a Rába-partiak fiókcsapatában, a Mosonmagyaróvárban játszik, de tavaly ősszel már szóba került, hogy a Bajnokok Ligája címvédőnél szerepelje, ám akkor a még kevés játéklehetőség miatt elvetették az ötletet. De ami késik, az nem múlik. Minden bizonnyal hamarosan a Győrben láthatjuk játszani.

Kézi-vb: nagy fogásban bíznak a németek

Bár Németországban nagyon féltették a katari férfi kézilabda világbajnokság előtt a fiatalokra épülő német válogatottat, az előzetes aggodalmak végül megalapozatlanok voltak. Olyannyira, hogy az izlandi Dagur Sigurdsson szövetségi kapitány által irányított válogatott eddig a vb egyik meglepetéscsapata, hiszen a D csoportban három mérkőzés után öt ponttal áll az élen két győzelemmel és egy döntetlennel.

A skandináv tréner azonban egyelőre nincs elájulva a produkciótól, jól tudja, hosszú és göröngyös út áll még a csapat előtt. A szintén izlandi szakvezető, Gudmundur Gudmundsson-fémjelezte dánok elleni keddi döntetlennel mindenesetre a németek lényegében biztosították helyüket a nyolcaddöntőben, s Sigurdsson szerint már teljesen reális célkitűzés a csoportelsőség megszerzése.

Bár Németországban némi kétkedéssel tekintettek a világbajnokság elébe, a kézilabda szövetség elnöke, Bob Hanning a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak elmondta: a közösségi oldalakon már hárommillióan érdeklődtek az együttes iránt.

Mi a siker titka? Egyértelmű. A horgászás – mondta Sigurdsson, aki Katarban - nagy sajnálatára - nem hódolhat kedvenc időtöltésének.

Eredmények
Chile-Fehéroroszország 23-34
Irán-Ausztria 26-38
Szlovénia-Brazília 35-32
Bosznia-Hercegovina-Tunézia 24-27
Katar-Spanyolország 25-28
Macedónia-Horvátország 26-29
A mai program:
Lengyelország-Szaúd-Arábia (17 óra)Németország-Argentína (17)Svédország-Egyiptom (17, Tv: Sport2)Algéria-Franciaország (19)Izland-Csehország (19)Oroszország-Dánia (19, Tv: Sport2)

Orbánék meghátráltak - Mégsem lesz fizetős a ferihegyi út

Publikálás dátuma
2015.01.21. 22:16
FOTÓ: Vajda József/Népszava
Visszaállítja a kormány az ingyenességet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető gyorsforgalmi úton - írja a Nol.hu.

Mégis ingyenes a gyorsforgalmi út

A Népszabadság információi szerint mégsem kell majd útdíjat fizetni azoknak, akik a 4-es főúton a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre igyekeznek. Mi több, a hírek szerint lehetséges az is, akik igazolni tudják, hogy pusztán ennek a rövid szakasznak a használata miatt váltották meg a Pest megyére érvényes matricát, kérhetik az ötezer forintos díj megtérítését is.

Egyet a kettő helyett

A szerdai kormányülés egyik résztvevője úgy tájékoztatta a lapot, hogy a kabinet visszakozott egy másik ponton is, eszerint a megyei útdíjmatricák a szomszédos megye első lehajtójáig lesznek érvényesek, így például a Duna-hidakra elég lesz egy megyei matrica a mostani kettő helyett.

Hende Csaba nyert is, meg nem is

Hende Csabának, a honvédelmi tárca vezetőjének kezdeményezését, hogy ne kelljen útdíjat fizetni a M86-os Szombathely és Szeleste közötti szakaszán, a kormány úgy támogatta, hogy legyen ingyenes ezen szakasz használata, amíg el nem éri az autópályát - írja a nol.hu.

Útlezárásokkal tiltakozik az MSZP

Korábban írtuk, hogy Tóbiás József elmondta, azt a bejelentést várták a kormánytól, amelyben elismeri: rossz vicc volt az útdíj bevezetése az eddig nem fizetős autópálya-, autóútszakaszokra. Hangsúlyozta, az MSZP fenntartja korábbi álláspontját és követeli, hogy a kormány vonja vissza a társdalommal és az önkormányzatokkal sem egyeztetett, szakmailag végiggondolatlan útdíjat. Mint mondta, jövő hét pénteken azért tartanak demonstrációt, mert úgy látják, segíteni kell meghozni a kormány döntését. Emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök korábban azt mondta, mindenki elmondhatja a véleményét az útdíjról. Hozzátette: inkább arra van szükség, hogy a kormány felszámolja korrupt rendszerét.

Megkésett egyeztetések az útdíj átalakításáról
Korábban írtuk, hogy Kovács Kázmér ügyvéd, a MAK Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának elnöke a Népszavának elmondta, a megyei matricák bevezetésével igen, az autópályák bevezető szakaszainak, illetve a települési elkerülő útszakaszok díjasításával viszont nem értenek egyet, s ezért azok visszavonását javasolják. Azt is hangsúlyoztam, hogy ezt nem kívánjuk azzal gyengíteni, hogy a részleteken alkudozzunk, az útdíj kiterjesztésének eltörlését szeretnénk elérni - tette hozzá Kovács Kázmér. Az Autóklub el akarja érni, hogy vonják vissza a miniszterelnök állítása szerint is próbaidő alatt a jóhiszeműen tévedő autósokat sújtó 1470 forintos ügyintézési díjnak álcázott "büntetést".
Kovács Kázmér szerint tarthatatlan az érintett közúti hidakon a kétszeres díjfizetés is. A szakjogász úgy vélte, a jelenlegi útdíjrendszer a mostani formájában semmiképpen sem tartható fenn, a Népszavának több lehetséges forgatókönyvet is fölvázolt. A szakjogász úgy vélte, a jelenlegi útdíjrendszer a mostani formájában semmiképpen sem tartható fenn, a Népszavának több lehetséges forgatókönyvet is felvázolt. Elképzelhető, hogy a 2015 januárjától bevezetett díjfizetési rendszert véglegesen vagy átdolgozásra visszavonja a kormányzat. Az sem zárható ki, hogy bizonyos korrekciókkal marad a jelenlegi rendszer. Ha ez a korrekció továbbra is ellentétes lesz a közlekedők érdekeivel, és a közlekedési kormányzat nem tudja hatástanulmányokkal alátámasztani, hogy a kiigazítások hátrányai és előnyei legalább kiegyenlítik egymást, akkor az Autóklub kénytelen lesz továbbra is föllépni a kiterjesztett útdíjrendszer ellen.

Rogán: "Azt gondolom, lesz néhány változtatás"

A politikus szerdán Budapesten, újságírók előtt kérdésre közölte: tudomása szerint a kormány a szerdai ülésén érdemben foglalkozott a témával. A próbaüzem január végéig tart, vagyis még tíz napja van a kabinetnek a döntésekre - mondta.

A Fidesz-frakció az új szabályozás alapelveivel egyetért - közölte a képviselőcsoport vezetője, kiemelve, hogy az e-matricával az autósok csaknem hetven százaléka olcsóbban veheti igénybe az autópálya- és gyorsforgalmi úthálózatot, mint eddig. A fideszes politikus igazságosabbnak is nevezte az új rendszert. "Azt gondolom, lesz néhány változtatás", és ezekkel együtt már a végleges rendszer kezdi meg működését február elsejétől - mondta Rogán Antal.