Előfizetés

Januári változások a szemétszállításban

A hulladékot elszállító közszolgáltatónak legalább két különböző méretű kukát kell felajánlania az ingatlant használók részére, akik ebből a képződő hulladék mennyisége szerint választhatnak - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

A januártól hatályos jogszabály előírja azt is, hogy a szolgáltatónak - a vegyes hulladék mellett - a háztól kell elszállítania a műanyag-, a fém- és a papír hulladékot is. A műanyag flakonokat laposan - lehetőség szerint kupak nélkül -, az újságpapír hulladékot pedig kötegelve kell a gyűjtőedényben elhelyezni. A kartonpapírból készült nagyméretű doboz nem helyezhető el a kukában, azt laposra hajtogatva és kötegelve kell a közszolgáltatónak átadni.

A zöldhulladékot egy külön erre szabványosított gyűjtőedényben, vagy zsákban kell gyűjteni, 2016-tól a zsák csak lebomló anyagból készülhet. A december 25-e és január 31-e között kidobott karácsonyfákat nem szabad a kukába rakni, azokat hulladékgyűjtő udvarba vagy pedig a közösségi komposztálás céljára fenntartott gyűjtőhelyre kell vinni. A társasházakban a fenyőfa hulladékot - a közszolgáltató által történő elszállításig - egy helyen kell gyűjteni.

Július 1-jétől a magánszemélyek által lakott ingatlanoknál az egyik felajánlott kuka legfeljebb 80 literes lehet. Aki egyedül használ egy ingatlant, annak elegendő a legfeljebb 60 literes kuka is, feltéve, hogy a helyi önkormányzat igazolja: az illető egyedül és életvitelszerűen használja az ingatlant.

Hollande nemzeti gyásznapot hirdetett

Nemzeti gyásznapot hirdetett csütörtökre és összefogásra kérte Franciaországot Francois Hollande francia államfő a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadást követően.

"Az egység a legjobb fegyverünk. Semmi nem oszthat meg minket, semmi nem választhat szét minket" - mondta szerda este a köztársasági elnök a francia közszolgálati televízióban élőben közvetített rövid beszédében. Azt is jelezte, hogy a közintézményeken a nemzeti lobogót három napra félárbocra eresztik.

Az államfő csütörtökre összehívta a nemzetgyűlés és a szenátus elnökét, valamint valamennyi parlamenti párt vezetőjét, hogy "a közös eltökéltségünkről tegyünk tanúbizonyságot. Szeretném itt az önök nevében részvétemet a családoknak, a sérülteknek, a hozzájuk közel állóknak és azoknak, akiket ma közvetlenül sújt ez a gyáva gyilkosság" - fogalmazott az elnök. 

Francois Hollande Franciaország "hőseinek" nevezte a terrortámadásban megölt embereket, akik a "szabadságért" haltak meg. "Ők ma a mi hőseink és ezért holnap nemzeti gyásznap lesz, ezt hirdettem ki" - mondta. "A közhivatalokban 12 órakor megemlékezünk róluk, és arra kérem a lakosságot, hogy vegyen részt benne" - tette hozzá. 

"Az egész köztársaságot érte ma támadás. A köztársaság a véleménynyilvánítás szabadsága, a kultúra, az alkotás, a pluralizmus, a demokrácia. Ezt vették célba" - fogalmazott az államfő. "A szabadság erősebb marad mint a barbarizmus" - tette hozzá, és "összefogásra kért mindenkit, mindenfajta formában".

Hollande elmondta, hogy "a világ minden tájáról a szolidaritás és a testvériség üzeneteit kapta Franciaország", s jelezte, hogy a nyomozás megkezdődött az elkövetők megtalálására. A francia elnök annyit mondott, hogy a támadásban 11 férfi és egy nő vesztette életét. Francois Molins párizsi ügyész korábban azt jelezte, hogy a támadásnak 11 sérültje is van. A francia hírtelevíziók szerint közülük négy állapota életveszélyes.

Fideszes vezetők az útdíj ellen

A megyei e-matrica rendszert jónak értékelték, de a kaposvári elkerülő út fizetőssé tételét még nem tartják indokoltnak, hiszen nem készült el az M67-es út és az M9-es autópálya, amelyeket összekötne. Ezért a város és a megye vezetői, valamint országgyűlési képviselője közösen fordul a nemzeti fejlesztési miniszterhez.

Egy szerdai kaposvári sajtótájékoztatón az önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Szita Károly (Fidesz-KDNP), a város polgármestere, elismerve az új e-matrica rendszer előnyeit, kijelentette: Jakó Gergellyel (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnökével és Gelencsér Attila (Fidesz) országgyűlési képviselővel közösen azzal a javaslattal keresik meg Seszták Miklós minisztert, hogy mérlegelje a helyi szempontokat, és vegye ki a fizetős szakaszok közül a kaposvári elkerülő utat.
Jakó Gergely a megyei e-matrica rendszer mellett érvelve elmondta, hogy a Balaton déli partján közlekedők 5000 forintért használhatják egész évben az M7-es autópálya somogyi szakaszát, ami a szezonban nagy forgalom alól mentesíti a déli parti településeket.

Gelencsér Attila kitért arra is, hogy olcsóbbá válik Kaposvár és a főváros közötti közlekedés, hiszen eddig évi mintegy 43 ezer forintba került a matrica, most viszont négy megyére 20 ezer forintot kell fizetni ezért. A kaposvári elkerülő fizetőssé tétele viszont jelenleg valóban nem indokolt - tette hozzá.

Szerdán, még a tájékoztató előtt az MSZP kaposvári elnöke, Pintér Attila azt közölte az MTI-vel, hogy ha Szita Károly és Gelencsér Attila nem tesz érdemi lépést a 61-es út elkerülő szakaszán Kaposvár számára "indokolatlanul, diszkriminatívan és méltánytalanul bevezetett" útdíjfizetési kötelezettség megszüntetéséért, akkor a város január 22-i ülésén maga kezdeményezi, hogy a közgyűlés forduljon a kormányhoz és a nemzeti fejlesztési miniszterhez.