Előfizetés

Síri csend honol a San Siróban

R.T.
Publikálás dátuma
2015.01.21. 06:58
Lassan kiesési rangadó lesz a milánói derbi FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/VALERIO PENNICIN
Ég a ház az AC Milannál azt követően, hogy a piros-feketék hétvégén hazai környezetben vereséget szenvedtek az Atalantától. Csakhogy Silvio Berlusconi volt csapata olyan mély anyagi és erkölcsi válságba sodródott, hogy a klubvezetés már mintha egykedvűen szemlélné, amint mindent felperzsel a tűz. A városi rivális Internazionale sem áll jobban, de itt legalább megpróbálnak valamit tenni a teljes enyészet ellen.

Bár Silvio Berlusconi, a Milan tulajdonosa tavaly év végén meghirdette: meg kell kaparintani a harmadik helyet, hogy legalább a Bajnokok Ligája selejtezőjében indulhassanak, s ígérgetésekből nem is volt hiány decemberben, ehhez képest azonban jelenleg 26 pontot gyűjtött az együttes 19 mérkőzésből, így jelen pillanatban annak is örülhetne, ha egyáltalán az ötödik, Európa ligás selejtezőt érő helyre felérne.

AC Milan
Alapítva: 1899. 12. 16.
Székhely: Olaszország, Milánó
Klubszín: vörös-fekete
Stadion: Stadio Giuseppe Meazza (80018 férőhelyes)
Elnök: Silvio Berlusconi
Vezetőedző: Filippo Inzaghi
Sikerek:18-szoros bajnok5-szörös olasz kupa-győztes7-szeres Bajnokok Ligája-győztes2-szeres KEK-győztes
Jelenlegi pozíció a bajnokságban: 8. (26 pont)

Jelenleg azonban ez is elérhetetlen célnak, teljes utópiának tűnik, hiszen a Napoli, a Sampdoria és a Lazio is sokkal jobb formában van. A BL-szereplés elmaradása azt jelentené, hogy a klub újabb óriási anyagi veszteséget szenved el, így évről évre tovább halad az enyészet felé.

Massimiliano Allegrit, a Juventus jelenlegi edzőjét, éppen egy éve menesztették a Milantól a gyenge eredmények miatt. Azóta hárman váltották egymást a gárda kispadján: Mauro Tassotti megbízott trénerként, majd a klub egykori legendája, Clarence Seedorf vezetőedzőként irányította a szakmai munkát.

Utánuk következett Inzaghi, aki teljes megújulást ígért. Ehhez képest a változás elmaradt. Pippo csapata hétről

hétre fásult, ötlettelen, elképzeléstelen játékot mutat be, így történt ez vasárnap is az Atalanta ellen.

Az újabb kudarc után hétfőn Adriano Galliani, a Milan ügyvezető igazgatója leült a csapattal röpke eszmecserére, aminek annak rendje és módja szerint semmi eredménye sem lett. Galliani elmondta, mi a siker titka: a munka, méghozzá Inzaghival. Ez is azt jelzi, teljes a tanácstalanság a klubnál.

Mi a sikertelenség oka? Elsősorban a pénz, pontosabban annak hiánya. Berlusconi, mióta nem miniszterelnök, jobban a fogához veri a garast, pártjából, a Forza Italiából egy sor munkatársát bocsátotta el, s a költségcsökkentések a Milant sem hagyták érintetlenül. Jellemző a Milan mostani helyzetére, hogy a napokban el kellett adni a csapat luxusbuszát, amiből 150 millió euróra tettek szert. A szurkolók, olvasván ezeket a nem éppen megnyugtató híreket, nem is Inzaghit hibáztatják a gyenge eredményekért, hanem a vezetést: a két Berlusconit, valamint Gallianit.

A hanyatláshoz erkölcsi okok, a Galliani és Barbara Berlusconi közötti hatalmi harcok is hozzájárultak. A Berlusconi lány sokáig folyamatosan áskálódott az ügyvezető igazgató ellen, s már arról szóltak a hírek, hogy Galliani húzza a rövidebbet, aki el is hagyja a klubot.

Végül Silvio Berlusconi 2014 decemberében vágta át a gordiuszi csomót, mindkettőjüket általános menedzsernek nevezte ki, Gallianit bízta meg a sportkérdések intézésével, s lányához tartozik minden egyéb ügy. Ez lényegében azt jelentette, hogy az ügyvezető igazgatót megerősítette posztjában, s egyelőre nem kerül a klubvezetésbe a Milan legendája, Paulo Maldini, akinek Barbara már régóta fontos szerepet szánt volna.

A visszaesés okai között keresendő a teljesen elhibázott átigazolás-politika, amiben persze a pénznek is szerepe van. De a szakmának is. Ahelyett, hogy tehetségesebb fiatalokat igazolnának, levitézlett játékosokat, vagy olyanokat hoznak Milánóba, akik előző klubjukban epizódszerephez sem jutottak. Ugyanezt a hibát követték el a mostani átigazolási időszakban is. Fernando Torrest az Atlético Madridnak adták, amit még csak meg is érthetünk, hiszen a spanyol nem sok vizet zavart Milánóban, s itt sem találta meg régi góllövő cipőjét. Cserébe megkapták Cercit.

Az ő leigazolása teljes talány. Nem is állíthatnánk, hogy az Atléticónál váltig marasztalták volna a 13-szoros olasz válogatottat, hiszen jó fél éves madridi ténykedése alatt összesen 6-szor lépett pályára. Olasz lapértesülések szerint az új szerzemény ráadásul a hétvégi bajnoki után összekülönbözött Abatével, amit cáfoltak ugyan hivatalos források, de azért az ilyen hírek is arra utalnak, hogy valami nincs rendjén a csapat háza táján.

A Milan másik legújabb szerzeménye a spanyol Suso, aki alig szerepelt a Liverpoolban. Galliani jelezte, legfeljebb még egy játékost igazolnak az említett úriemberek mellett. Bárki legyen is az, előre megjósolhatjuk: nem ő fogja kihúzni a Milant a csávából.

Elképzelhető az is, hogy Berlusconiék a klub egykori sikeredzőjét, Arrigo Sacchit teszik meg sportigazgatónak, de ez is inkább kényszermegoldásnak tűnik, hiszen felette is már kissé eljárt az idő, s tíz éve egyetlen focicsapatnál sem ténykedett.

A sors fintora, hogy a másik legendás milánói klub, az Inter sem áll jobban. Sőt, eggyel a Milan mögött áll a kilencedik helyen, ugyanannyi, 26 pontot gyűjtve. A két lombardiai együttesnek együtt mindössze hattal több pontja lenne, mint a bajnokságot vezető Juventusnak. Az Inter gondjai más okokra vezethetőek vissza. Hiába nyerte meg az Inter 2006-tól sorban ötször a bajnokságot, s hódította el 2010-ben José Mourinho vezérletével a Bajnokok Ligája trófeáját, a klub rendkívül pazarlóan működött Massimo Moratti idején. Jellemző adat, hogy a BL-győzelmet követő 2010/11-es szezonban a nettó veszteség meghaladta a 86 millió eurót.

A sorozatos veszteségeknek meg is lett az eredménye: a játékosokon akartak spórolni, minek nyomán bízvást állíthatjuk, a klub történetének egyik legrosszabb játékosállománya verbuválódott össze az együttesnél. Az Internél lenne pénz, Erick Trohir indonéziai üzletembernek, aki 2013 óta áll a klub élén, van mit a tejbe aprítania, vagyonát ugyanis egymilliárd dollárra becsülik, s áldozna is az együttesre, de úgy véli, a legfontosabb feladat az adósságrendezés.

Moratti tavaly november elején állítólag azért mondott le a tiszteletbeli elnökségről, mert hiába próbálta meggyőzni utódát arról: a játékosállományra is kell áldoznia, mert különben teljesen elfordulnak a szurkolók az a nerazzurritól. Ez a folyamat egyébként megállíthatatlannak tűnik, a szezonban az átlagos nézőszám alig haladta meg a 20 ezret a Giuseppe Meazza, azaz San Siro stadionban.

Moratti személyes sikereként értékelik egyébként, hogy Trohir 2014 novemberében végül elhatározta magát arra, hogy kirúgja Walter Mazzarit, s megtegye edzőnek a klubnál egykor sikert sikerre halmozó Roberto Mancinit. Az edzőváltásnak köszönhetően az Inter utolsó öt meccsén nem kapott ki, s két győzelmet aratott. A játék azonban még erőteljesen akadozik, az Empoli elleni hétvégi bajnokin például az Inter legjobbja a kapus, Handanovic volt.

Ugyanakkor tény, a gárda két minőségi játékost igazolt januárban: a német világbajnok Lukas Podolskit az Arsenaltól és a Bayerntől Xherdan Shaqirit. Ha ők beilleszkednek a csapatba, az Inter is megindulhat végre felfelé a lejtőn. Bár az is igaz, a Milan és az Inter vezetői évek óta azt mondogatják: majd jövőre…

Internazionale
Alapítva: 1908. 03. 09.
Székhely: Olaszország, Milánó
Klubszín: kék-fekete
Stadion: Stadio Giuseppe Meazza (80018 férőhelyes)
Elnök: Erick Thohir
Vezetőedző: Roberto Mancini
Sikerek:18-szoros bajnok7-szeres olasz kupa-győztes3-szoros Bajnokok Ligája-győztes3-szoros UEFA Kupa/Európa Liga-győztes
Jelenlegi pozíció a bajnokságban: 9. (26 pont)

Elmarad az emlékmeccs

Amint azt lapunk korábban már megírta, a roppant nehéz anyagi helyzetben lévő Petre Cozma és családja megsegítésére barátságos találkozót hirdetett meg az MKB-MVM Veszprém és a Dinamo Bucuresti férfi kézilabdacsapata február 8-ra.

Ugyanis éppen ezen a napon lesz hat éve, hogy a 26 esztendős Marian Cozmát egy veszprémi szórakozóhely előtt többen megtámadták és halálra késelték. Nos, a bakonyi városba tervezett Marian Cozma-emlékmérkőzés a tervezett időpontban sajnos elmarad, mert a két csapatnak rendkívül sűrű a programja.

"Sajnálattal kell azonban közölnünk, hogy a tervezett találkozó elmarad a két csapat rendkívül sűrű programja miatt. Az MKB-MVM Veszprém február 7-én 18:00-kor játszik Eszéken SEHA Liga mérkőzést a Nexe ellen, ahonnan csak a késő éjszakai órákban fogunk hazaérni, ráadásul két nap múlva, február 9-én már itthon fogadjuk a Borac csapatát. A barátságos mérkőzés megrendezése esetén tehát három nap alatt három meccset játszottunk volna, ami túlságosan nagy megterhelést jelentene a játékosaink számára" - olvasható a veszprémi klub hivatalos honlapján.

A veszprémi és a bukaresti klub - Cozma két csapata - ugyanakkor mindenképpen szeretné, hogy sor kerüljön a találkozóra, éppen ezért folyamatosan egyeztet egy jövőbeli időpontról, amely nemcsak mindkét együttes, de Marian édesapja, Petre Cozma számára is megfelelő. A mérkőzés teljes bevételét a család megsegítésére ajánlották fel.

Elmarad az emlékmeccs

Amint azt lapunk korábban már megírta, a roppant nehéz anyagi helyzetben lévő Petre Cozma és családja megsegítésére barátságos találkozót hirdetett meg az MKB-MVM Veszprém és a Dinamo Bucuresti férfi kézilabdacsapata február 8-ra.

Ugyanis éppen ezen a napon lesz hat éve, hogy a 26 esztendős Marian Cozmát egy veszprémi szórakozóhely előtt többen megtámadták és halálra késelték. Nos, a bakonyi városba tervezett Marian Cozma-emlékmérkőzés a tervezett időpontban sajnos elmarad, mert a két csapatnak rendkívül sűrű a programja.

"Sajnálattal kell azonban közölnünk, hogy a tervezett találkozó elmarad a két csapat rendkívül sűrű programja miatt. Az MKB-MVM Veszprém február 7-én 18:00-kor játszik Eszéken SEHA Liga mérkőzést a Nexe ellen, ahonnan csak a késő éjszakai órákban fogunk hazaérni, ráadásul két nap múlva, február 9-én már itthon fogadjuk a Borac csapatát. A barátságos mérkőzés megrendezése esetén tehát három nap alatt három meccset játszottunk volna, ami túlságosan nagy megterhelést jelentene a játékosaink számára" - olvasható a veszprémi klub hivatalos honlapján.

A veszprémi és a bukaresti klub - Cozma két csapata - ugyanakkor mindenképpen szeretné, hogy sor kerüljön a találkozóra, éppen ezért folyamatosan egyeztet egy jövőbeli időpontról, amely nemcsak mindkét együttes, de Marian édesapja, Petre Cozma számára is megfelelő. A mérkőzés teljes bevételét a család megsegítésére ajánlották fel.