Büntetett a KDNP

Bagdy Gábort választották a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) fővárosi elnökének - közölte a kisebbik kormánypárt.

A tájékoztatás szerint a fővárosi választmány teljes egységben hozta meg döntését, "ezzel megnyugtatóan rendeződött a korábbi vezetés - Szalma Botond - körül kialakult helyzet".

Az új budapesti KDNP-elnök korábban a párt országgyűlési képviselője volt, a főpolgármester helyetteseként pedig folytatja az előző önkormányzati ciklusban megkezdett munkáját Budapest vezetésében - írták, a fővárosi választmány döntését a KDNP helyi szervezeteiben zajló tisztújítási folyamat fontos állomásának értékelve.

Szalma Botond korábbi fővárosi elnököt november 12-én azonnali hatállyal zárta ki a KDNP soraiból a párt országos fegyelmi és etikai bizottsága. Rubovszky György pártügyész arra hivatkozva kezdeményezte a kizárást, hogy Szalma Botond a párt belső rendjét folyamatosan, súlyosan megzavaró magatartást tanúsított, és a hivatalos Fidesz-KDNP polgármesterjelölt ellen Budapest IV. kerületében függetlenként indult az önkormányzati választáson.

Szerző

Emmi: vényköteles marad a sürgősségi fogamzásgátló

Publikálás dátuma
2015.01.16. 14:54
Illusztráció/Thinkstock
Betegbiztonsági szempontokkal indokolja  az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy továbbra is vényköteles marad a sürgősségi fogamzásgátló tabletta. 

A sürgősségi fogamzásgátló tabletta (más fogamzásgátló tablettákhoz hasonlóan) betegbiztonsági kockázatok miatt eddig is vényköteles volt, és ezután is az marad, ahogy az Európai Unió számos tagállamában - olvasható a minisztérium közleményében.

Hozzátették: álláspontjuk szerint a készítmény biztonságos alkalmazása csak orvosi és gyógyszerészi ellátás együttes jelenléte mellett biztosítható. A tárca egy a Népszabadság pénteki számában megjelent cikkre reagált, amely szerint az Emmi vénykötelessé tette azt a sürgősségi fogamzásgátló tablettát, amely január elején az Európai Bizottság döntése alapján elvben szabadforgalmú szerként szerte az unióban megvásárolható lenne a patikákban.

A lap a Magyar Közlönyben megjelent jogszabály-módosításra hivatkozva azt írta: ezek a döntések általában minden tagállamra érvényesek, de a közösségi szabályozás lehetővé teszi "a fogamzásgátló, illetve magzatelhajtó szerek értékesítésével, szállításával és felhasználásával" kapcsolatban tiltó vagy korlátozó jogszabályok elfogadását. Magyarországon éltek a lehetőséggel, és továbbra is korlátozzák a hozzáférést a tablettához, amely az aktus utáni 72 órán belül megakadályozza a terhességet.

A Népszabadság ismertette: nem csupán Magyarországon nehezítik így a megvásárlását, hanem Horvátországban, Lengyelországban, Németországban és Olaszországban is. Ugyanakkor Bulgáriában, Cipruson, Csehországban, Dániában, Észtországban, Hollandiában, Portugáliában, Romániában, Szlovákiában és Svédországban a vásárló maga veheti le a polcról az esemény utáni tablettát.

Szerző

A TV2-t bírságolta a hatóság

Publikálás dátuma
2015.01.16. 14:41
Fotó: Népszava
Burkolt reklám miatt 450 ezer forintos bírságot szabott ki a médiatanács a TV2 médiaszolgáltatójára - áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteki közleményében.

A folyamatosan végzett műsorfigyelői tevékenység során észleltek jogsértést a Mokka című reggeli műsor egyik tavaly júniusi műsorrészében, amely reklámriportszerűen, kizárólagosan mutatta be egy Vas megyei wellness-szálloda szolgáltatásait. 

A médiatartalmak és a hirdetések összemosása ugyanis megtévesztheti a tévénézőket, ezért a médiatörvény tiltja azt - emeli ki az NMHH közleménye.  A tájékoztatás szerint emellett a debreceni FM90 Campus rádió 80, a Mária Rádió Sárvár 40 ezer forintos bírságot kapott, mert megsértették a hatósági szerződésükben foglalt műsorrend-kötelezettségeket.

Ugyanakkor pénzbírság nélküli büntetést kapott a tvmusor.hu szolgáltatója, a TVR-Hét és a Zseb TV kiadója, valamint számos megyei napilap kiadója a műsorok nem megfelelő korhatár-jelzése miatt.

Szerző