Kapust keres a Győri Audi ETO KC

Sürgősen kapus után kell néznie a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatának, miután a várandós világsztár, a norvég Katrine Lunde pótlására érkezett horvát Jelene Grubisic a hétvégén térdszalag-szakadást szenvedett.

A keretben most két hadra fogható kapus van, a válogatott Herr Orsolya, valamint a 21 éves, még rutintalan Csapó Kyra. Kelecsényi Ernő klubelnök elmondta, arról nincs szó, hogy Pálinger Katalin klubmenedzsert, aki 2012-es visszavonulásig a világ egyik legjobb kapusa volt, "reaktiválnák".

"Amióta kiderült, hogy Grubisicra nem számíthatunk, szinte csak azzal foglalkozom, miként tudjuk megoldani a helyzetet" - fogalmazott Kelecsényi. Hozzátette: amikor Eduarda Amorim november végén súlyos sérülést szenvedett, akkor egy olyan játékost hoztak a helyére a honfitárs, brazil Tamires Morena személyében, aki elsősorban védekezésben tudja pótolni, támadásban nem.

"Egy balátlövővel még ki lehet bírni egy fél szezont, de egyetlen kapussal nem. Találgatásokba nem megyek bele, ha bejelentenivalónk lesz, azonnal megtesszük" - mondta a klubelnök, kiemelve, hogy ráadásul most következik az idény legfontosabb része. Szerdán az FTC-Rail Cargo Hungaria lesz az Audi Aréna vendége a női NB I csúcsrangadóján, míg február elsején, jövő vasárnap a Bajnokok Ligája középdöntőjének rajtján az ugyancsak százszázalékos norvég Larvik látogat Győrbe.

Az ETO-ban ebben az idényben már nem léphet pályára az anyai örömök elé néző két sztár, az irányító Görbicz Anita és a kapus Katrine Lunde, térdsérülés miatt pedig Eduarda Amorim, Orbán Adrienn és Jelena Grubisic.

Szerző

Furcsa vb Katarban

Meglehetősen különös férfi kézilabda világbajnokság zajlik múlt csütörtök óta Katarban. A lelátók igencsak foghíjasak függetlenül attól, hogy a helyi szövetség Spanyolországból importált játékosokat. A házigazdák mindenesetre kiválóan, két győzelemmel rajtoltak a viadalon, ám ha végigböngésszük a katari csapat játékosállományát, ez nem is tűnik annyira meglepőnek.

A katariak trénere az a 61 éves Valero Rivera, aki 2011-ben sikerrel vezényelte fiait világbajnoki címre. Akkor meglepetést is keltett, hogy néhány héttel az óriási siker után lemondott megbízatásáról. Később kiderült, mi állt döntése hátterében. 22 hónapot kapott arra a katari szövetségről, hogy ütőképes nemzeti csapatot hozzon létre. Miután ő sem varázsló, nem a lelkes katariak között kezdett el tehetségeket toborozni, hanem neves külfőldieket honosítottak. Köztük a boszniai Danijel Saricot, aki jelenleg a Barcelonát erősíti. Mellette honosították a montenegrói Goran Stojanovicot, ezzel Katar két világklasszis lapussal is rendelkezik. Egy éve lett az arab ország állampolgára a francia válogatott Bertrand Roiné, aki februárban ünnepli 34. születésnapját, s korábban a franciák egyik erőssége volt.

„Katar számára a pénz nem jelent akadályt” – mondta Roiné, s lakonikusan hozzátette, az sem tűnik hátrányosnak, hogy adót nem kell fizetnie, s luxuslakása és autója sem kerül egyetlen fillérjébe sem – közölte a Neue Zürcher Zeitung. A katari válogatottban szerepelnek olyan játékosok, mint Memisevic, Markovic, vagy Damjanovic. Hangzás alapján is megállapíthatjuk, hogy nem tősgyökeres katariakról van szó. Demonstrálni is kívánják, hogy már az Öböl-beli ország fiainak érzik magukat: a meccsek előtt ők is éneklik a katari himnuszt. A katari válogatott keretben mindössze négy katari születésű kézis kapott helyet.

Az arab ország válogatottjának első két meccsén elsősorban a kapusok parádéztak, a brazilok elleni nyitómeccsen Saric 20 védést mutatott be, ami 47 százalékos teljesítménynek felel meg. Ám Chile ellen is a volt boszniai bizonyult együttese legjobbjának. Rivera edző munkáját tízfős szakmai csapat segíti. A másodedző szintén spanyol, Ricardo Franch személyében. A csapatorvos, José Ricon a Barcelonánál is ténykedik.

A katariaknak mindenesetre még szokniuk kell, hogy a semmiből lett egy válogatottjuk: a két vb meccsen az arénában még félház sem volt.

Szerző

Maláriája van a válogatott csapatkapitányának

Sokkos állapotba került az Afrikai nemzetek Kupája egyik esélyesének tartott Ghána együttese. Kiderült ugyanis, hogy az együttes csapatkapitánya, Asamoah Gyan a malária enyhébb formájában szenved. Ezért erőteljesen kérdéses, hogy a játékos szerepelhet-e a ghánaiak Szenegál elleni mai mérkőzésén.

A 29 éves játékos szerencséje a balszerencsében, hogy a kórt még egy igen korai stádiumban fedezték fel nála, így hamar kigyógyulhat betegségéből. Az utolsó két napban azonban nem edzhetett együtt a többiekkel. A „Black Star” csapata a C csoportban Algéria, Dél-Afrika és Szenegál ellen léphet fel.

Az 1985-ben született Asamoah Gyan korábban megfordult az Udinesében, a Rennes-ben, a Sunderlandnál. Jelenleg az arab emírségekbeli Al Ain együttesét erősíti.

 

Szerző
Témák
Ghána malária