Előfizetés

Gyorshír!Ronaldo harmadszor aranylabdás

Publikálás dátuma
2015.01.12. 21:06
Fotó: Getty Images
Cristiano Ronaldo, a Real Madrid portugál válogatott futballistája nyerte el 2014-as teljesítménye alapján a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), valamint a France Football magazin által közösen odaítélt FIFA-Aranylabda díjat.

A 29 éves Ronaldo 2008 és 2013 után harmadszor érdemelte ki az elismerést, amelyet korábban csak két portugál, a tavaly elhunyt Eusébio, valamint Luis Figo kapott meg.

A Bajnokok Ligája-győztes Real Madrid támadója a Bayern München világbajnok kapusát, Manuel Neuert, valamint az FC Barcelona négyszeres aranylabdás argentin játékosát, Lionel Messit előzte meg a szavazáson.

Gyorshír! - Rodríguez nyerte a Puskás Ferenc-díjat

A kolumbiai James Rodríguez nyerte az év legszebb góljáért járó, idén hatodszor átadott Puskás Ferenc-díjat, amelyet hétfőn a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi éves gáláján vehetett át.

A Real Madrid középpályása azzal érdemelte ki az elismerést, hogy június 28-án a brazíliai világbajnokságon az uruguayiak elleni nyolcaddöntőben egy mellel maga elé tett labdát a levegőből védhetetlenül bombázott kapura, és az a keresztlécről pattant a gólvonal mögé.

A FIFA futballbizottsága által kiválasztott tíz szépségdíjas gólra a FIFA honlapján lehetett szavazni, majd november végétől már csak arra a háromra, amely addig a legtöbb voksot kapta. A másik két jelölt Robin van Persie, a Manchester United holland csatára és egy női futballista, az ír Stephanie Roche volt.

Buzánszky halála - A FIFA is megemlékezett

Publikálás dátuma
2015.01.12. 12:05
Fotó: Népszava
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) is megemlékezett a 89 éves korában vasárnap este elhunyt Buzánszky Jenőről, a "Hatalmas Magyarok", azaz a legendás Aranycsapat utolsóként távozott tagjáról.

A FIFA a honlapján olvasható írásban emlékeztetett rá, hogy a 49-szeres válogatott jobbhátvéd 1950-ben debütált a nemzeti csapatban, amelynek ő volt az egyetlen olyan tagja, aki nem valamelyik nagy budapesti klubból került be a válogatottba. A nemzetközi szövetség kiemelte, hogy Buzánszky a megbízhatóságáról, valamint a támadásokat segítő előretöréseiről, s jó beadásairól volt híres. A FIFA mindemellett megemlékezett az 1952-es helsinki olimpiai aranyéremről, az angolok elleni legendás, 6-3-ra megnyert mérkőzésről, valamint az 1954-es világbajnokságról is, ahol Buzánszky mind az öt meccsen szerepelt.

"Elment az utolsó mohikán. Isten veled, Jenő bácsi!" - írta Facebook oldalán Orbán Viktor miniszterelnök. Az olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes futballistát a Magyar Labdarúgó Szövetség saját halottjának tekinti. Az MLSZ a honlapján azt írta: "A legendás labdarúgó halálával pótolhatatlan veszteség érte nemcsak a magyar, hanem az egyetemes labdarúgást is."

Fotó: Népszava

Fotó: Népszava

A német szövetség is emlékezik. A halálhírt címoldalán közli a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) honlapja. Ez az írás is kiemeli, hogy Buzánszky az 1954-es világbajnoki döntőben pályára lépett magyar válogatott utolsó élő tagja volt. A berni fináléban a németek óriási meglepetésre győzték le 3-2-re a magyarokat - német oldalról már csak Horst Eckel és Hans Schäfer él. A DFB honlapja felidézi Buzánszky Jenő pályafutását, az 1950-es válogatottbeli debütálást és az Aranycsapat soraiban eltöltött éveket, illetve azt, hogy a "Mágikus Magyarok" négy éven keresztül veretlenek tudtak maradni. Karrierje kapcsán kiemelik, hogy a csapatból ő volt az egyetlen, aki nem egy nagy budapesti klub játékosaként került be a válogatottba.

A Magyar Olimpiai Bizottság saját halottjának tekinti Buzánszky Jenőt, az Aranycsapat legendás labdarúgóját. Honlapján eleveníti fel az olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes hátvéd pályafutását, életét. Buzánszky a kapus Grosics Gyula tavaly júniusi halálakor a mob.hu-nak elmondta: teljesen letaglózta barátja, csapattársa elveszítése, és borzasztónak tartja, hogy már csak ő maradt az Aranycsapatból.

A MOB mellett a Magyar Labdarúgó Szövetség is saját halottjának tekinti a futball legendát. 

Az EMMI hétfői közleményében jelzi, hogy az olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes Buzánszky Jenő halálával pótolhatatlan veszteség érte a magyar sportéletet, temetéséről a minisztérium a családdal történt egyeztetést követően intézkedik.

Budapest főpolgármestere  hétfői közleményében azt írta: mindenekelőtt a családnak, másodsorban az egész magyar sporttársadalomnak őszinte együttérzését fejezi ki Buzánszky Jenő elhunyta alkalmából. "Az Aranycsapat utolsó élő tagjának elveszítése minden magyar sportszerető ember számára fájdalmas veszteség" - fogalmazott Tarlós István.

A Magyar Szocialista Párt szerint a 89 évesen vasárnap elhunyt Buzánszky Jenő a távozásával legendává, az Aranycsapat pedig történelemmé vált.

"Sportpályafutása és emberi nagysága örök például szolgál az igazi futballt szerető magyar emberek számára" - áll az MSZP hétfői közleményében az "Aranycsapat elnyűhetetlennek hitt hátvédjéről".

A halálhírt a volt futballista fia közölte vasárnap este a FourFourTwo.hu-val. Az egykori kiváló hátvéd az esztergomi kórházban este 8 órakor hunyt el. Az olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes sportember december 12-én került az esztergomi kórházba, ahol aznap meg is operálták. Fia, ifjabb Buzánszky Jenő december 16-án úgy nyilatkozott, hogy édesapja állapota több mint három nappal a műtét után is kritikus, majd 17-én újabb műtétre került sor. A legendás sportember később az intenzív osztályról a belgyógyászatra került át. Fia december 30-án arról beszélt, hogy apja szervezete nagyon legyengült, hangulata ingadozó, az ünnepek alatt napokon át jobbára csak aludt, amikor azonban az intenzív osztályról a belgyógyászatra költöztették, a korábbiakhoz képest kimondottan jó hangulatban volt.