Előfizetés

Rasszista szóvivőt választott Kotleba

A romaellenes kampánnyal a tavalyi helyhatósági választásokon Besztercebányán diadalmaskodó szlovák szélsőjobboldali politikus, Marián Kotleba újabb vihart kavart. Olyan személyt nevezett ki az általa vezetett megyei hivatal szóvivőjévé, aki azzal vált híressé, hogy a romáknak egyirányú repülőjegyeket kínált Brüsszelbe a választási kampány idején, sőt önkéntes sterilizációt is, amiért fejenként 10 ezer euró jutalmat helyezett kilátásba.

A pozsonyi Sme című napilap beszámolója szerint Vladimír Gürtler azután egyezett meg Kotlebával a szóvivői poszt betöltéséről, „hogy egyes sajtóorgánumok félrevezetően, hamisan és populista módon kezdtek el tájékoztatni a törvényesen megválasztott besztercebányai megyefőnök tevékenységéről és személyéről”.

Ezt a helyzetet próbálja orvosolni az új szóvivő, amint a szlovák sajtónak fogalmazott, „ azon lesz, hogy a közvélemény objektív információkat kapjon a megye és a megyefőnök tevékenységéről. Ha ez nem így lesz, akkor a jogi lépésektől sem riadnak vissza” – jelentette be.

Gürtler a „7 becsületes” regionális párt elnöke, akit a média leginkább a „cowboy-kalapos” ügyvédként emleget. Nem új a politikában, 2006-ban kassai polgármesternek, 2013-ban megyefőnöknek, 2014-ben pedig a Luník IX városrész képviselőjének jelöltette magát, de mindeddig nem járt sikerrel.

Cristina hercegnő hiába fellebbezett

Népszava
Publikálás dátuma
2015.01.10. 06:36
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Elutasította tegnap José Castro bíró a VI. Fülöp spanyol király nővérének fellebbezését, így a 49 éves Cristina hercegnőnek bíróság elé kell állnia korrupciós vádak miatt.

Férjével, a 46 éves volt kézilabdázó Inaki Urdangarinnal együtt legalább hatmillió eurót saját számlájukra utaltak át a jótékony célokat szolgáló Noós Alapítványtól. Urdangarinra a vád 20 év börtön kiszabását kéri, Cristina ügyében a közélet megtisztítását szorgalmazó Manos Limpias (Tiszta Kezek) egyesület 8 év börtönt és kétmillió euró pénzbüntetést kérne. Cristinának január 30-ig 2,7 millió eurót kell letétbe helyezni a bíró döntése szerint.

Otthagyná az EU-t a britek többsége

Az európai polgárok többségével ellentétben a britek inkább kilépnének az Európai Unióból. 

A Neue Osnabrücker Zeitungban közzétett felmérés szerint az unós polgárok 64 százaléka maradna az EU-ban, s csak 30 százalék támogatná a kilépést. A briteknél ugyanakkor a megkérdezettek 51 százaléka inkább hátat fordítana az EU-nak. A görögök 52 százaléka nyilatkozott úgy, hogy távol érzik magukat Európától, a briteknek azonban csak 43 százaléka. A franciák 35, a belgák 27 százaléka válaszolt igennel e kérdésre. A megkérdezettek 29 százaléka a bankokkal elégedetlen, csupán 11 százalék vélte úgy, hogy az euró a gondok fő okozója.