Előfizetés

Szécsénybe érkezik a Himnusz eredeti kézirata

A magyar kultúra napja alkalmából a Nógrád megyei Szécsénybe érkezik Kölcsey Ferenc Himnusz című versének eredeti kézirata, melyet rendhagyó kiállítás keretén belül állítanak ki a Kubinyi Ferenc Múzeumban.

A Himnusz eredeti példányát, valamint a megzenésített változatot, az Erkel Ferenc által készített eredeti kottát, illetve az Országos Széchényi Könyvtár által rendelkezésre bocsátott, Szécsény történelméhez kapcsolódó eredeti dokumentumokat január 23. és 25. között tekinthetik meg a látogatók - közölte Stayer László polgármester. 

Szécsényben a magyar kultúra napja alkalmából január 24-én a XXIV. versmondó- és népdaléneklő versenyt is megrendezik. A megye egyik legkiemelkedőbb megmérettetésére nemcsak Nógrádból érkeznek versenyzők, hanem a határon túlról, a Vajdaságból, a Felvidékről és Erdélyből is.

Salgótarjánban a várossá válás 93. évfordulója és a magyar kultúra napja alkalmából rendeznek ünnepi programsorozatot 27-én. A Kohász Művelődési Központnál tartott koszorúzási ünnepségen Fekete Zsolt alpolgármester mond emlékező beszédet, közreműködik a Bányász-Kohász Fúvószenekar.

A József Attila Művelődési és Konferencia Központban rendezik a díszünnepséget, itt adják át a városi kitüntető címeket és díjakat. Ünnepi köszöntőt Dóra Ottó polgármester mond, a Zenthe Ferenc Színház és a Nógrád Táncegyüttes a Palóc Madonnák című műsorát mutatja be. Ünnepi ülést tart ezen a napon a Madách-hagyomány Ápoló Egyesület, a 2014-es Madách-év salgótarjáni történéseit foglalják össze.

A Madách Irodalmi Társaság és a Dornyai Béla Múzeum a Madách Imre levelezése című új kötetet mutatja be a szerkesztők közreműködésével. Balassagyarmaton Harth Tamás Kultúra képekben - a Palóc Múzeum fotógyűjteményének digitalizálása és közzététele című vetített képes előadására várják az érdeklődőket 22-én a múzeum lapidáriumában.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Itt az ideje az újabb rezsicsökkentésnek

Publikálás dátuma
2015.01.19. 12:38
Illusztráció/Népszava
Az MSZP a zuhanó világpiaci árak miatt áprilistól a háztartások átlagfogyasztásának mértékéig 20 százalékos gázár-, valamint 10 százalékos áramdíj- és távhőárcsökkentést javasol.

Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, az olcsó gázból származó hasznot eddig olyan "fideszes oligarchák fölözték le, mint a MET Zrt.-ben érdekelt Garancsi István, Orbán Viktor házi pénztárnoka".

Ez nem mehet így tovább! A világpiaci árak csökkenésének hasznát oda kell adni a magyar embereknek! - hangoztatta, jelezve azt is, hogy törvényjavaslatban kezdeményezik az árcsökkentést.   A szocialista politikus elmondta, hogy a kőolaj világpiaci ára az elmúlt időszakban több mint a felére csökkent, ezt a földgáz ára is követi pár hónapos késéssel. Hozzátette: a piaci elemzők szerint ez az árcsökkenés tartós lesz.

Tóth Bertalan ebből az árcsökkenésből származó pénzt "világítópénznek" nevezte, mert szerinte ez arra szolgál, hogy az átlagemberek világítsanak, fűtsenek vele. "Világítópénz" abban az értelemben is - folytatta - , hogy azt nem nyúlhatja le, lophatja el a kormány.  A frakcióvezető-helyettes az árcsökkenésre vonatkozó javaslatukat ismertetve közölte, hogy az csak az átlagfogyasztás mértékéig járna - kivéve a távhőt, ahol nincs átlagfogyasztás - , vagyis aki ennél több energiát használ fel, az továbbra is a jelenlegi tarifákat fizeti. A világítópénzből nem lehet a medencét, a szaunát fűteni - jegyezte meg.

Tóth Bertalan a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adataira hivatkozva elmondta, az átlagfogyasztás földgáz esetében 1200 köbméter évente, míg az áram esetében 2400 kilowatt/óra évente. Az ellenzéki képviselő közölte azt is, hogy törvényjavaslatuk nem érinti a nagycsaládosok kedvezményét, vagyis az ő esetükben akkor is érvényesíteni lehetne az árcsökkentést, ha fogyasztásuk az átlagot meghaladó mértékű.

DK: Itt az idő a gázárcsökkentésre!
A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormány "rezsihazugsága" után a piaci árak csökkenése lehetővé tenné a lakossági földgáz és távhő árának látványos, akár 30 százalékot is elérő mérséklését. Erről Molnár Csaba, az ellenzéki párt alelnöke beszélt újságíróknak hétfőn, Budapesten. A DK Európai Parlamenti képviselője úgy fogalmazott a kormány rezsicsökkentése hazug, és a lakosságnak csak minimálisan volt érezhető, miközben közmű szolgáltatokat tett tönkre és több tízezer ember munkahelyét számolta fel. Ezzel szemben a kőolaj és a földgáz világpiaci árának csökkenése a piaci viszonyok között tenné lehetővé a gáz és távfűtés 20-30 százalékos csökkentését - mondta Molnár Csaba, aki szerint a kormánynak nem lenne szabad "magának eltennie" a gáz világpiaci árának csökkenéséből eredő hasznot. A DK alelnöke azt javasolta továbbá Rogán Antalnak, a Fidesz frakcióvezetőjének, hogy a péktermékek árának csökkentése érdekében mérsékeljék a gáz árát és az áfa mértékét.

Vajna új "kaszinóügye" miatt tesz feljelentést az Együtt

Az Együtt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz Andy Vajna legújabb kaszinóügyével összefüggésben - közölte az ellenzéki párt hétfőn.

Az Együtt álláspontja szerint "minden bizonnyal hűtlen kezelés történt a Tropicana kaszinó állami visszabéreltetése esetében". 

Az ellenzéki párt közleményében hivatkozik a Népszabadság információira, miszerint, Andy Vajna négy év alatt egymilliárd forintot "kaszált" azzal, hogy korábban eladta kaszinórészesedését a Szerencsejáték Zrt.-nek, hogy aztán az állami cég tőle bérelje vissza a helyiséget. A kaszinó tavaly év végén bezárt, de csak azért, hogy helyén ismét Vajna nyithasson játékbarlangot. Kitértek arra is, korábban a törvény által meghatározott tizenegy kaszinóműködtetésre alkalmas koncesszió közül ötöt Andy Vajna érdekeltségei kaptak meg.

Úgy fogalmaztak: Andy Vajna működése már eddig is tipikus példája volt "a fideszes jóbarátnak, aki mindent visz, aki mindig jól jár". A Demokratikus Koalíció a témában hétfőn szintén közleményt adott ki, ebben azt írták, a mostani nem az első eset, amikor Andy Vajna gazdagodik egy állami intézkedésen. Egyúttal felszólítják a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra, milyen közös ügyleteket folytat még a háttérben Andy Vajnával, milyen titkos szerződések biztosítják még Vajna további gazdagodását.