"Budapest" nyert a Golden Globe-on

A 12 éven át forgatott Sráckor érdemelte ki Golden Globe-ot a drámai filmalkotások, A Grand Budapest Hotel pedig a vígjátékok közül a vasárnapi, 72. díjkiosztó gálán Beverly Hillsben.

A legjobb drámai színésznőnek járó díjat Julianne Moore kapta (Still Alice),

Julian Moore/Getty Images

Julian Moore/Getty Images

a legjobb színésznek pedig Eddie Redmayne-t nevezték meg a hollywoodi tudósítók A mindenség elméletében bemutatott játékáért.

Eddie Redmayne és a "modell" Stephen Hawking/Getty Images

Eddie Redmayne és a "modell" Stephen Hawking/Getty Images

A díjak számának tekintetében az amerikai filmipar tavaly bemutatott termékei közül egyik sem tarolt a mostani díjátadáson. Három Aranyglóbusszal a Sráckor végzett az első helyen, amelyért a rendezők között Richard Linklater rendezőt, Patricia Arquette-et pedig a női mellékszereplők között is jutalmazták.

Getty Images

Getty Images

Több alkotásnak dupláznia sikerült. A Mindenség elmélete a legjobb férfi főszereplő mellett az izlandi Jóhann Jóhannsson zenéje miatt, a Birdman című vígjáték pedig Alejandro González Inárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris és Armando Bo forgatókönyvének és Michael Keaton színészi játékának köszönhetően kapott kettős elismerést.

A legjobb drámasorozat az ítészek szerint a The Affair volt, amelyben Ruth Wilson nyújtotta legjobb alakítást a díjra jelölt sorozatszínésznők között. A vígjáték-sorozatok közül Transparent nyerte el az Aranyglóbuszt, amelyet Jeffrey Tambor színészi teljesítménye miatt is díjaztak. A legjobb televíziós minisorozatok vagy tévéfilm mezőnyében a Fargo végzett az élen, amelyben Billy Bob Thorntont találták a legjobb színésznek.

Ugyanebben a kategóriában Maggie Gyllenhaalt nevezték meg a legjobb színésznőnek, az általa képviselt alkotás, The Honourable Woman azonban már csak ezt az egy díjat kapta. Hasonlóképpen járt Kártyavár is, amelyből legjobb drámai sorozatszínészként Kevin Spaceyt jutalmazták.

Vígjáték vagy musical kategóriában Amy Adams kapta a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-ot, a Nagy szemekben nyújtott művészi teljesítményéért.

Amy Adams/Getty Images

Amy Adams/Getty Images

A legjobb idegen nyelvű filmnek az orosz Andrej Zvjagincev rendezte Leviatánt választották a Golden Globe-ról szavazó, Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók.

J. K. Simmons vehette át az díjat a Whiplash című filmben nyújtott férfi mellékszereplői alakításáért, minisorozat vagy tévéfilm kategóriában pedig Joanne Froggatt érdemelte ki a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést (Downtown Abbey). A televíziós vígjáték- vagy musical-sorozatokban szereplő színésznők közül ezúttal Gina Rodriguez találtatott legjobbnak közül (Jane the Virgin).

A legjobb eredeti filmdal a Glory lett a Martin Luther King életéről készült, Selma című filmből. Az animációs filmek között az Így neveld a sárkányodat 2. végzett az élen.

A gála részvevői vasárnap megemlékeztek a párizsi terrorcselekmények áldozatairól. Theo Kingma, a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetségének (HFPA) elnöke a művészi önkifejezés szabadságáért emelt szót, Párizstól Észak-Koreáig. Helen Mirren egy tollat viselt a vörös estélyi ruháján, George Clooney rendező-producer-színész pedig akkor rótta le kegyeletét a Párizsban meggyilkoltak előtt, amikor átvette a Cecile B. DeMille-életműdíjat.

A gála két házigazdája, Tina Fey és Amy Poehler azt est folyamán többször is kipellengérezte Észak-Koreát, amely a gyanú szerint Az interjú című film miatt hackertámadást intézett a Sony ellen.

Szerző

Csányi kiszállt a mohácsi vágóhídból

Értékesítette részesedését a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő Pick Szeged Zrt. a mohácsi gigavágóhídi beruházásra létrejött MCS Vágóhíd Zrt.-ben.

 Az MCS a Ho-Me Vagyonkezelő Kft. kizárólagos tulajdonává vált, amely Nagy György milliárdos vállalkozó érdekeltségébe tartozik. A Pick Szeged tulajdonoskénti kiszállása technikai jellegű lépésnek tűnik, mivel a céget is magába foglaló Bonafarm-csoport és az MCS Vágóhíd Zrt. között hosszútávra szóló és kötelező érvényű együttműködési megállapodás született - írta a Céginfo adataira hivatkozva a Napi.hu.

Emlékezetes, hogy tavaly júliusban a kormány, egyedi döntés alapján, 1,46 milliárd forinttal támogatta a Bonafarm csoport új vágóhídjának megépítését Mohácson, amelynek összköltsége 7,3 milliárd forint lesz.

Töröcskei maradhat?

Pápa Levente, az Együtt gazdaságpolitikusa felszólította Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy fogadja el Töröcskei István lemondását az Állami Adósságkezelő Központ (ÁKK) éléről. Véleménye szerint nem lehet olyan ember a Magyarország államadósságáért felelős közintézmény feje, aki számos pénzintézet csődjéért felelős.

Mint ismeretes Töröcskei István decemberben lemondott az Állami Adósságkezelő Központ (ÁKK) vezetéséről, ezzel maga is elismerte a pozícióra való alkalmatlanságát. Most a Nemzetgazdasági Minisztériumba (NGM) azt közölte: vezetői tevékenysége nincs közvetlen kapcsolatban a Széchenyi Bank helyzetével, munkájával pedig elégedettek.

Hát szerintem pedig dehogyis nincs közvetlen kapcsolatban a két tevékenység. A kapcsolat egészen egyértelmű és közvetlen. Ahol Töröcskei megjelenik, ott jön a csőd: láttuk ezt a Széchenyi Hitelszövetkezetnél, a Körmendi Takaréknál, és a Széchenyi Banknál is. Szerintem, és az Együtt szerint egy ilyen ember nem lehet a Magyarország államadósságáért felelős közintézmény feje, különösen azután, hogy ezt lemondásával saját maga is elismerte. Követeljük, hogy Varga Mihály fogadja el Töröcskei István lemondását!